Ανάγκη για άμεση προστασία των κτηνοτρόφων από την πολιτεία

Μαζί με τα άλλα θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο και το θέμα του καταρροϊκού πυρετού, το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα το περασμένο καλοκαίρι. Που ήταν για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου –και όχι μόνο- μαύρο καλοκαίρι, αφού είδαν τα πρόβατά τους να αποδεκατίζονται χωρίς να μπορούν να τους προσφέρουν βοήθεια. Εκτός του ότι έχασαν οι περισσότεροι πολλά από τα ζώα τους, είδαν και την ποσότητα του γάλακτος να μειώνεται και ακόμα δεν είναι γνωστό αν και η ποιότητά του έχει μετριαστεί λόγω του καταρροϊκού πυρετού.

Από την πλευρά της η περιφέρεια της Ηπείρου έκανε και θα κάνει ό,τι μπορεί για την προστασία των κτηνοτρόφων από την απειλή του καταρροϊκού πυρετού, αλλά δεν αρκεί. Φτάνουμε στο καλοκαίρι, όπου η βραδυφλεγής βόμβα του καταρροϊκού θα πέσει στα χέρια των κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα δουν τα πρόβατά τους να αποδεκατίζονται, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. Και τέτοια μέτρα δεν είναι οι ευχές των πολιτικών παραγόντων, αλλά η πρακτική αντιμετώπιση του προβλήματος. Που σημαίνει ότι το αντίστοιχο υπουργείο θα πρέπει να ενσκήψει το πρόβλημα και να πάρει δραστικά μέτρα. Τα οποία δεν είναι μόνο οι συμβουλές προς τους κτηνοτρόφους, αλλά η καταπολέμηση του καταρροϊκού με φάρμακα.

Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι γνωστό ότι περνούν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες λόγω της αύξησης των ζωοτροφών, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που απαιτούνται για την προμήθεια κάποιου φαρμάκου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πάνω στην απελπισία τους πέφτουν θύματα των διάφορων «εξυπνάκηδων» που τους προμηθεύουν φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας σε υπερβολικές τιμές. Θα πρέπει επομένως το αρμόδιο υπουργείο να προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες φαρμάκου, το οποίο θα διαθέσεις τους κτηνοτρόφους σε προσιτή τιμή, ώστε να μπορούν όλοι να κάνουν χρήση. Και φυσικά θα πρέπει οι αρμόδιοι κτηνίατροι να επιστήσουν την προσοχή των κτηνοτρόφων και να τους ενημερώσουν για τις εστίες μόλυνσης των προβάτων τους.

Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι και το ερχόμενο καλοκαίρι, ο καταρροϊκός πυρετός θα αποτελέσει τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό των προβάτων και οι κτηνοτρόφοι είναι από τώρα θορυβημένοι για τα αρνητικά αποτελέσματα από τη νόσο. Είναι καιρός η πολιτεία να αντιμετωπίσει τους κτηνοτρόφους σαν μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι συντηρούν την κοινωνία με τα προϊόντα τους, τα οποία παράγουν με πολύ κόπο και κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες.

Εκτός από τον καταρροϊκό πτερό ο οποίος αναμένεται να ενσκήψει την καλοκαιρινή περίοδο, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα των βοσκοτόπων, πρόβλημα για το οποίο μειώθηκαν οι εξισωτικές αποζημιώσεις ή και δεν δόθηκαν καθόλου σε μερικούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει βοσκοτόπους, με αποτέλεσμα να στερηθούν αρκετά χρήματα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν για την αγορά ζωοτροφών και φαρμάκων. Φυσικά το πρόβλημα των βοσκοτόπων δεν είναι καινούργιο, αφού η κατοχύρωσή τους είναι αποτέλεσμα προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες συνέταξαν τον χάρτη των βοσκοτόπων χωρίς καν να ρωτήσουν τους καθ’ ύλιν αρμόδιους. Θα πρέπει όμως το υπουργείο να διευθετήσει το θέμα, έτσι ώστε οι κτηνοτρόφοι να μη στερηθούν τις εξισωτικές αποζημιώσεις, με δεδομένο ότι τα πρόβατά τους βόσκουν σε γνωστούς εδώ και αιώνες βοσκοτόπους. Είναι μέτρο που θα βοηθήσει την κτηνοτροφία και δη την Ηπειρωτική. Οι κτηνοτρόφοι θέλουν τη βοήθεια της πολιτείας. Η πολιτεία χρειάζεται την κτηνοτροφία.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)