Στην ιδιοκτησία των δήμων άρα και του δήμου Ζηρού έχουν περιέλθει τα κτίρια των δημοτικών σχολείων που έχουν κλείσει από έλλειψη μαθητών. Το κλείσιμό τους δεν προκαλεί θλίψη μόνο γιατί τα χωριά μας ερήμωσαν, αλλά και για το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα έρημα πλέον κτίρια των πάλαι ποτέ πολύβουων δημοτικών σχολείων, μπορεί και να καταρρεύσουν -μερικά ήδη έχουν καταρρεύσει- από την αχρηστία και την έλλειψη προστασίας τους, αφού είναι γνωστό ότι «σπίτι που δεν ανάβει ο μπουχαρής θα πέσει», που λέει και η λαϊκή σοφία.

Μπορεί ο δήμος και να αξιοποιήσει προς όφελός του τα έρημα κτίρια των παλιών δημοτικών σχολείων, αλλά και τα κοινοτικά γραφεία, όσα απέμεινα όρθια τέλος πάντων. Και η αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει από τη στέγαση υπηρεσιών του δήμου, όσα είναι σε κοντινή απόσταση, μέχρι και ενοικίασή τους σε ενδιαφερόμενους. Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι υπάρχουν νέου άνθρωποι οι οποίοι θα ήθελαν να νοικιάσουν ένα τέτοιο κτίριο, αρκεί βεβαίως το τίμημα να μην είναι απλησίαστο. Το κέρδος του δήμου θα είναι διπλό. Και θα εισπράττει κάποια χρήματα και θα συντηρείται το κτίριο που σε αντίθετη περίπτωση είναι προδιαγεγραμμένη η μοίρα του να πέσει, όπως συνέβη σε χωριό πολύ κοντινό μας.

Είναι προτιμότερη η περίπτωση της ενοικίασης ενός εγκαταλειμμένου δημοτικού σχολείου ενός πρώην κοινοτικού γραφείου ο δήμος, γιατί είναι προτιμότερη από το να χάσκει ερειπωμένο και με άμεσο κίνδυνο να γκρεμιστεί.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)