Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Μία εβδομάδα πριν την κάλπη και την ανάδειξη βουλευτών στο δήμο Ζηρού

Μία εβδομάδα έμεινε για να κριθεί ποιος θα πάρει το τιμόνι της χώρας αλλά και που θα την οδηγήσει. Οι υποψήφιοι βουλευτές, ειδικά τις τελευταίες μέρες, έχουν αρχίσει συναντήσεις με δημότες και διάφορους φορείς. Από χωριό σε χωριό, μαζί με τα επιτελεία τους μιλούν για το πρόγραμμα του κόμματός τους αλλά και για τα προβλήματα του τόπου.
Στο δήμο Ζηρού οι υποψήφιοι βουλευτές, για στα πιο «γνωστά» κόμματα είναι ο κ. Δημήτρης Γιολδάσης με τη Ν.Δ., ο κ. Κώστας Μπάρκας με το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιώργος Δράκος με το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Γιώργος Μισηρλής με το Κ.Κ.Ε..
Θέλοντας να «γνωρίσουμε» καλύτερα ποιους έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε στο δήμο μας, θέσαμε κάποια βασικά ερωτήματα στον κάθε υποψήφιο.
(Να σημειώσουμε πως διαλέξαμε τους τέσσερις μόνο υποψήφιους λόγω του ότι απασχολούν το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων. Φυσικά τα κόμματα και οι υποψήφιοι είναι πολλοί και ο κάθε δημότης θα κρίνει ανάλογα με τα δικά του πιστεύω.)

 

 

Δημήτρης Γιολδάσης- Υποψήφιος Ν.Δ.

Πείτε μας δυο λόγια για την ενασχόλησή σας με τα κοινά.
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά πηγάζει από μια προσωπική ανάγκη και επιθυμία για διαρκή εξέλιξη του τόπου μου, σε μια διαρκή προσπάθεια να συμβάλλω στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για όλους μας, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πίστη. Έχω υπηρετήσει το Νoμό μου, την πόλη μου και τον τόπο μου, ως αιρετός πάντα με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Φιλιππιάδας, Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιππιάδας και νομαρχιακού συμβούλου Πρεβέζης, με ύψιστο μέχρι σήμερα σταθμό στην πορεία μου στα κοινά την εκλογή μου στην θέση του Δημάρχου Φιλιππιάδας και Ζηρού για δύο συνεχόμενες θητείες.

Σε ποια προβλήματα του Δήμου και του Νομού πιστεύετε πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος μετά τις εκλογές;

Ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας, ταυτόχρονα όμως και σε μια από τις λιγότερο αναπτυγμένες. Στόχος μου είναι να ενισχύσουμε την οικονομική θέση του Νομού μας τόσο στον περιφερειακό όσο και στον εθνικό χάρτη. Πρωτεύει η ολοκλήρωση μεγάλων έργων, όπως η διασύνδεση της Φιλιππιάδας με την Ιονία Οδό και η βελτίωση του οδικού δικτύου που θα βελτιώσει την θέση του νομού μας και θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας και του τουρισμού. Θέτουμε στο επίκεντρο την τοπική οικονομία, με τη βελτίωση των υποδομών για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τη δημιουργία σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων. Δίνουμε βάρος στις δυνατότητες που παρέχει ο φυσικός πλούτος του Νομού μας και στοχεύουμε στην προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων. Επιπλέον, η κατάλληλη προβολή και αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων με ταυτόχρονη στήριξη και ενίσχυση των τουριστικών μονάδων της περιοχής μας, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την τουριστική αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με αυτό το κόμμα;
Στην παρούσα πολιτική σκηνή η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι δυσάρεστο, επειδή η ακλόνητη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θα έπρεπε να θεωρείται αδιαμφισβήτητη από όλα τα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, είναι η παράταξη που τα τελευταία χρόνια με τεράστιο κόστος κράτησε τη χώρα όρθια, όταν αυτή βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Τώρα, που ο κόπος και οι αγώνες όλων έχουν αρχίσει να αποδίδουν και να βελτιώνονται σταδιακά οι συνθήκες, τώρα πρέπει να επιλέξουμε το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί με συνέπεια και υπευθυνότητα την ανάπτυξη και την πρόοδο αυτού του τόπου.

Στην περίπτωση που η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα αλλά δεν έχει αυτοδυναμία, ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στις απόψεις σας για να συγκυβερνήσετε;
Ζητάμε από τον Ελληνικό λαό να είμαστε πρώτοι, ώστε να πάρουμε το μπόνους των 50 εδρών. Και πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα αναδείξουν τη Νέα Δημοκρατία πρώτη δύναμη, επειδή κανείς δεν θέλει να μπει σε θολά και αχαρτογράφητα νερά. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αυτοί που με δική τους πρωτοβουλία τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια συνεργάστηκαν σε τρικομματική κυβέρνηση αρχικά, και ξέρουν καλύτερα από όλους πώς να συνεργαστούν αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση για να υπάρξουν συναινέσεις την επόμενη μέρα θα πρέπει να υπάρχουν συμφωνίες στο αυτονόητο, στη βάση στην οποία θα συμφωνήσεις. Και αυτή η βάση είναι ότι όλοι θα πρέπει να εγγυώνται ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι μονόδρομος. Και ταυτόχρονα να στηρίζουν την προσπάθεια για βελτίωση των δημοσιονομικών και υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

 

Κώστας Μπάρκας- Υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ


Πείτε μας δύο λόγια για την ενασχόλησή σας με τα κοινά.
Με ενδιαφέρουν τα κοινά από νεαρή ηλικία και είναι αυτός ένας από τους λόγους που από τα μαθητικά μου ακόμα χρόνια, είχα οργανωθεί στη νεολαία του τότε ΣΥΝασπισμού και αργότερα στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι που στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος εκλέχτηκα στην Κεντρική Επιτροπή. Μαζί με άλλους συμπολίτες, συμμετείχαμε στα τοπικά δρώμενα με ριζοσπαστικές απόψεις. Οι σπουδές μου, η εργασία μου στη συνέχεια και η φοίτησή μου στο εργαστήρι δημοσιογραφίας με παράλληλη εργασία στην εφημερίδα «Αυγή», εμπόδισαν την ενεργό συμμετοχή μου στα κοινά του τόπου και του νομού, μέχρι το 2012 που τοποθετήθηκα υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχτηκα, αφού το κόμμα πήρε μία έδρα στο νομό. Θα μπορούσε να ισχυριστώ ότι δεν θα μπορούσα να «δω» τον εαυτό μου έξω από τις διεργασίες της αριστεράς, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι δεν θα ήμουν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια της αριστεράς να πείσε την κοινωνία ότι δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον. Ακόμα και τότε που τα ποσοστά ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από 4-5%.

Σε ποια προβλήματα του δήμου και του νομού πιστεύετε πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος μετά τις εκλογές;
Βασικά το ενδιαφέρον του κόμματος στο οποίο ανήκω, εστιάζεται στην ελπίδα που πρέπει να επανακτήσει ο λαός, η κοινωνία. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σύντομα, τώρα. Όσον αφορά τα προβλήματα του νομού, θα πρέπει να πούμε ότι είναι πολλά, δεδομένου ότι και ο νομός Πρέβεζας, όπως και όλη η Ήπειρος, είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Χωρίς αν σημαίνει ότι υπάρχει αξιολόγηση των προβλημάτων, θα μπορούσα να αναφερθώ στην περίθαλψη των πολιτών, η οποία έχει γίνει …προνόμιο για τους λίγους. Η ανέγερση νέου νοσοκομείου θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η στελέχωση του υπάρχοντος νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων του νομού. Η σύνδεση του νομού με την Ιόνια οδό μέσω της Γέφυρας Καλογήρου θα πρέπει να είναι στους σχεδιασμούς της νέας κυβέρνησης, ώστε να βγει ο νομός Πρέβεζας από την απομόνωση. Και φυσικά η προστασία του πρωτογενούς τομέας, όπως είναι η κτηνοτροφία και η παραγωγή που προέρχεται από τα θερμοκήπια, αλλά και εκτός αυτών. Όσον αφορά την κτηνοτροφία, επαναλαμβάνω ότι η πώληση της Δωδώνης με τον τρόπο που έγινε, είναι μια ανοιχτή για τον ΣΥΡΙΖΑ υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας είχε μιλήσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με αυτό το κόμμα;
Επέλεξα να είμαι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γιατί από νεαρά ηλικία είμαι γαλουχημένος με τις ιδέες του. Επέλεξα να είμαι υποψήφιος με το κόμμα αυτό γιατί είμαι βέβαιος ότι στη χώρα μας θα αλλάξει κάτι την επόμενη μέρα των εκλογών της Κυριακής. Η Κυριακή θα είναι η αρχή της αλλαγής που έρχεται και στην Ευρώπη, είναι η ελπίδα που επανέρχεται στους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα μνημόνια της συγκυβέρνησης και δεν μπορούν να ανασάνουν από την οικονομική ασφυξία που έχει επιβάλλει η τρόϊκα και οι εδώ υποστηρικτές της λιτότητας. Επέλεξα να είμαι υποψήφιος με αυτό το κόμμα και για έναν ακόμα λόγο. Με την παρουσία τη δική μου και πλειάδας νέων ανθρώπων που υπάρχουν στα ψηφοδέλτια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα επαναπατρίσει τους νέους οι οποίοι αναζήτησαν και αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, θα εμποδίσει τον ξενιτεμό των εκατοντάδων χιλιάδων νέων επιστημόνων, που στη χώρα τους μόνο ως ντελίβερι σε πιτσαρία θα μπορούσαν να απασχοληθούν. Θα αποκαταστήσει τις ανισότητες και θα υπάρξουν και ίσες ευκαιρίες για όλους τους έλληνες και τις ελληνίδες. Κοντολογίς επέλεξα να είμαι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπάρξουν καλύτερες μέρες, ότι η ελπίδα δεν έχει χαθεί οριστικά, ότι ο τόπος μας χρειάζεται στο κάτω-κάτω αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό το οποίο βρίσκεται στην εξουσία, διοικεί δηλαδή τη χώρα πάνω από 40 χρόνια.
Στη διετή παρουσία σας στη Βουλή έχετε κάνει πολλές ερωτήσεις και επερωτήσεις για τις κοινωνικές ομάδες που αφορούν κυρίως το Νομό Πρέβεζας. Υπάρχει ανταπόκριση από τους ανθρώπους των ομάδων στις οποίες συμπαρασταθήκατε;
Επί δύο και πλέον χρόνια που είμαι στη Βουλή των Ελλήνων ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπώντας το νομό Πρέβεζας, έχω κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις και επερωτήσεις, για θέματα που αφορούσαν όχι μόνο το νομό, αλλά και την Ήπειρο γενικότερα. Και είναι πολύ ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των ομάδων για τα συμφέροντα των οποίων έχω καταθέσει ερωτήσεις. Στις τακτικές επισκέψεις μου στα χωριά, αλλά και τις επαφές μου με εργαζόμενους και άλλους κοινωνικούς φορείς, έρχομαι αντιμέτωπος με ανθρώπους οι οποίοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την πορεία του προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζουν και για το οποίο είχα υποβάλλει ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό. Ως τέτοια παραδείγματα μπορεί να αναφέρω πολλά. Περιορίζομαι πάντως να αναφέρω τις ερωτήσεις για τους εργαζόμενους στα κλωστήρια, για τη Δωδώνη, για τους εργαζόμενους στο Άκτιο και τόσες άλλες ερωτήσεις, οι οποίες δεν αφορούσαν μόνο κοινωνικές ομάδες, αλλά και παρατυπίες που γίνονταν σε διάφορους τομείς. Έχω να πω πάντως ότι οι πολίτες του νομού, αναγνωρίζουν την πρωτοβουλία μου για τις ερωτήσεις που έχω υποβάλλει στη Βουλή και το επιδεικνύουν αυτό με κάθε τρόπο.
Και φυσικά την επόμενη Κυριακή θα αποδείξουν και στην κάλπη πως η αναγνώρισή τους δεν γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά είναι πεποίθησή τους ότι επιτέλους έχουν βρει συμπαράσταση., Και η κάλπη είναι η καλύτερη απόδειξη.

 

Γεώργιος Δράκος- Υποψήφιος ΠΑΣΟΚ

Πείτε μας δύο λόγια για την ενασχόλησή σας με τα κοινά.
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά θα μπορούσα να πω, πως ξεκίνησε από τα γεννοφάσκια μου. Έντονα πολιτικοποιημένος από την εποχή της δικτατορίας ακόμη. Ξεκινώντας από το Θεσπρωτικό, φτάνοντας στην Αθήνα ακολούθησα τη νεολαία του Λαμπράκη. Παλεύαμε να διώξουμε ένα καθεστώς που καταδυνάστευσε την ελληνική κοινωνία. Η πολιτικοποίησή μου στο πλευρό του κόμματος που μέχρι και σήμερα στηρίζω για τις θέσεις και τις απόψεις του απέναντι στην χώρα μου ξεκίνησε γυρίζοντας από την Γερμανία, όπου σπούδασα στο Τμήμα Θεραπευτικής Παιδαγωγικής. Εντάχθηκα, λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ, ήμουνα πάντα κοντά και έμπρακτα υποστηρικτής και έτσι φέτος κατεβαίνω ως υποψήφιος βουλευτής στο δήμο μας.

Σε ποια προβλήματα του Δήμου και του Νομού πιστεύετε πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος μετά τις εκλογές;
Πρώτα-πρώτα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στους αγρότες, στις ανάγκες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, που δυστυχώς είναι πολλά. Θα πρέπει να γίνουν έργα υποδομής σε ολόκληρο το δήμο, όχι μόνο στη Φιλιππιάδα, αλλά και στο Θεσπρωτικό και στα χωριά της Λάκκας που είναι πάντοτε ξεχασμένα. Σημαντικό θέμα η ανάδειξη μέσα από όλους τους φορείς, των πολιτιστικών στοιχείων που έχει ο νομός μας, όπως η λίμνη Ζηρού, οι βατήρες στο Καστρί κλπ. Πρέπει να καταλάβουμε πως είναι η βαριά μας βιομηχανία.
Ακόμη το κομμάτι της ανεργίας, που αγγίζει το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας κατακτώντας την πρώτη θέση. Αν δεν δοθεί βάρος στην αντιμετώπιση της ανεργίας θα χάσουμε ένα μεγάλο μέρος των νέων από την επαρχία.
Σαφώς η Ιονία Οδός θα πρέπει σύντομα να ολοκληρωθεί, έχουμε τη διαβεβαίωση και έχει σχεδιαστεί. Θα έπρεπε να έχει τελειώσει προ πολλού. Ασφαλώς είναι από το άμεσα έργα που πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με αυτό το κόμμα;
Τάχθηκα με το ΠΑΣΟΚ γιατί το μόνο ιστορικό παράδειγμα που μένει είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, μετά την προσωπική εμπειρία που είχα από τη μετάλλαξη του σοσιαλιστικού οράματος στο οποίο είχα ενταχθεί. Θεωρώ τιμή μου την πρόταση που μου έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο, ο οποίος να σημειωθεί εισέπραξε όλο το τίμημα της ανόρθωσης της Ελλάδας.

Μπορείτε να μας πείτε πως θα αντιμετωπίσετε τους ψηφοφόρους του κόμματος Κίνημα ΔΗ. ΣΟ (Γ. Παπανδρέου), αφού αντλείτε ψήφους από την ίδια «δεξαμενή».
Θα απευθυνθώ στον ορθό λόγο, γιατί σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι ακόμα συναγωνιστής -όχι σύντροφος- της δημοκρατίας, άκυρα όμως. Η Πρέβεζα έχει πολλούς ανθρώπους καλλιεργημένους, μεροκαματιάρηδες αλλά ψαγμένους σε εκείνους που ακόμα σκέφτονται την πατρίδα και εννοείται δεν έχουμε την πολυτέλεια να τσακωνόμαστε. Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία ακόμη κι αν αντλούμαι από την ίδια δεξαμενή.

 

Απευθυνθήκαμε με τα ίδια ερωτήματα και στον υποψήφιο του Κ.Κ.Ε. κ. Γιώργο Μισηρλή, προερχόμενο από το δήμο Ζηρού. Λόγω του ότι η θέση του κόμματος είναι να μην απαντούν σε ερωτήσεις επί προσωπικού, αλλά μόνο για τη γενικότερη θέση και ιδέες του κόμματος, θεώρησαν πως δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τη «Φ».

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)