Το καθιερωμένο «παρών» στη Μεγάλη Παρασκευή στην Κρυοπηγή, στο μνημόσυνο των 23 εκτελεσθέντων Κρυοπηγητών (και των λοιπών θυμάτων των αγώνων των απανταχού Κρυοπηγητών) από τα στρατεύματα κατοχής στις 12 Απριλίου 1944 στην Αγία Τριάδα Αγρινίου, έδωσαν και φέτος φορείς, οργανώσεις, σύλλογοι, κάτοικοι και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της στρατιωτικής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας.
Μεταξύ άλλων, στο μαρτυρικό χωριό του Νομού Πρέβεζας για να τιμήσουν αυτούς που έφυγαν άδικα από τη ζωή, εξαιτίας της φασιστικής θηριωδίας, βρέθηκαν ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ, Στέργιος Γιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Περικλής Βασιλάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κωνής, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου (ο Δήμος Αγρινίου συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης ανελλιπώς από το 1981), ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, οι Αντιδήμαρχοι Πρέβεζας Λάζαρος Πιπιλίδης, Βαγγέλης Γιαννουλάτος, Κώστας Ματέρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πρέβεζας Χρήστος Τσούτσης (ΑΣΥΠ), Γιάννης Νόβας, Βαγγέλης Τσοβίλης (Λαϊκή Συσπείρωση), ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κρυοπηγής, Νίκος Ντελής, ο συντονιστής των ΑΝΕΛ στην Πρέβεζα, Παντελής Ζέρης, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, κάτοικοι της Κρυοπηγής και συγγενείς των εκτελεσθέντων.

Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών και στη συνέχεια την καθιερωμένη ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Γιώργος Τζίμας.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Πρέβεζας, εκπρόσωπο του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα, από το βουλευτή Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιο Γιαννάκη, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, κ. Βασιλάκη, από το Δήμαρχο Αγρινίου, τον πρόεδρο της ΤΚ Κρυοπηγής, από εκπρόσωπο της 131 Σμηναρχίας Μάχης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας, του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Νομού Πρέβεζας, από εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, των συγγενών των θυμάτων, του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, της συντονιστικής επιτροπής Πρέβεζας των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης, της ΕΕΔΥΕ, της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας. Κατάθεση στεφάνων έγινε από εκπροσώπους όλων των Πολιστικών Συλλόγων των Κρηοπηγητών (Αθήνας, Πρέβεζας, Κρυοπηγής), καθώς και από το Σύλλογο «Αμισός».

*Χαιρετισμός του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, για τους εκτελεσθέντες πατριώτες της Κρυοπηγής 

Σήμερα, είναι μια μέρα εθνικού πατριωτικού χρέους.

Η θυσία όλων εκείνων που σφαγιάσθηκαν και εκτελέστηκαν στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, αποτελεί πηγή έμπνευσης και υποχρέωσης. Ειδικότερα, η θυσία των 23 εκτελεσθέντων πατριωτών της Κρυοπηγής στις 14 Απριλίου 1944 δεν είναι μέρα, απλώς, ανάμνησης και εθιμοτυπίας.
Είναι μια μέρα που σηματοδοτεί την αντίσταση της Μνήμης, ανατροφοδοτείται και μεταλαμπαδεύεται στις γενιές των νέων ανθρώπων. Γιατί σήμερα έχουμε υποχρέωση με τις πράξεις και τα έργα μας να τιμήσουμε τους αγωνιστές που πάλεψαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.
Γιατί σήμερα έχουμε υποχρέωση με τις πράξεις και τα έργα μας να διεκδικήσουμε αποκατάσταση της θηριωδίας, αποζημίωση των θυμάτων, αποκατάσταση των καταστροφών.
Η Κρυοπηγή, όπως και πολλά ελληνικά χωριά πλήρωσαν «βαρύ φόρο αίματος», γιατί τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη ναζιστική βαρβαρότητα, την αδικία, την εκμετάλλευση.
Η Κρυοπηγή ,δικαιολογημένα, αποτελεί σήμερα σύμβολο αγώνα και αντίστασης.
Τιμούμε εκείνους που θυσιάστηκαν, όχι μόνο με το να τους μνημονεύουμε, αλλά και με το να τους δικαιώνουμε με τις καθημερινές μας πράξεις, με το παράδειγμα και το υπόδειγμα της ζωής μας. Το παράδειγμα και το υπόδειγμα που καλούμαστε και σήμερα να επιδείξουμε.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου, της αποκατάστασης των θυμάτων, της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
Έχουμε χρέος προς την πατρίδα μας, προς την ελευθερία και προς τη δημοκρατία.
Τιμή σε εκείνους που θυσιάστηκαν και δικαίωση του αγώνα τους κάθε μέρα.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)