Επιμέλεια: Ντόρα Βλάρα

….παρασύρθηκε από τα νερά του Αράχθου

Μεγάλες οι ζημιές μετά την τρομερή πλημμύρα στο Νομό Άρτας και σε ολόκληρη την Ήπειρο

Η εβδομάδα των Παθών ήταν η προηγούμενη για τους Αρτινούς, αλλά και όλους τους Ηπειρώτες, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Tα προβλήματα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο όταν όλες οι πύλες του φράγματος Πουρναρίου, υπ’ ευθύνη της ΔΕΗ, άνοιξαν, με αποτέλεσμα τον υπερβολικά μεγάλο όγκο νερού που δέχθηκε ο Άραχθος. Συγκεκριμένα, όταν η δυνατότητα του φράγματος είναι να απελευθερώνει 500 κυβικά νερό/ανά δευτερόλεπτο το βράδυ του Σαββάτου έδειχναν πως έμπαιναν στην λίμνη, πάνω από 1700 κυβικά νερό. Σε συνδυασμό με την ασταμάτητη βροχόπτωση το νερό έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που έμελε να είναι και η καταστροφή των χωριών κοντά στον ποταμό Άραχθο.

 

Κομμένο, Λουτρό, Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές είναι κάποια από τα χωριά που εκκενώθηκαν άμεσα την Κυριακή το μεσημέρι, όπου το νερό είχε ήδη καλύψει ένα μεγάλο μέρος του κάμπου και των χωριών. Ισόγειες κατοικίες καλύφθηκαν με νερό, στάβλοι το ίδιο, γεωργικά μηχανήματα, κοπάδια, όλα στο έλεος του Αράχθου.

 

Μέσα σε όλα ένα ακόμη αβάσταχτο γεγονός για τους απανταχού ηπειρώτες ήταν το άκουσμα της καταστροφής του γεφυριού της Πλάκας. Κυριακή πρωί ήρθαν οι πρώτες ειδήσεις για το γκρεμισμένο γεφύρι στο σημείο που πριν έστεκε επιβλητικά εδώ και τόσα χρόνια.

 

Η κινητοποίηση της Κυβέρνησης ήταν άμεση επικοινωνώντας με τις πληγείσες περιοχές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, οι αναπληρωτές υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης καθώς και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, μετά από σύσκεψη αποφάσισαν την άμεση αποστολή κλιμακίου για να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί, να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο αλλά και να προχωρήσει στην άμεση καταγραφή των ζημιών.

 

Η Άρτα κρίθηκε σε κατάσταση έκτατης ανάγκης με τον πρωθυπουργό να δηλώνει:

«Η Ελληνική κυβέρνηση και όλος ο Ελληνικός λαός βρίσκεται αυτές τις ώρες στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται. Ένα αρνητικό γεγονός είναι πως ένα μνημείο του πολιτισμού μας, το γεφύρι της Πλάκας καταστράφηκε. Πρώτο μας καθήκον να κινητοποιήσουμε την πολιτεία να σταθούμε δίπλα στον πολίτη. Από αύριο πρώτο καθήκον να επουλώσουμε τις ζημιές και να τις αποκαταστήσουμε φέρνοντας ξανά το χαμόγελο.»

 

Και οι τοπικοί φορείς όμως βρισκόντουσαν σε πλήρη ετοιμότητα με συνεχείς ενημερώσεις προς τους δημότες και ανοιχτά τα δημαρχεία για να μπορούν να απευθύνονται. Με την άφιξη του κλιμακίου έγινε άμεση συνάντηση με τον δήμαρχο Αρταίων κ. Τσιρογιάννη, τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, τον δήμαρχο Γεώργιου Καραϊσκάκη κ. Γιαννούλη, όπου είχε και τα περισσότερα «κρούσματα» στο δήμο του, καθώς και άλλους τοπικούς συμβούλους. Κανένας βέβαια δεν φάνηκε να εστιάζει στις ευθύνες και που θα αποδοθούν, αλλά έδωσαν προτεραιότητα στην γρήγορη εκκένωση των χωριών και στην ασφάλεια των πολιτών. Έτσι με έκτακτη ενημέρωση ανακοινώθηκε η μη λειτουργία των σχολείων την επόμενη ημέρα, η ενημέρωση των ξενοδοχείων της περιοχής όπου θα φιλοξενούσαν όσους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους με έξοδα της πολιτείας, καθώς και για την συνεχή περιπολία δυνάμεων με στόχο την προστασία της περιουσίας τους, κυρίως στις περιοχές που εκκενώθηκαν.

 

Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, που όπως φάνηκε ήταν ανυπολόγιστες. Με ανακοίνωσή ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης ανέφερε ενδεικτικά κάποιες εξ’ αυτών σε ολόκληρη την Ήπειρο.

 

Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες.


Στην Π.Ε. Άρτας, από το απόγευμα του Σαββάτου βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και σήμερα τα ξημερώματα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της ΔΕΗ για παροχέτευση υδάτων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου, στο πλαίσιο του οποίου προχώρησε η εκκένωση οικισμών. Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της Άρτας (οδός Γώγου Μπακόλα) και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση.
Από τον όγκο των νερών του Αράχθου καταστράφηκε επίσης το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, καθώς από την άνοδο της στάθμης, δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης.

 

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων της Π.Ε., υπάρχουν μεγάλης έκτασης, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις, σε όλο το οδικό δίκτυο.


Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στον Δήμο Φιλιατών (Περιοχή Καλαμά), στο Δήμο Ηγουμενίτσας (Περιοχή Καλαμά) και στο Δήμο Σουλίου (Τ.Κ. Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, επ. οδός Μίχλας- Πολύδροσου).


Στην Π.Ε. Πρέβεζας έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στον Δήμο Ζηρού και στον Δήμο Πάργας λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα, οι οποίες περιορίστηκαν ως ένα βαθμό εξαιτίας των καθαρισμών στους οποίους είχε προβεί τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σοβαρότερα προβλήματα- ως τώρα- καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή. Να σημειωθεί ότι ο νομός Πρέβεζας, μετά και από την παρέμβαση του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, κρίθηκε ως πλημμυροπαθής.

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει ήδη ζητήσει από Δημάρχους της Ηπείρου να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των ζημιών που υπάρχουν και οι οποίες συνεχώς διευρύνονται.

 

Να σημειώσουμε πως για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας, ο Περιφερειάρχης ήλθε ήδη σε επαφή με τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Ι. Κόλια, ο οποίος αποδέχτηκε το αίτημα για τη σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του μονότοξου Γεφυριού της Πλάκας αναλαμβάνει ο Νίκος Λούλης μέτοχος της γνωστής αλευροβιομηχανίας και απόγονος του Ιωάννη Ζ. Λούλη, ο οποίος ήταν βασικός χρηματοδότης της κατασκευής του γεφυριού της Πλάκας.

 

*Με κατάρρευση απειλήθηκε και το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, ενώ αντίθετα κατέρρευσε τελικά τμήμα της γέφυρας Κομποτίου.

 

Ο δήμος Αρταίων προχώρησε στην ανακοίνωση των στόχων που έχει για τις απερίγραπτες καταστροφές μετά την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών:

 

-Βασικότερος στόχος είναι να προχωρήσουν τα έργα οριοθέτησης και διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου.

-Να κινηθούν νομικά απέναντι στη ΔΕΗ για να δουν πώς λειτούργησαν τα θυροφράγματα αυτές τις δύο μέρες γιατί πιστεύουν ότι θα έπρεπε η ΔΕΗ να τα ανοίξει πιο νωρίς.

- Να ζητήσουν και να επιβάλλουν να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας της ΔΕΗ όσον αφορά τη στάθμη του νερού που θα ανοίγουν τα θυροφράγματα. Δηλαδή σε χαμηλότερη στάθμη και σε τέτοιες καιρικές συνθήκες πιο νωρίς.

-Να συσταθεί ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θα αποτελείται από μετεωρολόγο, υδραυλικό μηχανικό και άλλους ειδικούς, που όταν θα έχουμε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα, θα αξιολογεί τα δεδομένα και τις καταστάσεις και θα ενημερώνει.

 

-Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο ακέραιο άμεσα και να μην γίνει καμία περικοπή, και να δοθεί το κοινωνικό επίδομα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα χωρίς καμία καθυστέρηση.
-Να παγώσουν οι δόσεις των δανείων (για όσους πληγέντες έχουν δάνειο), ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο το τρέχον διάστημα.

- Να συσταθεί Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Δήμο Αρταίων για να βοηθήσουν οικονομικά τους πληγέντες.

- Την απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη για ένα χρόνο.

- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές των αγροτών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και να δοθεί αποζημίωσή.

-Να χρηματοδοτηθεί άμεσα η αποκατάσταση των έργων υποδομής που υπέστησαν ζημιά στο Δήμο Αρταίων

 

Τα προβλήματα δυστυχώς φαίνεται να παίρνουν αρκετό χρόνο για την επίλυσή τους με τους κατοίκους που επλήγησαν να μην ξέρουν τι θα κάνουν μέχρι να αποζημιωθούν για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Αφού γίνουν οι καταγραφές των ζημιών οι πληγέντες θα πρέπει να κάνουν κάποια αίτηση αναφέροντας επ’ ακριβώς τις ζημιές που υπέστησαν, στην συνέχεια κλιμάκια να ελέγξουν την εγκυρότητά της και να τους αποζημιώσουν, αφού βέβαια κριθεί η περιοχή πλημμυροπαθής.

Οι δήμοι βρίσκονται σε διαδικασίες για την όσο δυνατόν γρηγορότερη επίλυση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν, τονίζοντας πως πολλοί συνδημότες έχουν καταστραφεί, επιχειρήσεις, σπίτια, γεωργικά μηχανήματα καθώς και αναρίθμητες εκτάσεις του κάμπου με καλλιέργειες.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)