Όπως τις περιέγραψε ο αν. Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης

Η δημιουργία περιουσιολογίου αγροτικής γης, η παραχώρηση ακινήτων σε αγρότες, η επαναφορά στις 5 ημέρες της χρονικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και η επανεξέταση των προτεραιοτήτων της νέας ΚΑΠ, εντάσσονται στις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπως τις περιέγραψε τις τελευταίες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Αναλυτικά, ο κ. Αποστόλου προανήγγειλε τη δημιουργία «τράπεζας ακινήτων αγροτικής γης» αλλά και αντίστοιχης «τράπεζα για την αγροτική επιχειρηματικότητα», η οποία θα έχει στόχο το αναπτυξιακό-επενδυτικό κομμάτι, ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να μπορεί να υπηρετηθεί.
Παράλληλα το υπουργείο μελετά και ένα άλλο πιστωτικό εργαλείο, την «αγροκάρτα», ώστε «να μπορεί ένας αγρότης που έχει μια καλλιεργητική περίοδο τριών μηνών να παίρνει σε αυτό το τρίμηνο ένα μικρό άτοκο δάνειο. Η αποπληρωμή του θα συνδεθεί με τις κοινοτικές ενισχύσεις.
Σε ό,τι αφορά την αγροτική γη του δημοσίου, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει μια τράπεζα αγροτικής γης και ακινήτων, αφού σήμερα η πολιτεία δεν γνωρίζει ποιά είναι η περιουσία του δημοσίου σε αγροτική γη. Υπάρχουν περίπου 450.000 στρέμματα καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου. Αν είναι βοσκότοποι, να παραχωρηθούν στην κτηνοτροφία. Αν είναι χωράφια χερσαία αγροτικά, να τα εκμεταλλευτούμε. Και φυσικά θα πρέπει σε συμφωνία με την εκκλησία να αξιοποιηθεί η τεράστια εκκλησιαστική περιουσία.
Όσον αφορά δε το θέμα των επιλέξιμων βοσκοτόπων, που είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα των κτηνοτρόφων, ο κ. Αποστόλου μίλησε για «πολύπλοκο θέμα» και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταρτίσει διαχειριστικά σχέδια για τους βοσκοτόπους όλης της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διαίρεσης, της χώρας σε τρεις περιφέρειες: βοσκοτόπια, μονοετείς και πολυετείς καλλιέργειες, ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια οι ενισχύσεις. Και επεσήμανε ότι η γεωργία θα πρέπει να στραφεί προς την παραγωγή ζωοτροφών για να στηριχθεί η κτηνοτροφία. «Πρέπει να παράγουμε φθηνές ζωοτροφές», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός. Εκτίμησε, δε, ότι η χώρα μας δικαιούται δικαιούμαστε περισσότερα από τα περίπου 20 δισ. ευρώ του πακέτου της νέας ΚΑΠ. Και άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζονται αλλαγές στο σύστημα των ενισχύσεων (ΟΣΔΕ), και πρέπει να τα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει τα δεδομένα όλης της χώρας, φυσικά με ενίσχυση του οργανισμού.
Όσον αφορά το φρέσκο γάλα, εξήγγειλε ότι θα το επαναφέρει στις πέντε ημέρες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής. Όπως είπε ο κ. Αποστόλου με το προηγούμενο καθεστώς, δεν φάνηκε ότι υπάρχει μείωση στην τιμή του γάλακτος στον καταναλωτή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε μείωση στην τιμή στον παραγωγή. Η κατανάλωση φρέσκου γάλατος ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί και με αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία.
Ειδικά για το θέμα της κατάργησης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες, ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι το σοβαρό αυτό πρόβλημα η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει με βάση το συμφέρον των αγροτών και η κατάργηση του ειδικού φόρου που έχει επιβληθεί, θα φέρει τους έλληνες αγρότες στο ίδιο επίπεδο που υπάρχει στην ευρωπαϊκή ένωση, ενώ σε βάθος χρόνου θα υπάρξει το αγροτικό πετρέλαιο, που θα είναι πλήρως απαλλαγμένο από τον ΕΦΚ.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)