Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Φιλοζωικό σωματείο και δήμος Άρτας σε μία κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αδέσποτων 

Είναι πλέον γνωστό πως ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι έχει να κάνει με τα αδέσποτα ζώα αλλά και τα παράπονα που συνεχώς γίνονται από δημότες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν είναι λίγες οι φορές που δήμοι δέχτηκαν ακόμη και μηνύσεις κατηγορώντας τους για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς ο νόμος τους ορίζει ως υπεύθυνους.

Με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε πως αντί το φαινόμενο να μειώνεται, συνεχώς αυξάνεται… Αποτέλεσμα, πόλεις και χωριά να έχουν πια ένα μεγάλο ποσοστό ζώων τα οποία «γυρίζουν» στους δρόμους δίχως φροντίδα και τροφή. Είναι προφανές πως ένας από τους λόγους που υπάρχει αυτή η αυξητική πορεία είναι η αδιαφορία και η ασυνειδησία ορισμένων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο σχόλιο, ο νόμος ορίζει πως τα αδέσποτα ζώα θα πρέπει να περισυλλέγονται από ειδικούς εκπαιδευτές, στη συνέχεια να γίνεται εξέταση, στείρωση και εμβολιασμός, να παραμένουν προσωρινά σε καταφύγιο και στη συνέχεια ή να υιοθετούνται ή να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο δήμος μας έκανε μία αρχή προχωρώντας στην απόφαση να ξεκινήσει την περισυλλογή τους και την εξέτασή τους και αφού δεν υπάρχει κάποιο καταφύγιο, να επιλέξει απ’ ευθείας το δρόμο της υιοθεσίας ή της επανένταξης τους.

Στην Άρτα εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί καταφύγιο αδέσποτων για το οποίο συνεργάστηκαν το Φιλοζωικό Σωματείο, που δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια στην περιοχή, και ο δήμος Άρτας. Η κ. Μαρία Τζουβάρα ως πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου δέχτηκε να κάνει μία ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις σε σχέση με τα αδέσποτα αλλά και να μας δώσει μία εικόνα για το πως ακριβώς λειτουργεί ένα καταφύγιο καθώς να μας πει την άποψή της για την επίλυση του προβλήματος.

Η ενασχόληση…

Ξεκινήσαμε γιατί ζούμε σε μία πόλη, η οποία έχει μείνει «πίσω» στο κομμάτι της φιλοζωίας. Δεν είναι δείγμα πολιτισμού να προχωράς και να βλέπεις κακοποιημένα ζώα. Θέλαμε να βάλουμε τα αδέσποτα σε μία σειρά, να τα καταγράψουμε, να ξέρουμε ότι είναι υγιή και να υπάρχουν κάποιοι χώροι σίτισης τους. Εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθούμε, σε συνεργασία με το δήμο Αρταίων να κάνουμε διάφορες ενέργειες. Έχουμε στειρώσει πολλά ζώα, αλλά οι εγκαταλείψεις είναι τόσες που κόβουμε ένα κεφάλι της «Λερναίας Ύδρας» και φυτρώνουν άλλα δέκα…

Αν δεν αλλάξει η συνείδηση των πολιτών, αν δεν γίνει η φιλοζωία μάθημα στα σχολεία, αν δεν γίνει βίωμα ότι τα ζώα έχουν και αυτά δικαιώματα και πρέπει να υπάρχει σεβασμός, τότε δεν θα αλλάξει η κατάσταση.

 

Σύλλογος- Έσοδα- Μέλη

Τα έσοδα του σωματείου δεν επαρκούν καθώς υπάρχει μόνο μία ετήσια συνδρομή των 20 ευρώ και τα έξοδα για τροφές, εξετάσεις και λοιπές ανάγκες των ζώων δεν καλύπτονται.

Είχαμε κάνει πέρυσι ένα μπαζάρ το οποίο είχε επιτυχία και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν ή για νοσηλεία ζώων ή για αγορά τροφής. Επίσης δίνουμε τροφή σε πάρα πολλούς ανθρώπους που οικονομικά είναι ασθενείς και ενώ έχουν κατοικίδιο δεν μπορούν να το συντηρήσουν. Από το να βγουν λοιπόν στο δρόμο πρέπει κάπως να βοηθήσουμε.

Αυτή τη στιγμή ταμειακά ενήμερα έχουμε γύρω στα 40 μέλη, όμως ένα μικρό κομμάτι είναι ενεργό στις κινήσεις του σωματείου. Στο facebook είμαστε πάνω από 5000 μέλη, αλλά αυτό δείχνει μεν ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά στο σύλλογο γι αυτό και χρειαζόμαστε εθελοντές.

Αύξηση του φαινομένου…

Το φαινόμενο έχει αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό και φταίνε διάφοροι παράγοντες. Ας ξεκινήσουμε από την «λανθασμένη» φιλοζωία. Δηλαδή για παράδειγμα το να έχω κατοικίδιο δεν με κάνει άμεσα φιλόζωο. Ένας άνθρωπος που είναι φιλόζωος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το ότι δεν αγαπάει μόνο το δικό του ζώο αλλά όλα τα ζώα. Ξέρει πως να τα φροντίσει, ούτως ώστε να μην ενοχλήσει ούτε τον πληθυσμό των ανθρώπων, ούτε τα αδέσποτα. Το στειρώνει, το εμβολιάζει, έχει κάποιες ευθύνες.

Με την οικονομική κρίση και με οτιδήποτε άλλο πρόβλημα προέκυψε πολλά από τα οικόσιτα ζώα αφέθηκαν στο δρόμο.

Πως γίνεται η περισυλλογή…

Η περισυλλογή γίνεται με τον πλέον ανθρώπινο τρόπο, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να σας πει πολίτης του δήμου ότι περισυλλέγησαν ζώα με βίαιο ή βάναυσο τρόπο ή κάτι παρόμοιο. Γίνεται ομαλά χωρίς να υπάρχει στρεσάρισμα του ζώου από τον εκπαιδευτή.

Πως αναγνωρίζουμε τα υγιή αδέσποτα…

Τα φωσφοριζέ λουριά είναι από τον δήμο Αρταίων και το σωματείο. Υποδεικνύουν όσα έχουν στειρωθεί και εμβολιαστεί για να γνωρίζει και ο πολίτης ότι είναι υγιή και δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο κίνδυνο. Βέβαια πολλές φορές κλέβουν το λουρί αλλά είναι δύσκολο να σταματήσουμε αυτές τις ενέργειες.

Αντιμετώπιση μερίδας του κόσμου

Μας πονάει πάρα πολλές φορές όταν δεχόμαστε τηλεφωνήματα και μας λένε τα «αδέσποτα σας». Δεν ανήκουν σε εμάς, προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει και δεν το έχουμε δημιουργήσει εμείς. Έχουμε δεχτεί κλείσεις με απαράδεκτες συμπεριφορές «Ελάτε και μαζέψτε τα ΤΩΡΑ». Δεν είναι δικά μας, δεν είναι σκουπίδια είναι ψυχές.

Το καταφύγιο Άρτας…

Το καταφύγιο είναι δημοτικό, εμείς τα τελευταία χρόνια πιέζαμε το δήμο στο να πάρουμε μία απόφαση για να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο. Η καινούργια δημοτική αρχή, προς τιμήν της, είπε ότι θα το κάνει άμεσα. Βέβαια δεν είναι αυτό που θα επιθυμούσαμε, έχει πολύ δρόμο ακόμη χρειάζονται πολλά πράγματα. Ο δήμος δεσμεύτηκε ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι η δημιουργία ενός καταφυγίου που θα πληροί τις προϋποθέσεις.

Διαφορές με το καταφύγιο της Πρέβεζας…

Εκείνο είναι ένα καταφύγιο στο οποίο μένουν μόνιμα αρκετά ζώα, έχει άλλη χωρητικότητα και άλλες προδιαγραφές. Το δικό μας είναι ένα «προσωρινό» καταφύγιο. Το σωματείο άλλωστε είναι κατά της ασυλοποίησης των ζώων. Σε καμία περίπτωση τα ζώα δεν πρέπει να κλείνονται μέσα σε ένα άσυλο για όλη τη ζωή τους. Μάλιστα η ισχύουσα νομοθεσία λέει πως θα πρέπει τα αδέσποτα ζώα, που είναι ευθύνη του δήμου, να απομακρυνθούν από τον δρόμο για να στειρωθούν, να εμβολιαστούν, να σημανθούν, να παραμείνουν κάποιο καιρό για νοσηλεία στο προσωρινό καταφύγιο και μετά να γίνει η επανένταξή τους. Συνήθως πρέπει να γίνεται στο χώρο από τον οποίο πάρθηκαν τα ζώα, εκτός εάν είναι συγκριμένοι χώροι στους οποίους απαγορεύεται να υπάρχουν.

Αξίζει το κόστος…

Θεωρώ ότι το θέμα με τα αδέσποτα είναι από τα σημαντικότερα για ένα δήμο. Ξέρετε τι είναι να βγαίνουν στο δρόμο και να κινδυνεύουν κάποιοι από ατυχήματα, κυρίως οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετιστές; Να περπατάς στους δρόμους της πόλης και να βλέπεις σκοτωμένα ζώα γύρω σου; Αν δεν είναι προπολεμικές αυτές οι εικόνες, τότε τι είναι; Σε ποια άλλη Ευρωπαϊκή πόλη/χώρα υπάρχει αυτή η κατάσταση; Η κτηνωδία απέναντι στα ζώα μας κάνει τριτοκοσμικό κράτος.

Πρέπει λοιπόν να είναι πρώτο μέλημα μιας δημοτικής αρχής η επίλυση της στο βαθμό που είναι δυνατό. Υπάρχουν άλλωστε ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να δώσουν κάποια ενίσχυση. Ακόμη και τοπικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν με κάποια χορηγία. Όποιος θέλει βρίσκει λύση. Θεωρώ πως το κόστος σε σχέση με την εξάλειψη ενός τόσο σημαντικού φαινομένου δεν είναι τόσο μεγάλο.

Υιοθεσίες…

Έχουν υιοθετηθεί (με αυτά που περιμένουμε) εννέα σκυλιά. Αν σκεφτούμε το γεγονός πως δύσκολα κάποιος θα υιοθετήσει ενήλικο σκύλο αλλά θα προτιμήσει κουτάβι καθώς και τις λίγες ημέρες λειτουργίας του καταφυγίου είναι ένα καλό ποσοστό. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω το παράδειγμα μίας κυρίας που υιοθέτησε ένα ενήλικο τραυματισμένο σκύλο και αυτό ήταν πολύ θετικό δείγμα για εμάς.

Σε σχέση γενικότερα με τις υιοθεσίες και μέσω του σωματείου, έχουμε στείλει αδέσποτα ακόμη και στο εξωτερικό. Τώρα προσπαθούμε να απευθυνθούμε κυρίως στο εσωτερικό της χώρας. Η διαδικασία γίνεται και μέσω ιντερνέτ, όπου μας ζητούνται από πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε αυτό μας βοηθάει το ΚΤΕΛ, αλλά και από άτομα σε άτομο. Τηλεφωνικώς μας λένε τι θα θέλανε και αν έχουμε κάτι ανάλογο. Με τη σειρά μας στέλνουμε μηνύματα, φωτογραφίες υλικό και καταλήγουμε αν το ζώο θα υιοθετηθεί.

*Να πούμε πως όποιος υιοθετήσει κάποιο κατοικίδιο από το φιλοζωικό σωματείο θα έχει δωρεάν το ηλεκτρονικό τσιπάκι, το πρώτο εμβόλιο και έξι μήνες τροφή δωρεάν (σε συμφωνία με το Pedigree). Έχουμε μιλήσει με το δήμο και μας διαβεβαίωσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να μας στηρίξει οικονομικά ούτως ώστε μέσω αυτών των παροχών να δοθούν κάποια κίνητρα στους δημότες.

Τι συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση με φορείς του δήμου…

Στη συνάντηση που είχαμε για το καταφύγιο συζητήσαμε διάφορα θέματα όπως τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου. Είναι μία προδιαγραφή και βάση νόμου να υπάρχει ένας χώρος εντός του καταφυγίου στον οποίο να μπορούν να γίνονται φτηνά οι στειρώσεις, τα εμβόλια και ότι χρειάζεται, όχι μόνο στα αδέσποτα αλλά και σε οικονομικά ασθενέστερους δημότες που έχουν κατοικίδιο.

Ακόμη στα σχέδια του δήμου είναι η υλοποίηση ενός γραφείου διαχείρισης αδέσποτων ζώων, όπως στα Γιάννενα. Μιλήσαμε για τις ώρες που θα λειτουργεί το καταφύγιο. Εμείς προτείναμε να λειτουργεί κάποιες ώρες το πρωί ίσως 9-12 για να μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει να βλέπει τα ζώα και κάποιες ώρες το απόγευμα για να γίνεται και ο προαυλισμός των ζώων, όπως λέει η νομοθεσία. Αυτή η ανάγκη ενδεχομένως να καλυφθεί και με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που αναμένουν οι δήμοι.

Ακόμη ένα θέμα συζήτησης ήταν η άμεση δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου. Τα ζώα που θα μπαίνουν μέσα να φωτογραφίζονται και να υπάρχει στο αρχείο τους ο αριθμός του μικροτσιπ, πότε ακριβώς στειρώθηκε, εμβολιάστηκε και με την βοήθεια εκπαιδευτή να αναφέρονται κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα μας βοηθάνε για την υιοθεσία τους.

Επίσης μιλήσαμε για τα κίνητρα που αναφέραμε και πριν δηλαδή τη χορήγηση του μικροτσίπ και το πρώτο εμβόλιο το οποίο βρήκε σύμφωνο τον δήμαρχο και είπε πως θα το κοιτάξει πολύ σοβαρά. Ακόμη ένα κίνητρο που συζητήθηκε ήταν η μείωση των δημοτικών τελών σε όποιων υιοθετήσει κάποιο ζώο. Επιπλέον μιλήσαμε για τα σημεία που θα μπουν οι ταΐστρες και το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε με τις κλοπές κάποιων εξ’ αυτών.

Τέλος συζητήσαμε για τις ενημερωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα σε σχολεία. Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε μία ομάδα εκπαιδευτικών, η οποία θα ενημερώσει τους μαθητές των σχολείων του δήμου. Να ξεκινήσει μία καμπάνια ευαισθητοποίησης στο θέμα των αδέσποτων. Να μάθουν τα παιδιά πως να φροντίζουν ένα ζώο.

Δήμος Ζηρού….

Η ενέργεια περισυλλογής από το δήμο σας είναι πολύ καλή σε πρώτη φάση. Ξεκινώντας με τις στειρώσεις θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο. Από ένα θηλυκό αδέσποτο που μπορεί να γεννήσει έως δύο φορές το χρόνο και να φτάσει μέχρι και τα 11 νεογέννητα, σκεφτείτε πόσο διογκώνεται το πρόβλημα από ένα μόνο ζώο. Αναγκαία είναι όμως είναι και η σήμανση του ζώου καθώς αν δεν υιοθετηθεί και αφεθεί στον φυσικό του χώρο δύσκολα θα μπορέσει να βρεθεί για ενδεχόμενη μετέπειτα υιοθεσία.

Είναι σημαντική η απόφαση να γίνει το πρώτο βήμα και πιστεύω ότι όλοι οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν τις ίδιες ενέργειες.

Θα συμβούλευα το δήμο Ζηρού να προχωρήσει στην ενημέρωση των δημοτών ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα φιλοζωικό σωματείο που θα συνεργάζονται. Επίσης κι εμείς όσο είναι δυνατόν μπορούμε να βοηθήσουμε, αν μας γίνει κάποια πρόταση.

Θα ήθελα να κάνω έκκληση για εθελοντές. Όσοι θέλουν να γίνουν μέλη και να βοηθήσουν ώστε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από κοινού…

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)