Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Η χρηματοδότηση των πολιτιστικών συλλόγων αποτέλεσε κεντρικό θέμα στην συνεδρίαση του δήμου Ζηρού

Δέκα ήταν συνολικά τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη 2η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο δήμο Ζηρού. Αυτό που συζητήθηκε εκτενέστερα και πήρε τον περισσότερο χρόνο στη συνεδρίαση ήταν αυτό των επιχορηγήσεων πολιτιστικών συλλόγων.

Με αφορμή την οικονομική ενίσχυση στο Σύλλογο Γυναικών Φιλιππιάδας και στο Σύλλογο Γυναικών Θεσπρωτικού πολλές ήταν οι απόψεις για το πως θα πρέπει να επιχορηγούνται οι Σύλλογοι αλλά και για το αν αυτό γίνεται ισότιμα προς όλους τους συλλόγους του δήμου.

Ο πρόεδρος κ. Χρήστος Χασίδης ανακοίνωσε τα ποσά τα οποία θα δοθούν από το δήμο στους συλλόγους τα οποία ζήτησαν με σκοπό τη διεκπεραίωση των αποκριάτικων προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα στο Σύλλογο Γυναικών Φιλιππιάδας θα δοθεί το ποσό των 3.000 ευρώ και στο Σύλλογο Γυναικών Θεσπρωτικού το ποσό των 2.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε πως ο προϋπολογισμός προβλέπει για την επιχορήγηση αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων συνολικά το ποσό των 25.000 ευρώ (10.000 λιγότερα από πέρυσι). Από αυτά τα 10.000 ευρώ πηγαίνουν προς τους αθλητικούς συλλόγους και τα 15.000 ευρώ προς τους πολιτιστικούς.

Οι ενστάσεις είχαν να κάνουν με τα κριτήρια που δίνονται αυτά τα χρήματα, αν είναι ενήμεροι όλοι οι σύλλογοι και αν ισότιμα κατανέμονται σε αυτούς αλλά και για το κατά πόσο παράγουν όντως πολιτιστικό έργο για να θεωρούνται άξιοι επιχορήγησης.

Ο κ. Μιχάλης Παπατσίμπας μάλιστα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο χωριό Γοργόμυλο, από το οποίο κατάγεται, και στην παραμέληση του πολιτιστικού τους συλλόγου με τον κ. Χασίδη να επισημαίνει πως και το 2012 και το 2014 δόθηκαν επιχορηγήσεις στο σύλλογο του χωριού «Άγιοι Απόστολοι». Μάλιστα είπε πως η ίδια προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών όλων των συλλόγων όλου του δήμου θα γίνει και φέτος.

Αυτές οι επιχορηγήσεις φυσικά θα πρέπει να είναι εντός λογικών πλαισίων και ρεαλισμού σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του δήμου σχολίασε σύσσωμη η δημοτική αρχή.

Σε ερώτηση για το πως γίνονται οι επιχορηγήσεις από τον κ. Δημήτρη Γιολδάση αλλά και την κ. Ιατρού έγινε μία εκτενέστερη ανάλυση της διαδικασίας. Για να πάρει ένας σύλλογος τα χρήματα θα πρέπει να έχει ΑΦΜ, σφραγίδα, να είναι ενεργός στο πολιτιστικό κομμάτι του τόπου και να καταθέτει στο δήμο προϋπολογισμούς τόσο για το πως αξιοποίησε προηγούμενη χρηματοδότηση αλλά και για το πως θα αξιοποιήσει την επόμενη.

Αυτό που έκανε σαφές η δημοτική αρχή ήταν πως δεν έχουν σκοπό να δώσουν άσκοπα χρήματα χωρίς να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Να αποφύγουν τις άυλες επιχορηγήσεις. Βοήθεια χρηματική θα δίνετε μόνο σε συλλόγους που έχουν να επιδείξουν πολιτιστικές δράσεις και θα κάνουν ότι μπορούν για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος.

Όμως έκανε ακόμη σαφές την δυσκολία των δήμων να παραχωρεί μεγάλα χρηματικά ποσά στους συλλόγους γι’ αυτό και όσο είναι δυνατόν η βοήθειά τους θα έγκειται περισσότερο σε υλική υποστήριξη (ήχο, πατάρια, χώρους κλπ) και ύστερα από συζητήσεις και συνεννοήσεις ότι επιπλέον χρειάζονται για την υλοποίηση κάποιας δράσης.

Για τα σχόλια που ακούστηκαν ότι κάποιοι σύλλογοι ευνοούνται περισσότερο από άλλους και το φυσικά το «δάκτυλο» έδειχνε τους Συλλόγους Γυναικών τους οποίους αφορούσε το θέμα της συνεδρίασης ο κ. Χρήστος Γκάρζτιος απάντησε πως ο λόγος που δόθηκαν αυτά τα ποσά στους συγκεκριμένους συλλόγους είναι γιατί διοργανώνουν δύο από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του δήμου αυτή τη χρονική περίοδο, οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς χρηματική υποστήριξη. Επίσης τόνισε πως ένα μήνα πριν τις Απόκριες ο ίδιος επικοινώνησε με τους συλλόγους του δήμου για να ενημερωθεί σχετικά με τα σχέδιά τους τις μέρες των Αποκριών και αν θέλουν να προγραμματίσουν κάποια εκδήλωση. Και εκείνος μίλησε για μη άσκοπη χρήση των επιχορηγήσεων αλλά με κύρια βοήθεια την υλική υποστήριξη και πως από την αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής και με τις επαφές που έκανε με τους συλλόγους αρχή τους ήταν η ισοτιμία τους.

Ο κ. Γιώργος Γιάννος από την άλλη δεν στάθηκε τόσο στην επιχορήγηση καθ’ αυτή αλλά στο αν δίνετε με σωστά πολιτιστικά κριτήρια, δηλαδή αν οι σύλλογοι που τα αποδέχονται διεξάγουν πολιτιστικό έργο. Κατά τη γνώμη του δεν συμβαίνει αυτό και μάλιστα αναφερόμενος στο Καρναβάλι είπε χαρακτηριστικά «δεν βρίσκω το λόγο να δίνονται τόσα χρήματα για να γίνουμε μία μέρα Βραζιλία» . Επίσης είπες πως θα πρέπει να γίνεται στοχευόμενη χρηματοδότηση και να αξιολογείται το πολιτιστικό έργο που παράγει ο εκάστοτε σύλλογος πριν δοθεί, με στόχο την αναβίωση του πολιτισμού και των εθίμων του τόπου. Αυτή η άποψη βρήκε σύμφωνο και τον κ. Αποστόλη Γιολδάση.

Δεν έλειψαν βέβαια οι αντιδράσεις για την αναφορά στο Καρναβάλι το οποίο για τους περισσότερους αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο για τον τόπο. Η κ. Ιατρού μάλιστα που και η ίδια συμμετέχει ενεργά σε αυτό είπε πως δεν είναι σωστό να αναιρούμαι την προσπάθεια τόσων γυναικών που εδώ και δεκατρία χρόνια διοργανώνουν το Καρναβάλι.

Προς το τέλος της συζήτησης και πριν ψηφισθεί ομόφωνα έπεσε μία ιδέα στο τραπέζι από τον κ. Τσάτσο να δημιουργηθεί μία επιτροπή η οποία θα αξιολογεί τις δράσεις των συλλόγων και θα δίνονται κάποια χρήματα με βάση αυτές. Οι αιτήσεις να γίνονται ταυτόχρονα και όχι ανά κάποια χρονικά διαστήματα να έρχεται και μία αίτηση προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο για χρηματοδότηση.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)