Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Συνάντηση πολιτιστικών συλλόγων με φορείς του δήμου για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού

Συνάντηση με εκπροσώπους όλων των πολιτιστικών συλλόγων πραγματοποίησε ο δήμος Ζηρού με σκοπό τη συζήτηση για τη συνδιαμόρφωση του προγράμματος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Γκάρτζιος υπεύθυνος των πολιτιστικών του δήμου, η κ. Αναστασία Καραπάνου και ο κ. Κων/νος Κατραχούρας παρευρέθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των συλλόγων και να κάνουν μία πρώτη συζήτηση για τις εκδηλώσεις που έχουν ήδη σκεφτεί να υλοποιήσουν.

Ο κ. Γκάρτζιος αφού καλωσόρισε και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους προχώρησε στις θέσεις του δήμου σχετικά με το καλοκαίρι. Αναφέρθηκε σε μία “καλή και δημιουργική καλοκαιρινή περίοδο με αφθονία πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων σε πείσμα των δυσκολιών της εποχής.”

Ο δήμος θα πραγματοποιήσει ένα πολιτιστικό καλοκαίρι το οποίο θέλει να εμπλουτίσει με όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις. Πρώτο μέλημα για να δημιουργηθεί ένα πλάνο στο οποίο θα κινηθούν είναι οι εκδηλώσεις των συλλόγων του δήμου που διοργανώνονται κάθε χρόνο ή που έχουν στα σχέδια τους για φέτος.

Μόλις συγκεντρωθούν και προγραμματιστούν αυτές τότε θα προχωρήσουν σε επιπλέον εκδηλώσεις που θα αποφασίσει ο δήμος σε συνεργασία, τόσο σε προτάσεις όσο και σε συμμετοχή με συλλόγους της περιοχής.

Έτσι λοιπόν μέχρι τέλος Απριλίου οι σύλλογοι θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους με τις εκδηλώσεις που θέλουν να διοργανώσουν αλλά και τις ημερομηνίες που επιθυμούν.

Προβολή…

Επειδή ένα μεγάλο κομμάτι των διοργανώσεων πολιτιστικών δράσεων είναι η προβολή και η διαφήμιση, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ημερολογίου που θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του δήμου και θα λειτουργεί σαν “πολιτιστικός οδηγός”. Σε αυτό θα υπάρχουν οι ημερομηνίες κάθε εκδήλωσης, η τοποθεσία αλλά και το είδος.

Επίσης θα γίνει προσπάθεια για εύρεση χορηγών επικοινωνίας για την καλύτερη προβολή και αναγνωρισιμότητα και σε άλλους δήμους.

Στήριξη από το δήμο…

Τι γίνεται όμως με τις επιχορηγήσεις; Ο προϋπολογισμός προβλέπει το ποσό των 10.000 ευρώ για την στήριξη πολιτιστικών συλλόγων. Όμως στο μέτρο των δυνατοτήτων, όπως είπαν, ο δήμος θα είναι αρωγός στις προσπάθειες τους. 

Η στήριξη φυσικά δεν θα είναι πάντα οικονομικής φύσης αλλά κυρίως υλικής. Αν όμως αποφασιστεί να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση ο εκάστοτε σύλλογος θα πρέπει να υποβάλει ανάλογη αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από το Νόμο. Κάποια εξ’ αυτών είναι το επικυρωμένο καταστατικό του συλλόγου, απολογισμός δράσης με αποδεικτικά αλλά και πρόγραμμα δράσεων για το έτος 2015.

Τονίστηκε πως καλό θα ήταν οι πρόεδροι των συλλόγων μαζί με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα προσκομίσουν μέχρι τέλος Απριλίου να κάνουν και την αίτηση για οικονομική βοήθεια, μαζί με τα δικαιολογητικά, αν επιθυμούν ή αντίστοιχα τι είδους υποστήριξη χρειάζονται από το δήμο. 

Επίσης σύλλογοι που δεν πληρούν τα κριτήρια για την επιχορήγηση αλλά είναι ενεργοί και παράγουν έργο μπορούν να κάνουν αίτηση στο δήμο και μετά από συζήτηση να αποφασίζεται πως μπορεί να παρέχει βοήθεια για την υλοποίηση κάποιας δράσης.

Ο κ. Γκάρτζιος μετά το τέλος της συνάντησης μας έκανε την εξής δήλωση:

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους έδωσαν το παρών στη συνάντηση. Νομίζω ότι ήταν μια πρώτη επαφή με τους ανθρώπους του πολιτισμού του δήμου μας για την οργάνωση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα στη συνεργασία δήμου και συλλόγων και στη συνεργασία συλλόγων μεταξύ τους, όπου αυτό είναι εφικτό και πάνω σε αυτή τη βάση θα πορευτούμε. Θα ακολουθήσουν και άλλες συγκεντρώσεις, αρχής γενομένης τη Δευτέρα 20 Απριλίου με τους συλλόγους της δημοτικής ενότητας Θεσπρωτικού.”

Μετά την ενημέρωση από πλευράς δήμου ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των Συλλόγων, οι οποίοι έδωσαν μία πρώτη εικόνα για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού αλλά και την “χορηγία” του δήμου.

*ΚΑ.ΔΡΩ

Η Φωτογραφική ομάδα ΚΑ.ΔΡΩ δια του προέδρου της Χρήστου Κοσμά, είπε πως στις 18 ή 19 Ιουνίου ετοιμάζει την Έκθεση Φωτογραφίας την οποία θα πραγματοποιήσουν σε κλειστό χώρο για δέκα ημέρες. Έχουν γίνει συζητήσεις με συλλόγους άλλων περιοχών για να φιλοξενήσουν αντίστοιχες εκθέσεις.

*Αδελφότητα Ανωγειατών

Ο Σύλλογος Ανωγειατών θα διοργανώσει παραδοσιακό πανηγύρι στον Άγιο Χριστόφορο στη Δρυμώνα του Δήμου Ζηρού στις 9 Μαΐου 2015. Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Φιλιππιάδα στις 22-6-2015. Καλοκαιρινή εκδήλωση- αντάμωμα στην πλατεία Συντάγματος Ξηροβουνίου στο Ανώι του Δήμου Ζηρού στις 21-7-2015. Διοργάνωση πολιτιστικής ημερίδας με ιστορικά, λαογραφικά και γεωλογικά θέματα του χωριού στην πλατεία Ανωγείου με πιθανές ημερομηνίες 1/8 και 14/8. Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος της αδελφότητας Ελένη Μάρη.

*Περί Βιβλίου

Η βασική εκδήλωση, σύμφωνα με την περιγραφή του προέδρου του συλλόγου Χρήστου Αναγνώστου, όπως και πέρυσι θα είναι στη λίμνη Ζηρού με την πανσέληνο του Αυγούστου και ακόμη μία θεματική ανάδειξης χώρου του δήμου.

*Κερασώνα

Εκτός από τις 17 Ιουλίου που πραγματοποιείται η προκαθορισμένη εκδήλωση υπάρχουν συζητήσεις και για επιπλέον δράσεις, τις οποίες ο σύλλογος ακόμα επεξεργάζεται, τόνισε η πρόεδρος Βίκυ Τσίντζου.

*Σύλλογος Νέων Φιλιππιάδας

Η εκδήλωση που θα επικεντρωθεί ο σύλλογος Νέων θα είναι το Zero Festival με μουσικές και αθλητικές δράσεις. Υπάρχει η σκέψη του να γίνει διήμερο, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί. Η ημερομηνία που θα διοργανωθεί είναι στις 12 Αυγούστου. Ακόμη υπό συζήτηση βρίσκεται μία εκδήλωση στις αρχές του καλοκαιριού με στόχο την προβολή του Zero Festival. Στις εκδηλώσεις του συλλόγου αναφέρθηκε ο πρόεδρος Στέφανος Ευαγγέλου.

*«Κατσαντώνης»

Η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί από το σύλλογο είναι δημοτική βραδιά με χορευτικά τμήματα στις 24 Ιουλίου.

*“Ποντιακός”

Σε δύο εκδηλώσεις στις 6 Ιουνίου και στις 4 Ιουλίου στοχεύει ο Ποντιακός Σύλλογος, μία από αυτές θα είναι η υποδοχή της εικόνας της Αγίας Σουμελά, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Καραβασιλείου.

*Ηπειρώτης

Η εκδήλωση “Καραγκιόζικα” είναι ήδη στο πλάνο του Γιώργου Ηπειρώτη αλλά όπως είπε ο καραγκιοζοπαίχτης Γιώργος Δερβένης υπάρχει διάθεση για επιπλέον εκδηλώσεις.

*Χοροτεχνόν

Διοργάνωση Χορευτικού σόου

*Γοργομύλου

Το Φεστιβάλ Rapido Molino όπως κάθε χρόνο στις 7 και 8 Αυγούστου και εκδήλωση για το δεκαπενταύγουστο.

*Ενορία Αγ. Βησσαρίωνα

Ο πάτερ Ελευθέριος δήλωσε τη στήριξή του σε οποιαδήποτε δράση του δήμου και τη συμμετοχή και αναφέρθηκε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κων/πολη στις 23 Ιουλίου στην οποία θα λάβει μέρος η χορωδία μαζί με τον καλλιτέχνη Δημήτρη Μπάση.

*Γυμνοτόπου

Προς το παρόν η εκδήλωση που υπάρχει στις σκέψεις του συλλόγου είναι το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Αυγούστου, όπως εξέθεσε το καλοκαιρινό πρόγραμμα ο πρόεδρος του συλλόγου και αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαβασιλείου.

*Εθελοντές Αιμοδότες

Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του δημαρχείου.

*Αγίου Γεωργίου Παλιάς Φιλιππιάδας

Στις 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία του Αγ. Γεωργίου και ενδέχεται μία εκδήλωση στις 17 Αυγούστου.

*Σωματείο Επισκευαστών

Συνέδριο μηχανικών σε συνεργασία με άλλες περιοχές.

Χαρούλα Τάτση- Καθηγήτρια μουσικής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής 10-15 Ιουνίου θα γίνει αφιέρωμα στη ροκ μουσική με τη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων της Φιλιππιάδας.

 

Να σημειώσουμε πως οι αναφορές στις εκδηλώσεις του κάθε πολιτιστικού συλλόγου είναι απλά ένα μικρό δείγμα και ελλιπείς σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Μέσα στο Μάιο θα έχουμε ένα καλύτερο πλάνο τόσο με τις εκδηλώσεις των συλλόγων όσο και του δήμου.

Πήραμε πάντως μία γεύση για το τι θα επακολουθήσει και ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή των συλλόγων στη συνάντηση για την μετέπειτα πολιτιστική πορεία της πόλης.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)