*Του Τάκη Παναγ. Παπαδημητρίου

…του Πρωτοψάλτη Απόστολο Κωσταντ. Καλδάνη, από το Θεσπρωτικό Ν. Πρέβεζας

Ο Απόστολος Κων. Καλδάνης ο προικισμένος με λάρυγγα καλλικέλαδο πρωτοψάλτη κυκλοφόρησε δίσκο ακτίνας (CD) με τίτλο: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ», ΌΠΟΥ Ο ίδιος, μετά ισοκρατήματος, ερμηνεύει υπέροχα 26 θεσπέσιους Ύμνους της Μ. Εβδομάδας, με το γνήσιο μεγαλοπρεπές ύφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας το επιλεγόμενο «Πατριαρχικό ύφος».

Το μουσικό αυτό έργο, γέννημα στέρεας θέλησης, αφοσιωτικής αγάπης και μόχθου ζωής για πολλά-πολλά χρόνια προς την ψαλτική και γενικότερα την εκκλησιαστική Υμνωδία και της σφοδρής επιθυμίας του, έρχεται να προστεθεί επάξια στον δισκογραφικό πλούτο και την ηχογραφημένη αριστοτεχνική εκτέλεση Ύμνων των σημαντικότερων παλαιότερων και νεότερων δημιουργών κι ερμηνευτών της εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής.

Αποτελεί την πρώτη επίσημη δισκογραφική δουλειά του μελίφθογγου Πρωτοψάλτη  και είναι αφιερωμένη, πρωτίστως, προς τους Χριστιανούς, που είναι συνειδητά φιλακόλουθοι και ύστερα προς το μυημένο κόσμο και τον ασχολούμενο « με την θείαν του Δαμασκηνού Τέχνην».

Ως ύφος κι ερμηνεία-απόδοση, ο Μεγαλοβδομαδιάτικος Βυζαντινός δίσκος αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, πρότυπη εκτέλεση των τόσο συγκινητικών Ύμνων της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και αποδεικνύει ότι το βυζαντινό μέλος στην πράξη, όταν εκτελείται σωστά και με σεβασμό στην παράδοση, δεν αποτελεί βουβό και αδρανές μουσειακό κειμήλιο και ούτε στατικό πνευματικό παράγοντα. Αντίθετα, πείθει, ότι η πιστή μουσική εκτέλεση των θεσπέσιων Ύμνων της Εκκλησίας μας συνιστά, πέρα από την ώθηση για ικεσία και προσευχή, την αποκάλυψη του ωραίου που συγκινεί τις καρδιές των πιστών χριστιανών, ανάγοντας τον εσωτερικό άνθρωπο στη σφαίρα του μεγαλειώδους.  Εκφράζει το «άκτιστον» σε μια ατέρμονα κλίμακα αποχρώσεων, γεννώντας λεπτότατες σκέψεις και ανασύροντας πλήθος συναισθημάτων, συναρτώμενων με την αληθινή ΖΩΗ, τον θάνατο και προπαντός με την ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ μας.

Αγαπητοί αναγνώστες Φροντίστε να ακούσετε τον δίσκο και θα δικαιολογήσετε τον ενθουσιασμό των γραφομένων μου.

« Καλή ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε όλους Σας».-

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)