Κι άλλους ορκωτούς λογιστές θα βάλουν στο δήμο. Αυτή τη φορά θα τους καλέσουν για την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου. Υπήρξε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο για να μη θεωρηθεί πως δεν θέλουν τον έλεγχο για τους δικούς της λόγους η κάθε πλευρά.

Εγώ πάλι είμαι της άποψης πως η κλήση ορκωτών λογιστών στις επιχειρήσεις του δήμου ή στον ίδιο το δήμο, είναι κάτι σαν τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής. Ουδέποτε έβγαλαν κάτι το ουσιώδες. Για τις εντυπώσεις και μόνο. Ή σαν κάτι Ε.Δ.Ε που διατάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες, μόλις δει το φως της δημοσιότητας κανένα σκάνδαλο.

Όσα χρόνια παρακολουθώ τα δημοτικά πράγματα στο δήμο Φιλιππιάδας και στην Άρτα ακόμα, δεν θυμάμαι ποτέ να προέκυψε κάτι συνταρακτικό από έλεγχο ορκωτών λογιστών. Για το δήμο Φιλιππιάδας μάλιστα θυμάμαι πως υπήρχαν περιπτώσεις που κι οι ορκωτοί δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη. Ο ένας μετά τον άλλον παραιτούνταν. Το ζήτημα όμως είναι ότι κανένας ορκωτός δεν αναλαμβάνει χωρίς να πληρωθεί. Αμ και πληρώνει ο δήμος, αμ και δεν έχει  ουσιαστικό έλεγχο στο τέλος. Ο ορκωτός λογιστής ό,τι του παρουσιάσεις, αυτό θα ελέγξει. Μήπως λοιπόν ένας ανεξάρτητος ελεγκτής από το υπουργείο οικονομικών θα μπορούσε να κάνει άλλου είδους δουλειά; Λέω μήπως. Γιατί έχω ακούσει και για επιθεωρητές του υπουργείου ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων που δεν θα ελέγξει μόνο τα χαρτιά που θα του παρουσιάσουμε να ελέγξει. Θα ελέγξει και για το αν υπάρχουν όσα παραστατικά θα έπρεπε να υπάρχουν, αν διαδικαστικά ακολουθούνταν τα νόμιμα κ.λ.π.

Εδώ έχει γίνει της μόδας κάθε καινούργιος δήμαρ χος που αναλαμβάνει να ορίζει διαχειριστικό έλεγχο δεξιά κι αριστερά για τις εντυπώσεις πρωτίστως. Για να διαχέεται στην ατμόσφαιρα πως κάτι ύποπτο υπάρχει. Εκ του αποτελέσματος, επαναλαμβάνουμε, δεν προέκυψε ποτέ κάτι σκανδαλώδες από τους ορκωτούς λογιστές.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)