Φυσικά δεν θα πρέπει να απαλλαγεί η ΔΕΗ από τις ευθύνες για τις καταστροφές που προξενήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε χωριά της Άρτας. Πλην όμως τώρα που γίνεται η αποτίμηση των ζημιών, θα πρέπει να αναζητηθούν και οι δικές μας ευθύνες, οι ευθύνες δηλαδή της ανθρώπινης παρέμβασης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τις πλημμύρες στα χωριά της Άρτας περισσότερο, αλλά και σε πολλές περιοχές του νομού μας, όπως είναι οι περιοχές της Φιλιππιάδας και του Καναλακίου.

Και όταν αναφέρομαι σε ευθύνες από ανθρώπινες παρεμβάσεις, εννοώ τα διάφορα «ζαπώματα» που έγιναν σε παραποτάμιες περιοχές, αλλά και το χτίσιμο σπιτιών ή το κλείσιμο χειμάρρων, προκειμένου να αυξηθεί κατά τι η περιουσία του καταληψία. Και αναρωτιέται κανείς για ποιά διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου παραδείγματος χάριν μιλάμε, όταν οι παραποτάμιες περιοχές έχουν «ζαπωθεί» από τους έξυπνους, οι οποίοι τις έχουν δεντροφυτέψει και σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις έχουν χτίσει και σπίτια! Και για να αφήσουμε τον Άραχθο, μπορούμε τα ίδια να πούμε και για το Λούρο ποταμό, που αν ρίξει κανείς μια ματιά στα Πλατανάκια παραδείγματος χάριν, το ποτάμι έχει …συρρικνωθεί και έχει γίνει σχεδόν ρυάκι. Και φυσικά δεν καλλιεργούνται μόνο οι παραποτάμιες εκτάσεις, αλλά έχουν χτιστεί και σπίτια. Ή ας ρίξει μια ματιά κατά μήκος του ποταμού Λούρου, για να διαπιστώσει ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις, έχει μικρύνει επικίνδυνα από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Κάπως έτσι γίνεται σε πολλές περιπτώσεις και όταν η φύση ζητάει αυτό που της ανήκει, όλοι οι άνθρωποι καταφεύγουν στις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η πολιτεία, σ’ αυτούς οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και με δική τους ευθύνη. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι τονίζουν πώς οι καταπατήσεις και το κλείσιμο των χειμάρρων …βγάζουν και τους δημάρχους ή τους νομάρχες ή τους περιφερειάρχες, που αφήνουν τους έξυπνους να ασχημονούν εναντίον της φύσης, που δεν αρνούνται όμως να τους ψηφίσουν στις εκλογές.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Όπως πολλές είναι και οι περιπτώσεις που η φύση όταν διεκδικεί το χώρο που από αιώνες της ανήκει, δεν αστειεύεται. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα το περασμένο δεκαήμερο, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Και παράδειγμα προς τούτο είναι η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Άραχθου. Η οποία πλέον δεν μπορεί να γίνει και αν θα γίνει θα πρέπει να γκρεμιστούν σπίτια και να ξηλωθούν δέντρα, τα οποία εντέχνως οι καταληψίες έχουν φυτέψει στους χώρους που κατέλαβαν.

Κατάληψη η οποία βγάζει δημάρχου και νομάρχες.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)