Στο ΕΣΠΑ εντάσσονται τα έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων στο παράκτιο μέτωπο της Ηπείρου. Στο τελικό στάδιο για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ,  εισήλθαν από σήμερα τέσσερα σημαντικά έργα για την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος και της οικιστικής ανάπτυξης της Ηπείρου, που αφορά ιδιαίτερα το παράκτιο μέτωπο και το οικοσύστημα του Αμβρακικού. Στο Διοικητήριο της Περιφέρειας έγινε η υπογραφή των τεσσάρων προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Νικολάου Σκουφά, Ζηρού, Πρέβεζας, Πάργας και τη ΔΕΥΑ Άρτας με αντικείμενο τη διαχείριση των αστικών λυμάτων.

Η υπογραφή έγινε από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, την Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Περιβάλλοντος κ. Τατιάνα Καλογιάννη και τους Δημάρχους Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαϊλη, Αρταίων κ. Χρ. Τσιρογιάννη, Πάργας κ. Αντώνη Νάστα και Νικολάου Σκουφά κ. Ευστάθιο Γιαννούλη.

Οι συμβάσεις έχουν ήδη περάσει επιτυχώς τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και  τα έργα προωθούνται για ένταξη ως «εμπροσθοβαρή» στο ΕΣΠΑ  2007-2013.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 76.874.273,25 ευρώ, ενώ ο συνολικός εξυπηρετούμενος πληθυσμός ανέρχεται σε 54.800 άτομα.

Αναλυτικά οι εξυπηρετούμενοι οικισμοί με τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς είναι οι εξής:

-Πράξη Φιλοθέης: Οικισμοί: Ρόκκα, Χαλκιάδες, Καλαμιά και Καμπή Δήμου Άρτας και β’ φάση Φιλιππιάδας- Επέκταση ΕΕΛ Φιλιππιάδας. Προϋπολογισμός: 13.315.943,09 ευρώ.

-Πράξη: Δίκτυα Αμβρακικού: Οικισμοί: Ανέζα, Καλογερικό, Ψαθοτόπι, Αγ. Παρασκευή, Κολομόδια, Ανθότοπος). Προϋπολογισμός: 12.847.003,16 ευρώ

-Πράξη Ζάλογγο: Οικισμοί: Λούτσα, Παραλία Λούτσας, Βράχος, Παραλία Βράχου, Παραλία Λυγιάς, Ριζά. Παραλία Ριζών, Καστροσυκιά, Παραλία Καστροσυκιάς, Νέα Σινώπη, Νέα Σαμψούντα, Αρχάγγελος,  Κανάλι και κατασκευή ΕΕΛ Ζαλόγγου. Προϋπολογισμός: 36.538.686 ευρώ.

-Πράξη Άραχθος: Οικισμός: Ανέζα, Καλογερικό, Ψαθοτόπι, Αγ. Παρασκευή, Κολομόδια, Ανθότοπος, Νεοχώρι, Παχυκάλαμος και Ακροποταμιά. Προϋπολογισμός: 1.685.000 ευρώ.

-Πράξη Άραχθος: Οικισμός: ΕΕΛ Νεοχωρίου & Δίκτυα  Νεοχωρίου, Ακροποταμιάς, Παχυκαλάμου. Προϋπολογισμός 12.487.641 ευρώ.

 

● Πανηπειρωτική πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης ενόψει Πάσχα Η Περιφέρεια Ηπείρου, οι μητροπόλεις και οι δήμοι όλης της Περιφέρειας ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, με την ενίσχυση των συσσιτίων, των κοινωνικών παντοπωλείων, των γηροκομείων και των ιδρυμάτων προστασίας του παιδιού, ενόψει του Πάσχα.
Σε αυτή την κοινή πανηπειρωτική εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης, συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, χαρτικά και είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και καινούριο σχολικό υλικό, για τη συμβολή του έργου αλληλεγγύης και αγάπης που επιτελείται από τις μητροπόλεις της Ηπείρου, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα ιδρύματα πρόνοιας.
Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, επισημαίνεται πως σήμερα που η ανεργία και η φτώχεια εξακολουθούν να πλήττουν ιδιαίτερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη είναι τα μοναδικά μέσα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Στόχος της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης είναι η συνεργασία όλων των αρχών και φορέων του τόπου για την ενεργοποίηση της κοινωνίας, των πολιτών, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής και αποτελεσματικής προσφοράς προς τους αδύναμους συμπολίτες. Ακόμη και η πιο μικρή προσφορά έχει τεράστια αξία για τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Τα τρόφιμα και τα υπόλοιπα είδη θα συγκεντρώνονται στις μητροπόλεις και τους ιερούς ναούς των τεσσάρων νομών, στην Περιφέρεια Ηπείρου και σε όλους τους δήμους, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τετάρτη.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι αντιπεριφερειάρχες, Οδ. Πότσης και Ιω. Καραμπίνας, καθώς και ο γενικός διευθυντής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, Ι. Νικόπουλος, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους Ηπειρώτες.

Για την περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, οι χώροι όπου θα συγκεντρωθούν τα τρόφιμα είναι οι εξής:

-Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης: Σε όλους τους Ιερούς Ναούς

-Περιφέρεια Ηπείρου – Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας: Στο Διοικητήριο

-Δήμος Πρέβεζας: Στο πρώην κτήριο της Λαϊκής Αγοράς

-Δήμος Πάργας: Στο Καναλάκι, αίθουσα ΚΑΠΗ

-Δήμος Ζηρού: Στο ισόγειο του Δημαρχείου

 

 

Για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας συζήτησαν στο περιφερειακό συμβούλιο. Στη σύνταξη μιας κοινής απόφασης, η οποία να περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις που έγιναν από τις παρατάξεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, κατέληξε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Δευτέρα 30 Μαρτίου). Στη συζήτηση που προηγήθηκε από τον εισηγητή του θέματος, περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης “Αριστερή Παρέμβαση” κ. Νίκο Ζήκο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και από Περιφερειακούς Συμβούλους, έγιναν επισημάνσεις και προτάσεις επί όλων σχεδόν των ζητημάτων που απασχολούν την κτηνοτροφία στην Ήπειρο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, επεσήμανε καθυστερήσεις και προβλήματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ σε αδρές γραμμές παρέθεσε και τις βασικές κατευθύνσεις της Περιφερειακής Αρχής για παρεμβάσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη του κλάδου.

Τα προβλήματα που συζητήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο είναι σχετικά με τον καταρροϊκό και τον μελιταίο πυρετό, την καθυστέρηση των επιδοτήσεων, τους βοσκοτόπους, τη νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και άλλα θέματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους.

Για τον καταρροϊκό πυρετό ελέχθη ότι το πρόβλημα παραμένει καθώς όλα τα κοπάδια που εξετάστηκαν δειγματοληπτικά βρέθηκαν ότι έχουν επηρεαστεί από την αρρώστια και το γάλα τους είναι κάτω από το 1/3 της συνήθους παραγωγής, ενώ υπήρξε και η διαπίστωση ότι μπορεί το επάγγελμα του αγρότη, του κτηνοτρόφου να είναι πολύ δύσκολο, ωστόσο δεν είναι μόνο τα οικονομικά που “διώχνουν” τους κτηνοτρόφους από το επάγγελμα. Είναι και κοινωνικοί λόγοι, που “εμποδίζουν” τους νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.

 

 

 

 

● Επίσκεψη σχολείου στα πλαίσια της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα. Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα είναι το πρώτο σχολείο που επισκέπτεται την Ήπειρο με αφορμή την πιλοτική Πολιτιστική Διαδρομή  των Αρχαίων Θεάτρων.

Ενώ προχωρούν γοργά οι εργασίες για την υλοποίηση του μεγάλου έργου για την Ήπειρο «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Θέατρα της Ηπείρου» και μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρώτη πιλοτική «Πολιτιστική Διαδρομή στα Θέατρα της Ηπείρου» για τα μέλη του Διαζώματος και τους φίλους τους, το πρώτο σχολείο της επικράτειας επιλέγει να πραγματοποιήσει την πενταήμερη εκδρομή του στην Ήπειρο ακολουθώντας την “πολιτιστική διαδρομή”.

 

Την Πέμπτη 2 Απριλίου οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου Γέρακα έφτασαν στην Πρέβεζα, όπου τους υποδέχθηκαν στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Την Παρασκευή επισκέπτονται το αρχαίο θέατρο και το Ωδείο της Νικόπολης, στη συνέχεια το αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης και το Μνημείο του Ζαλόγγου. Κατόπιν θα κατευθυνθούν στον Αχέροντα και θα επισκεφτούν το Νεκρομαντείο. Θα συνεχίσουν τη διαδρομή τους στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων στη Θεσπρωτία και θα καταλύσουν στα Ιωάννινα. Το Σάββατο 4 Απριλίου θα επισκεφτούν το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το Μουσείο του Βρέλλη, καθώς και τα αξιοθέατα της πόλης των Ιωαννίνων (Κάστρο Ιωαννίνων, Μουσείο Αλή Πασά και το νησάκι των Ιωαννίνων). Η εκδρομή θα συνεχισθεί την Κυριακή με επίσκεψη στο Μέτσοβο, κατόπιν θα κατευθυνθούν στα Μετέωρα, για να επιστρέψουν στην αφετηρία τους.

Δηλώσεις για την πρώτη αυτή επίσκεψη έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου ο οποίος δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό που η πολιτιστική διαδρομή αρχίζει να προσελκύει επισκέπτες, πριν ακόμη ολοκληρωθεί και διαμορφωθεί επίσημα, η καθηγήτρια Κορρίνα Περτσινίδου, η οποία δήλωσε ότι όλοι νοιώθουν ιδιαίτερη χαρά για την περιήγησή τους «σε αυτά τα σπουδαία έργα παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς που αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό» και ο διευθυντής του 1ου γυμνασίου Παναγιώτης Δημαράς, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη ζεστή φιλοξενία για να τονίσει ότι «είναι πραγματικά μαγεία να επισκέπτεται κανείς την Άνοιξη την Ήπειρο, να την περιδιαβαίνει και να ανακαλύπτει τον πολιτισμό της».

Θα ακολουθήσουν άλλες δυο εκδρομές 4 ημερών που θα πραγματοποιηθούν 2 φορές (Πέμπτη 30 Απριλίου – Κυριακή 3 Μαΐου (Πρωτομαγιά) & Παρασκευή 29 Μαίου – Δευτέρα 1 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος)) κατά το οποίο οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τα πέντε μοναδικά αρχαία θέατρα.

 

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)