Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

«Γράφουμε στίχους/δίχως λόγο,/μονάχα έτσι/για να μην πάει χαμένη/η δόνηση του σώματος/και της ψυχής».

 

«Να΄λεγες ίσως/τη λέξη ελευθερία/με άλλη προφορά/ερχόμενη/από τον άλλο κόσμο/των χαμένων/και να την άπλωνες/σαν άσπρο σεντόνι/μέσα στο φως/της ηλιογέννητης αυγής/μιας άλλης μέρας».

Η γραφή της  G.Zaccagni γλαφυρή, σαφής αβίαστη. Σε καθηλώνει και σε παρασύρει να συνεχίσεις την ανάγνωση των ποιημάτων ως το τέλος , χωρίς καμία διακοπή.

Επίμονο ποιητικό βλέμμα που όλα τα σαρώνει. Είναι το κλικ που ατέρμονα ασκείται στο να βλέπει κι όχι να κοιτάζει.

Ένα παζλ ανατρεπτικών σκέψεων, πειραγμένων ποιητικών εικόνων και αναποδογυρισμένων αποφθεγμάτων συνθέτουν ένα μωσαϊκό αναρχικών ψηφίδων, ένα υφαντό με ατέρμονες κυκλοθυμικές κλωστές που μέσα από την πολυπλοκότητα απλοϊκών διαδρομών υφαίνουν ήττες μέσα από τη νίκη της ζωής, ήττες που συχνά ανοίγουν νέους δρόμους και νίκες που κάποιες φορές δεν σπέρνουν παρά τυφλά αδιέξοδα.

 

Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που ακόμη διεκδικούν το δικαίωμα στη διαφορά και παλεύουν απέναντι σε εκείνους που θέλουν να είμαστε όλοι ίδιοι.

 

Η G.Zaccagni γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1972, ασχολείται με τη βυζαντινή, τη νεοελληνική και την ιταλική φιλολογία. Δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία σε Πανεπιστήμια της Ιταλίας (Ρώμη, Βενετία, Μπάρι, Τεργέστη) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία, όπου ζει μόνιμα εδώ και πέντε χρόνια. Ασχολείται με τη λογοτεχνική και θεατρική μετάφραση , καθώς και με την θεωρητική και πρακτική μελέτη της παραδοσιακής μουσικής,  με κύριο ενδιαφέρον τον κόσμο του Ρεμπέτικου. Γράφει ποιήματα στα ιταλικά και στα ελληνικά.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)