Τα φισεκλίκια τους φαίνεται ότι ζώστηκαν οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ (κεντρική ένωση δήμων Ελλάδα θα πει για όσους δεν ξέρουν) και της ΕΝ.Π.Ε. (ένωση περιφερειών Ελλάδα για όσους δεν ξέρουν) και με παραστάσεις, αλλά και με απεργίας και διαδηλώσεις, ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία μεταφέρει τα διαθέσιμα των ΟΤΑ (και άλλων οργανισμών) προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση των πληρωμών, κατάσταση η οποία ισούται με τη θηλιά στο λαιμό που της έχουν επιβάλλει οι πιστωτές, και για την οποία επιχαίρουν οι ντόπιοι χειροκροτητές τους.

Φυσικά κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί η κυβέρνηση στη δεινή θέση να αναγκάζεται να δανείζεται από τους οργανισμούς, τους οποίους πρέπει να ξέρουν όλοι ότι χρηματοδοτεί, προκειμένου να αντιμετωπίζει έκτακτες οικονομικές της ανάγκες. Πολύ δε περισσότερο κανείς δεν θα ήθελε να δει τη συγκεκριμένη κυβέρνηση να προσφεύγει σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αλλά μη μας πουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ότι αντιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο χωρίς πολιτική κίνητρα, χωρίς να θέλουν να δουν να στριμώχνεται η κυβέρνηση, αρκεί οι ίδιοι να μπορούν να διοικούν τον τόπο τους με μοναρχικό τρόπο.

Αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις τόσο της ΚΕΔΕ όσο και της ΕΝΠΕ, οι εκπρόσωποι των οποίων συνεδρίασαν εκτάκτως στην Αθήνα για να εκτιμήσουν τον τρόπο των αντιδράσεών τους. Το γεγονός ότι διαχειρίζονται χρήματα τα οποία τους δίδονται από επιχορηγήσεις από την πολιτεία, δεν τους πείραξε καθόλου. Όπως δεν τους ενδιέφερε το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έχουν περικοπεί από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις στους δήμους και τις περιφέρειες το 60% των χρημάτων που τους δίδονταν. Φαίνεται ότι δεν τους άγγιξε καθόλου και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στη θηλιά που της έχουν βάλει οι δανειστές της, στους οποίους δεν κατάφυγε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά οι προηγούμενες, οι οποίες για την παραμονή τους στην εξουσία, θυσίασαν την προκοπή του κράτους. Και για τους ίδιους λόγους οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες δεν αντέδρασαν όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις περιέκοπταν από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Και δεν αντιδρούσαν γιατί τότε ήταν η δική τους κυβέρνηση στην εξουσία, κάτω από τη σκέπη της οποία κέρδισαν και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατερχόμανοι ως ανεξάρτητοι.

Για τους παραπάνω (λίγους) λόγους πιό εκφραστικός ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ως ανεξάρτητος δήμαρχος Αμαρουσίου που είναι, φέρεται να δήλωσε στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα συμπεριφέρεται όπως ένας δικτάτορας. Πρόκειται για μία αριστερή κυβέρνηση με νοοτροπία σοβιετικής εποχή, όπως γράφει το περιοδικό Focus. Αλλά και ο δικός μας δήμαρχος ο κ. Νάστας, ο και ενοικιαστής του λατομείου του Θεσπρωτικού, ευθυγραμμίστηκε με αυτές τις απόψεις και σε δηλώσεις του επικρίνει την ενέργεια της κυβέρνησης γιατί «Ο ταμειακός πανικός της Κυβέρνηση οδηγεί σε «ανήκεστο βλάβη» στην οικονομία και είναι το  αποτέλεσμα του πολιτικού της εγκλωβισμού στην εύκολη δημαγωγική ρητορεία της προηγούμενης περιόδου. Αντί για τη «σκληρή διαπραγμάτευση» με τους θεσμούς, η Κυβέρνηση επιλέγει την διαπραγμάτευση με τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα  Πανεπιστήμια και τα Νοσοκομεία της  χώρας. Αυτό όμως είναι μια λανθασμένη και επικίνδυνη  επιλογή….. Δεν πρόκειται  όμως να πράξουμε το «πατριωτικό μας καθήκον», με τον τρόπο που προβλέπει η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να καλύψουμε την ανεπάρκεια, τον ερασιτεχνισμό και την ανευθυνότητα των κυβερνητικών  στελεχών.» (δεν πιστεύουμε ότι στην διατύπωση των δηλώσεων του κ. Νάστα συμμετείχε και ο νέος ειδικός του σύμβουλος Αντώνης Μπέζας).

Εκτιμούμε ότι δεν είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση ούτε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία αναγκάστηκε να προσφύγει, ούτε με τον δανεισμό από τα διαθέσιμα των οργανισμών.

Για την πλειονότητα των δημάρχων όμως καθώς και για την πλειονότητα των περιφερειαρχών, παραμένει το ερώτημα γιατί δεν αντέδρασαν όταν τους περικόπτονταν το 60% των χρημάτων από τις κρατικές επιχορηγήσεις και ζώστηκαν τώρα τα φυσεκλίκια αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση, σαν να μη γνωρίζουν ότι όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα, η οποία βολοδέρνεται από τις επιλογές των δανειστών μας. Και όπως λέει στέλεχος της αυτοδιοίκησης που δεν συντάσσεται με την πλειοψηφία, «Προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις οι υποκριτικές αντιδράσεις εκείνων που αποσιωπούσαν συστηματικά, όταν δεν στήριζαν κανονικά, την περικοπή κατά 66% των ΚΑΠ – του “οξυγόνου” των ΟΤΑ».

Και στον δανεισμό αυτόν ο οποίος κατάντησε να είναι θηλιά στο λαιμό της χώρας και της κοινωνίας, δεν κατέφυγε η τωρινή κυβέρνηση, αλλά οι προηγούμενες, προς τις οποίες οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες δείχνουν την εκτίμησή τους.

Φάνης Μπάρκας

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)