Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο, για να γοητεύσει και να αρπάξει την ανυποψίαστη Ευρώπη. Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια είναι η ίδια θύμα «αρπαγής» από την σημερινή «Ευρώπη». Μόνο που αυτή η αρπαγή δεν έχει κανέναν ερωτισμό. Είναι μια συστηματική λεηλασία και διάλυση της χώρας, της κυριαρχίας της, του δημόσιου πλούτου της, με πρόσχημα το απύθμενο δημόσιο χρέος.

Το βιβλίο της Νάντια Βαλαβάνη είναι ένα επίκαιρο και μάχιμο κοινοβουλευτικό χρονικό «αυτής της αρπαγής». Το βιβλίο αναδεικνύει τον φαύλο κύκλο ανάμεσα στο μη βιώσιμο χρέος και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Το βιβλίο βασίζεται σε δεκάδες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της Νάντιας Βαλαβάνη από τον Ιούλιο του 2012 ως τα τέλη του 2014, οι οποίες οργανώνονται σε πέντε κεφάλαια ώστε να συνιστούν ένα πλήρες «χρονικό» των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Α κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην «εσωτερική υποτίμηση», το Β κεφάλαιο κάνει ευρεία ανάλυση του ρόλου του κρατικού χρέους ως εργαλείο αποικιοποίησης της Ελλάδας, όχι μόνο δια των μνημονίων, αλλά και μέσω των κανονισμών «two pack» για ενισχυμένη επιτήρηση των χωρών ως την αποπληρωμή του 75% του χρέους τους. Στο Γ κεφάλαιο γίνεται σύνδεση χρέους και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσω του «μεσίτη» ΤΑΙΠΑΕΔ, στα Δ και Ε κεφάλαια γίνεται ένας μεγάλος απολογισμός των ιδιωτικοποιήσεων στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και καταρτίζει η συγγραφέας μια «μαύρη λίστα» των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Νάντια Βαλαβάνη είχαν ως αποτέλεσμα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Εισαγγελέας Διαφθοράς να διατάξει, τελικώς, προκαταρτική έρευνα για το αδίκημα της απιστίας από την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε βάρος του Δημοσίου….

Η Νάντια Βαλαβάνη είναι συγγραφέας και οικονομολόγος. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1954.Παντρεμένη με το δικηγόρο-εργατολόγο Δήμο Τσακνιά, που «έφυγε» πρόσφατα, έχει ένα γιο και μια κόρη.

Η Νάντια Βαλαβάνη είναι μία από τις ξεχωριστές μορφές του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Μαζί με την Ιωάννα Καρυστιάνη υπήρξαν μέλη της ΑντιΕΦΕΕ αλλά και ζωντανοί θρύλοι παλικαριάς στις εξεγέρσεις των φοιτητών στη Νομική και στο Πολυτεχνείο. Στη δικτατορία βασανίστηκε σκληρά, δικάστηκε από έκτακτο Στρατοδικείο και οδηγήθηκε στη φυλακή . Αποφυλακίστηκε όταν έπεσε η Χούντα.

Εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μια δεκαετία (1996-2005)διηύθυνε ξενοδοχείο στην Κρήτη. Το 2007 προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτη. Πρωτοεκλέχτηκε Βουλευτής Β Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012.Υπήρξε μέλος των Επιτροπών της Βουλής: Εθνικής Άμυνας –Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών κ.α. Είχε την ευθύνη παρακολούθησης της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ειδική Εισηγήτρια για τους Προϋπολογισμούς 2013 και 2014.

Σήμερα είναι Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών.

Άλλα έργα της είναι «Η μεγάλη εποχή» και «Ψωμί και τριαντάφυλλα –Θέματα Τέχνης και Πολιτικής».

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)