Αγώνας δρόμου για τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία

Τις πληγές τους από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα μετρούν παραγωγοί στην Ήπειρο. Η πλήρης καταγραφή των απωλειών του ζωικού κεφαλαίου σε περιοχές όπου οι πλημμύρες ήταν μεγαλύτερες συνεχίζονται όπως διαμηνύει ο ΕΛΓΑ.

Την ίδια ώρα, το αρμόδιο υπουργείο παρεμβαίνει και ετοιμάζει να αποστείλει άμεσα δύο φακέλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να παράσχει «ανακούφιση» στους πληγέντες αγρότες, με βοηθήματα και αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, ο πρώτος φάκελος αφορά την αποκατάσταση του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων της ζωικής παραγωγής και ο δεύτερος στην αποκατάσταση των απωλειών του φυτικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής.

«Ξεκινάμε από την άμεση ανακούφιση της ζωικής παραγωγής, δίνοντας ένα βοήθημα στις μονάδες που δεν έχουν αυτή την ώρα ζωοτροφές για να επιβιώσουν τα ζώα, που επέζησαν από την πλημμύρα. Δεύτερη παρέμβαση θα είναι η άμεση καταγραφή των απωλειών σε ζωικό πληθυσμό και εκεί θα υπάρξει, σε σύντομο χρόνο, καταγραφή και αποζημίωση όποιου ποσού κριθεί, με βάση τις ζημιές που έχουν υποστεί», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της Ηπείρου, όπου είχε σειρά επαφών με παράγοντες της Ηπείρου, αλλά και με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ενέργειες για αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, θα είναι η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών στη φυτική παραγωγή από τον πρόσφατο παγετό, σε συνδυασμό με τις νέες ζημιές από τις πλημμύρες.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι μέλημα της πολιτικής ηγεσίας είναι -μετά την έγκριση των κονδυλίων- να γίνουν ενέργειες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες παραγωγούς να ξεκινήσουν την αποκατάσταση και με τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων.

Στην Ήπειρο χιλιάδες γεωργοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με την καταστροφή των καλλιεργειών τους, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας, ενώ οι κτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι, καθώς έχουν καταμετρηθεί απώλειες ζώων. Πέρα από τις ζημιές που σημειώθηκαν στο ζωικό κεφάλαιο, καταστροφές διαπιστώνονται στον εξοπλισμό και στις κτιριακές εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών μονάδων.

Εξ άλλου το εύρος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει από κοντά ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισκεπτόμενος περιοχές των νομών Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)