Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Αν έχετε διαβάσει το «Άρωμα» του Ζίσκιντ και σας άρεσε, το βιβλίο «Το μονοπάτι των αρωμάτων» της Κριστίνα Καμπονί θα σας συναρπάσει.

H Έλενα Ροσίνι στα ανθισμένα λιβάδια της Προβηγκίας είχε μάθει τα πρώτα βασικά της αρωματοποιίας: ποια φυτά να μαζέψει, ποια να διαλέξει για απόσταξη και ποια αντίθετα να μετατρέπει σε συγκρίματα από τα οποία στην συνέχεια θα έβγαιναν τα υπεραποστάγματα.

Ο Μορίς Βιντάλ ήταν ιδιοκτήτης αυτών των λιβαδιών και ενός εργαστηρίου αρωμάτων στην Γκρας. Ο Μπορίς ήταν παντρεμένος με την Σουζάνα Ροσίνι .Την αγαπούσε τόσο όσο μισούσε την κόρη της, την Έλενα, από άλλο άνδρα.

Έτσι τον περισσότερο καιρό η Έλενα ζούσε με την γιαγιά της την Λουτσία Ροσίνι, στην Φλωρεντία, που την συμβούλευε να μάθει την κατασκευή αρωμάτων.

Στην Οικογένεια Ροσίνι υπήρχε ένας Θρύλος του Τέλειου Αρώματος. Αυτή που το είχε φτιάξει η Μπεατρίτσε Ροσίνι, η γενάρχης της οικογένειας, μια εξαιρετική αρωματοποιός, γύρω στο πρώτο μισό του δέκατου έβδομου αιώνα, είχε φύγει από την Φλωρεντία για να αναλάβει μια ιδιαίτερη αποστολή. Φεύγει για να επισκεφτεί την αυλή κάποιου πρίγκιπα που ζητούσε τις υπηρεσίες της, για να δημιουργήσει ένα υπέροχο άρωμα, τόσο ιδιαίτερο, πουν έμεινε για πάντα χαραγμένο στις αναμνήσεις και στην φαντασία εκείνων που είχαν την τύχη να το μυρίσουν. Σε κατακτούσε αμέσως. Ήταν επίμονο και αισθησιακό. Ένα άρωμα διαφορετικό από οτιδήποτε είχε φτιαχτεί μέχρι τότε. Όταν η Μπεατρίτσε επέστρεψε στην Φλωρεντία, πλούσια όσο λίγες άλλες, δε θέλησε να μιλήσει σε κανέναν για αυτό το θαυμαστό δημιούργημά της. Η ίδια όμως είχε αλλάξει. Έμοιαζε απούσα, σιωπηλή. Παντρεύτηκε ένα νέο ταπεινής καταγωγής, με τον όρο να της παραχωρήσει το προνόμιο να διατηρήσει το οικογενειακό της επώνυμο και να το περάσει στους κληρονόμους της. Κι έτσι γεννήθηκε και έμεινε για πάντα Μπεατρίτσε Ρόσίνι. Από τότε όλες οι γυναίκες της οικογένειας θα κληρονομούσαν αυτό το επώνυμο, σαν εμπορικό σήμα παλιό, γεμάτο αίγλη. Δεν αποκάλυψε ποτέ σε κανέναν τη συνταγή του αρώματος με την οποία πλούτισε. Το Τέλειο Άρωμα ήταν η πηγή της χαράς της και του σπαραγμού της. Δεν αποκάλυψε ποτέ στην κόρης της Λάουρα το μυστικό της συνταγής του Τέλειου Αρώματος. Από τότε, οι άλλες αρωματοποιοί της οικογένειας Ροσίνι συνέχισαν και εκείνες και έψαχναν στην παλιά βιβλιοθήκη του εργαστηρίου της μήπως βρούνε το ημερολόγιό της, τη συνταγή του αρώματος, που είχε κρύψει ανάμεσα στα βιβλία. Όλες οι απόγονοι της Μπατρίστε ψάχνανε να βρούνε πρώτα αυτή τη συνταγή και μετά να μάθουν πως το άρωμα ήταν ανάμειξη από αποστάγματα άνθινα, ξυλώδη και ζωικά, διαλυμένα σε οινόπνευμα ή σε ελαιώδες ουσίες. Η μοίρα όλων εκείνων των γυναικών έμεινε για πάντα ασφυκτικά δεμένη με αυτή την αναζήτηση. Η καθεμιά, με τον δικό της τρόπο, είχε εμβαθύνει στη μελέτη της αρωματοποιίας.

Ακόμα και η Λουτσία Ροσίνι, όπως και οι άλλες που είχαν προηγηθεί, είχαν αφιερώσει ολόκληρη την ύπαρξή τους στην αναζήτηση του Τέλειου Αρώματος. Κι έπειτα γεννήθηκε η Έλενα, η εγγονή της Λουτσίας Ροσίνι. Και η Λουτσία αποφάσισε να μεταδώσει τις γνώσεις της στην Έλενα, την έγγονή της, που διέθετε την ικανότητα και το πάθος, το ψυχικό βάθος και την απαραίτητη διαίσθηση για να ζωντανέψει το Άρωμα. Έτσι και η Έλενα ακολουθώντας την παράδοση έψαχνε να βρει ,για τη μυστική συνταγή αυτού του Τέλειου Αρώματος, μετά από τέσσερες αιώνες….

Η γιαγιά Λουτσία ήταν σίγουρη ότι αυτό το κορίτσι θα έβρισκε το Τέλειο Άρωμα, ήταν σίγουρη…

Το άρωμα, έλεγε στην εγγονή της, είναι το μονοπάτι, η αλήθεια. Το μήνυμα είναι στο άρωμα. Το άρωμα είναι μια γλώσσα, ένας λεπτός και άμεσος τρόπος επικοινωνίας..

Η Έλενα ήταν μια ελπίδα. Ήταν η ελπίδα. Θα γινόταν μια καλλιτέχνης αρωματοποιός.

Η φίλη της Έλενα, η Μόνι, την καλεί στο Παρίσι, για να δουλέψει στο καλλιτεχνικό αρωματοπωλείο και εργαστήριο εξωτικών αρωμάτων «Νάρκισσος», σε ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα της πόλης, εκεί όπου τα αρώματα φτιάχνονται ακόμα σύμφωνα με την αρχαία τέχνη των αρωματοποιών.

Στο Παρίσι η Έλενα θα γνωρίσει τον Κάιλ Μακ Λιν, δημιουργό σπουδαίων τριαντάφυλλων. Μαζί θα δημιουργήσουν δικό τους εργαστήριο αρωμάτων.

Αυτός ο άνδρας κρατάει το κλειδί της καρδιάς της. Μόνο εκείνος μπορεί να επουλώσει τις πληγές της, μια και καταλαβαίνει πόσο εύθραυστο είναι ένα λουλούδι και ξέρει πώς να το προστατεύσει και να το αγαπήσει.

Όταν η Έλενα δημιουργεί τα αρώματα καταφέρνει να ξεφύγει από τις ανασφάλειές της. Μόνον όταν τυλίγεται από τα αρώματα των λουλουδιών, των μυρωδικών και των μπαχαρικών ξέρει πώς να νικήσει τους φόβους της. Για κείνη, τα αρώματα είναι το μονοπάτι προς την καρδιά των ανθρώπων. Αποκαλύπτουν μύχιες σκέψεις κι επιθυμίες: η ίρις δίνει πίστη κι η μιμόζα ευτυχία η βανίλια προστατεύει και το αμμόχορτο δίνει δύναμη να συνεχίζεις.

Μέσα σε λίγο διάστημα, οι δημιουργίες της Έλενας θα κερδίσουν τους πάντες, αφού έχει τη μοναδική ιδιότητα να αντιλαμβάνεται και να ικανοποιεί επιθυμίες. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει ακόμα να δημιουργήσει το εκχύλισμα που θα της δώσει το δώρο της συγχώρεσης και της συμφιλίωσης με το παρελθόν….

Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο θα σας απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα γύρω από τα αρώματα.

Τι είναι οι εσάνς ;

Τι είναι η λέμφος;

Τι είναι το μυστήριο;

Τι είναι το brief;

Μήπως το άρωμα είναι ζωή;

Το άρωμα είναι συγκίνηση;

Κάθε άρωμα φτάνει στην ψυχή εκείνου που το φοράει;

Ένα άρωμα είναι σαν μια αφήγηση, ένα όνειρο, ένας περίπατος;

Πως παρασκευάζονται τα αρώματα;

Πως ξεκινάει κανείς να φτιάξει ένα άρωμα;

Ποιοι αποκαλούνται μύτες;

Τι είναι το Οσμοτέκ στις Βερσαλίες;

Μήπως το Τέλειο Άρωμα, ήταν μια ιστορία ενός άτυχου έρωτα;

Υπάρχει άρωμα της Νοτρ Νταμ, άρωμα της Παναγίας των Παρισίων;

Τι περιείχε το παλιό παραβάν του εργαστηρίου της γιαγιάς;

Είναι το άρωμα είναι μια γλώσσα, ένας λεπτός και άμεσος τρόπος επικοινωνίας;

Διαβάζεις αυτό το βιβλίο και μυρίζεις αρώματα και τι αρώματα: Chanel No 5, Benjoin της Πράντα, Shalimar, Mitsouko, Peau d Espagne, κ.α.

Ένας κόσμος γεμάτος αρώματα.

Είναι ένα βιβλίο γεμάτο ουράνια, ζεστά, γυναικεία, γλυκά, ζωηρά, φρουτώδες, αρχέγονα, έντονα, μεθυστικά, ζεστά, πολύτιμα, αφρώδες, διεγερτικά, εξωτικά ερωτικά, δυνατά, διαπεραστικά, εξαγνιστικά, μοναδικά, αισθησιακά, ευωδιαστικά αρώματα, ήχους (η φωνή της Ε. Πιαφ), χρώματα, ποιήματα, ευφορία και πολλά λουλούδια.

Και μυρουδιές, πολλές μυρουδιές.

Διεγερτικές, αισθησιακές, μεθυστικές, έντονες μυρουδιές: Περγαμόντο, βετιβέρια, σανταλόξυλο, γλυκόριζα, μοσχολίβανο, ροδόξυλο, σημύδα, γκρίζο κεχριμπάρι, πετίτ γκρειν, πατσουλί, έλεμι, πορτοκάλι, λεμόνι, μελισσόχορτο, θυμάρι, κανέλα, κάρδαμο, τριαντάφυλλο, εσάνς πορτοκαλανθού, λεβάντα νάρκισσος, γεράνι, γιασεμί, ελίχρυσο, ελένιο, ίρις, βρύα βελανιδιάς, τίλιο, μιγκρε, νότες κορυφής, μεσαίες νότες, νότες βάσης, υλανγκ υλανγκ, μιλτόνια, βιολέτα, absolue, ζήβεθο, μόσχο, αρτεμισία, αγγελική, σμύρνα, δέρμα, φουζέρ, πολυανθές,….

Μια οσφρητική πανδαισία.

Μια οσφρητική πορεία διαρκείας, γεμάτη συμβουλές, επαγγελματικότητα και μαγεία.

Πρόκειται για Αριστούργημα.

Η ΚΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΜΠΟΝΙ ζει στη Σαρδηνία με τον σύζυγο και τα παιδιά της. Ο κόσμος των αρωμάτων είναι το μεγάλο της πάθος και θέλει το πρώτο της μυθιστόρημα να είναι ένας φόρος τιμής σε αυτό τον συναρπαστικό κόσμο.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)