Ήταν πλήρης η ενημέρωση που έκανε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Γκάρτζιος στο Δ.Σ Ζηρού για τα προβλεπόμενα από το νόμο περί αδέσποτων. Τα κατέγραψε στο προηγούμενο φύλλο της «Φ» η Ντόρα Βλάρα με κάθε λεπτομέρεια.

Αν σταθούμε στο δια ταύτα της ενημέρωσης θα συμπεράνουμε πως η υπόθεση «καταφύγιο αδέσποτων» είναι μια ασύμφορη οικονομικά κίνηση για τους δήμους κι ούτε καν λύση. Για τον απλούστατο λόγο ότι η περισυλλογή και η περίθαλψη-εμβολιασμός των αδέσποτων συν η σίτιση και φύλαξή τους για λίγο καιρό κοστίζουν πανάκριβα κι επιπλέον και σημαντικότερο, μετά την παραμονή στο καταφύγιο για δέκα μέρες, εάν δεν υιοθετηθούν, αφήνονται ελεύθερα! Η διαφορά λοιπόν είναι πως μπορεί να σε δαγκώσει υγιής πια σκύλος κι όχι πιθανά άρρωστος. Όλη η διαδικασία περισυλλογής, περίθαλψης, φροντίδας, δεν σημαίνει πως οι σκύλοι θα πάψουν να επιτίθενται όταν επιστρέψουν στο περιβάλλον ελεύθεροι. Τότε δεν θα ήταν σκύλοι. Και ευνουχισμός της φυσιολογικής για το είδος συμπεριφοράς δεν προβλέπεται! Αλίμονο!

Η λύση του προβλήματος επομένως βρίσκεται στη συνείδηση του καθενός μας. Να μάθουμε να μην εγκαταλείπουμε τα ζώα, σεβόμενοι τις ζωές τους αλλά και τις ζωές των συνανθρώπων μας, που τις εκθέτουμε σε κίνδυνο κάθε φορά που παρατάμε ένα σκυλί να κυκλοφορεί ελεύθερο και νηστικό μακριά από την ιδιοκτησία μας. Αν δεν θέλουμε να πολλαπλασιάζεται, υπάρχει και η στείρωση.

Ο δήμος Αρταίων θα χρειαστεί 400.000 ευρώ για 80 σκυλιά που θα συγκεντρώσει στο καταφύγιο προσωρινά. Ελάχιστος αριθμός σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό αδέσποτων σ΄ όλο τον δήμο και εντελώς προσωρινά. Το πιθανότερο είναι ότι τα περισσότερα απ΄ αυτά τα σκυλιά θα αφεθούν ελεύθερα μετά το καταφύγιο.

Ο δήμος Πρέβεζας που ίδρυσε πρώτος κυνοκομείο επί δημαρχίας Κλάπα, σήκωσε τα χέρια ψηλά λίγα χρόνια αργότερα από το κόστος λειτουργίας του και την αναποτελεσματικότητα του μέτρου. Τα αδέσποτα κυκλοφορούν επικίνδυνα και στην παραλία της Πρέβεζας όπως παντού.

Γενικότερα αυτό το θέμα μοιάζει λίγο με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Όσο δεν υπάρχει συνείδηση στον πολίτη, τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται. Το αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι και κανένας δεν το έλυσε υποδειγματικά ως τώρα για να τον μιμηθούν κι οι υπόλοιποι.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)