Στο σχόλιο που ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο για το αν το Καρναβάλι της Φιλιππιάδας είναι πολιτιστικό γεγονός και για το αν θα πρέπει να χρηματοδοτείται από το δήμο ο κ. Νίκος Καρατζένης έδωσε σαφώς μία καλύτερη απάντηση μέσα από κείμενό του, από αυτή που θα προσπαθούσα να δώσω εγώ… (Το απόσπασμα είναι από κείμενο του κ. Ν. Καρατζένη το οποίο δημοσιεύθηκε το 2003 και θα αναδημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο) «Η κίνηση των γυναικών συντέλεσε στην έξοδο της πόλης από τον πολιτιστικό λήθαργο… Άνθρωποι όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Φιλιππιάδας αλλά και από την Άρτα, Θεσπρωτικό, Άγιο Σπυρίδωνα, συνέρρευσαν να απολαύσουν το συντελούμενο θέαμα… Αν πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις η πόλη θα καταστεί πόλος έλξης ανθρώπων άλλων περιοχών… αφετέρου θα  συγκρατήσει τους δικούς της κατοίκους, οι οποίοι αισθανόμενοι πολιτιστικά ανέστιοι στον τόπο τους καταφεύγουν σε διοργανώσεις γειτονικών πόλεων…»

Γιατί να επιχορηγούνται σύλλογοι που δεν παράγουν πολιτιστικό έργο ήταν το ερώτημα. Πολιτιστικό έργο δηλαδή, αναβίωση τοπικών εθίμων και παραδόσεων. Γιατί να γινόμαστε μία μέρα Βραζιλία… Σίγουρα η κουλτούρα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική και απολαμβάνει διαφορετικού τύπου πολιτιστικές δράσεις. Επίσης αυτές οι δράσεις δεν είναι απαραίτητο να έχει τοπικό χαρακτήρα αλλά να διαχέεται και από άλλα πολιτιστικά δρώμενα άλλων περιοχών, αν μάλιστα αυτά έχουν τόσο μεγάλη αποδοχή του κόσμου, όπως το Καρναβάλι της Φιλιππιάδας και αντίστοιχα του Θεσπρωτικού.

Είναι τυχαίο που εδώ και δεκατρία χρόνια πλήθος κόσμου έρχεται σε μία μικρή πόλη για να απολαύσει τη διοργάνωση και να διασκεδάσει; Μάλλον όχι, όπως δεν είναι τυχαίο επίσης πως αντί να μειώνετε ο ενθουσιασμός των ανθρώπων που το διοργανώνουν όλο και μεγαλώνει και μάλιστα το αγκαλιάζουν νέοι άνθρωποι.

Αν λοιπόν η πλειοψηφία των δημοτών όχι μόνο του δήμου μας αλλά και άλλων δήμων θεωρεί ένα σημαντικό δρώμενο την διεξαγωγή του Καρναβαλιού τότε ο δήμος σωστά πρέπει να χρηματοδοτεί και να βοηθά την προσπάθεια, όπως θα πρέπει να κάνει για τον κάθε ενεργό σύλλογο.

Αντί λοιπόν να υποβαθμίζουμε διοργανώσεις που έχουν αποδείξει την αξίας τους τόσα χρόνια, καλό θα ήταν να αναβαθμίσουμε και άλλες δραστηριότητες που θα βρουν ανάλογη ανταπόκριση όπως το Καρναβάλι Γυναικών.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)