Μπορεί όλα να κύλησαν ομαλά στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στους εκλογικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, υπερέβαλαν εαυτόν προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία. Γράφουμε για τους εκλογικούς αντιπροσώπους, γιατί θεωρούμε αναχρονιστική την αντίληψη της πολιτείας να διορίζει εφορευτικές επιτροπές, ακόμα και ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν σε άλλη πόλη, ακόμα και σε άλλη χώρα, όπως συνέβη με πολίτη στον οποίον κοινοποιήθηκε ο διορισμός στην εφορευτική επιτροπή και ο ίδιος βρίσκεται εσωτερικός μετανάστης σε μεγάλη πόλη, όπου και ψηφίζει.

Οι καιροί έχουν παρέλθει, αλλά η πολιτεία επιμένει να διορίζει τις εφορευτικές επιτροπές ετσιθελικά και χωρίς κάποιο κίνητρο, ιδιαίτερα για τους άνεργους νέους. Και όταν λέμε κίνητρο, εννοούμε οικονομικό κίνητρο, το οποίο μπορεί να παρακινήσει κάποιον νέο να θυσιάσει όλη την ημέρα για να δίνει ψηφοδέλτια. Και αναρωτιέται κανείς τι θα κόστιζε στην πολιτεία να δώσει λίγα χρήματα σ’ εκείνους που θα ορίζονταν εφορευτική επιτροπή, τα οποία θα αποτελούσαν σοβαρό κίνητρο για τη συμμετοχή κάποιοι σ’ αυτή.

Φυσικά θα μπορούσε ο αριθμός των διορισθέντων και οπωσδήποτε αμειφθέντων μελών της εφορευτικής επιτροπής να είναι μικρότερος, κάτι που σίγουρα θα είναι προτιμότερο από του να μην είναι κανένας βοηθός του εκλογικού αντιπροσώπου.

Τα περί απειλών ότι σε περίπτωση που δεν πάει κάποιος στην εφορευτική επιτροπή θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου, είναι κούφια λόγια. Χειροπιαστή είναι μόνο η μικρή έστω αμοιβή των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογικές επιτροπής, κάτι που πρέπει να εξετάσει η πολιτεία. Διαφορετικά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα διεκπεραιώνουν όλες τις δουλειές που απαιτεί η εκλογική διαδικασία.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)