Λιγότερες από πέρυσι είναι οι πινακίδες αυτοκινήτων που κατασχέθηκαν στην ΔΥΟ Πρέβεζας με την εκπνοή του 2014. Αρκετοί ιδιοκτήτες οχημάτων, δηλώνοντας αδυναμία να καταβάλουν τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας για να προμηθευτούν το ειδικό σήμα, αποφάσισαν να κρατήσουν σε ακινησία τα αυτοκίνητά τους και παρέδωσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην Εφορία. Στο αρμόδιο τμήμα οχημάτων παραδόθηκαν περίπου 1000 πινακίδες αυτοκινήτων, ενώ πέρυσι είχαν παραδοθεί πάνω από 1200 πινακίδες, αισθητά μεγαλύτερος ο αριθμός.
Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός το 2012 αυξήθηκε κατά πολύ ενώ δείχνει να σταθεροποιείται από το 2013 που κατατέθηκαν περίπου 1200 πινακίδες οχημάτων.
Να θυμίσουμε ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται επιβάρυνση του υπόχρεου με διπλάσια τέλη.
Πέραν του προστίμου, ο κάτοχος οχήματος που δεν έχει καταβάλει εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας κινδυνεύει και με αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός του.
Ήδη έχει δοθεί εντολή στην Τροχαία, κατά τους ελέγχους που διενεργεί σε διερχόμενα αυτοκίνητα, να ερευνά εάν οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση που τα όργανα Τροχαίας θα διαπιστώνουν ότι ο ελεγχόμενος κάτοχος οχήματος δεν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, έχουν την εξουσία βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να του αφαιρέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας θα επιστρέφονται από την Τροχαία μόνο εφόσον ο παραβάτης προσκομίσει αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας και του οφειλόμενου προστίμου.

Την πίτα τους έκοψαν οι Λελοβίτες της Αθήνας. Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Αποδήμων Θεσπρωτικού Πρέβεζας «τα Λέλοβα», έκοψαν την πίτα και πραγματοποίησαν την γενική τους συνέλευση στο Πνευματικό κέντρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές η προσέλευση του κόσμου κρίνεται αρκετά ικανοποιητική.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεόδωρος Σιώρος, ο αντιδήμαρχος Ζηρού Ζήκος Ρεμπής, οι υποψήφιοι βουλευτές Παναγιώτης Ρεμπής, Νίκος Γκότοβος (γαμπρός Παπαδιώτης), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λάκκας Σουλίου Ευάγγελος Παππάς και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων λογοτεχνών Λευτέρης Τζόκας.
Χαιρετισμό απέστειλε και ο έτερος Λελοβίτης υποψ. βουλευτής Γιώργος Δράκος
Ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Σωτήρης Κολιούσης ανέπτυξε τις δράσεις που πραγματοποίησε έως τώρα και όσες ακόμη έχει προγραμματίσει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία για τους προσεχείς μήνες.
Παραβρέθηκαν επίσης ο έτερος αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Κωνής, το μέλος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. Χριστόφορος Ευθυμίου και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Παπαδιωτών κ. Κόλλιας
Στο τέλος υπήρξε προσφορά εδεσμάτων, ηπειρώτικων πιτών και γλυκών, που κατασκεύασαν οι γυναίκες του Συλλόγου Βέβαια δεν μπορούσε να λείπει και προσφορά ηπειρώτικου τσίπουρου.

Έξι γεφύρια, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ου και διατηρούνται ως αριστοτεχνήματα της παραδοσιακής μηχανικής και γεφυροποιίας της Ηπείρου, αλλά και ως τεκμήρια της ιστορικής κοινωνικότητας του τόπου αυτού στο διάβα δύο αιώνων, χαρακτηρίζονται μνημεία με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα.
Τα γεφύρια βρίσκονται, στην Δόλιανη, την Καλντερούσια, τους Κήπους, στη θέση Σλίβα της Λεπτοκαρυάς, στα Ριζιανά των Νεγάδων του δήμου Ζαγορίου και στο φαράγγι Κουβαρά στο Δολό του δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων και αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία της ζωής της τοπικής κοινωνίας και του τρόπου οργάνωσης και κατασκευής τεχνικών έργων.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα πέτρινα γεφύρια αποτελούν, αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος ενός οδικού δικτύου που υπήρξε ζωτικό για την οικιστική ανάπτυξη του συμπλέγματος των Ζαγοροχωρίων.
Ο δε χαρακτηρισμός των γεφυριών ως μνημείων, έχει σκοπό τη θεσμική εξασφάλιση της διάσωσης, συντήρησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου.
Οι κατασκευές αυτές, που ήταν απαραίτητες για την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων στις παραδοσιακές κοινωνίες της Ηπείρου των δύο προηγούμενων αιώνων, δημιουργήθηκαν κάτω από ιδιαίτερες, συχνά επώδυνες ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Αποτελούν, λοιπόν, πολύ χαρακτηριστικά και αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Επιπλέον, όμως, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια των αγώνων των Ηπειρωτών για την προκοπή του τόπου τους και της συμβολής τους στην εξέλιξη της χώρας.
Ήδη, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, προχωρά σταδιακά στην τεκμηρίωση και καταγραφή των λίθινων γεφυριών της Ηπείρου, με σκοπό την κάλυψη του συνόλου και της προστασίας των αξιόλογων εξ αυτών. Μέχρι σήμερα έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία περί τα 55 λίθινα γεφύρια της Ηπείρου.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)