Ήταν ενδιαφέρων ο διάλογος που πήγε να αναπτυχθεί στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την ενίσχυση των συλλόγων από το δήμο στο όνομα της διατήρησης των παραδόσεων και του παραγόμενου πολιτισμού.

-          Πρέπει να στοχοποιήσουμε ως δήμος τι θέλουμε από τους συλλόγους. Είναι πολιτισμός να προσπαθούμε να μοιάσουμε στη Βραζιλία; Δεν μπορεί να δίνει ο δήμος 5χιλ για να γίνουμε ένα βράδυ Βραζιλία! Με λάτιν ρυθμούς παντού γύρω. Έτσι ήταν ο παραδοσιακός εορτασμός της αποκριάς στον τόπο μας; (Γ. Γιάννος)

-          Τι θέλετε τώρα; Κατευθυνόμενες εκδηλώσεις θα κάνουμε; Δεν γίνονται με ντιρεκτίβες αυτά τα πράγματα. Διαφωνώ μαζί σας. (Δώρα Παπαϊωάννου)

Εμείς θα συμφωνήσουμε και θα διαφωνήσουμε και με τους δύο. Σαφώς και δεν παράγεται πολιτισμός κατόπιν κατευθύνσεων, αλλά αν θέλουμε να ενισχύσουμε το παραδοσιακό κόντρα στο ξενόφερτο, μπορούμε. Αν, π.χ. ο δήμος ήθελε να ενισχύσει, να αναδείξει τα παραδοσιακά καρναβάλια της περιοχής του, θα χρηματοδοτούσε αυτό του Ριζοβουνίου κι όχι της Φιλιππιάδας. Σταδιακά λοιπόν θα καταδίκαζε σε ανυποληψία το σύγχρονο, λάτιν καρναβάλι της Φιλιππιάδας και θα ενίσχυε το αυθεντικό, παραδοσιακό του Ριζοβουνίου ή δεν ξέρω ποιού άλλου χωριού. Μια μεσοβέζικη ή δίκαιη κατ΄ άλλους λύση είναι να χρηματοδοτήσει εξίσου και τα δύο. Τότε οδηγούμαστε στην εξίσου χρηματοδότηση και του ημερήσιου, παραδοσιακού πανηγυριού με ντόπια κομπανία που θα διοργανώσει εις σύλλογος και της καθαρά εμπορικής, δημοτικής βραδιάς που θα διοργανώσει ένας άλλος σύλλογος με τις φίρμες της εποχής.

Μα μήπως κι οι ξενόφερτες επιδράσεις δεν συνιστούν πολιτισμό; Είναι ο πολιτισμός του σήμερα. Αυτόν ακολουθεί η πλειονότητα. Δυστυχώς για ορισμένους ρομαντικούς αυτή είναι η πραγματικότητα. Τέτοια ψυχαγωγία θέλει η  γενιά του σήμερα που είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σ΄ αυτή και να κουραστεί γι αυτή. Δεν θέλει κλαρίνο και τις απόκριες. Αν βέβαια κάποιος σύλλογος επιλέξει να αναβιώσει με επιτυχία το «χάσκο» ή τις «προσωπίδες», δεν έχει παρά να το αποδείξει και να ενισχυθεί μετά γι αυτό.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)