Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Σύσκεψη φορέων για τη θολότητα του νερού από τις πηγές Αγίου Γεωργίου

Το θέμα της θολότητας του νερού που προέκυψε εδώ και λίγες εβδομάδες, συζήτησαν σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν υπεύθυνοι των ΔΕΥΑ, εκπρόσωποι των Συνδέσμων Ύδρευσης, το ΙΓΜΕ και άλλοι φορείς στις αρμοδιότητες των οποίων υπάγεται το νερό του Αγίου Γεωργίου.

Την συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο της Φιλιππιάδας στις 11 το πρωί της Παρασκευής, «κατηύθυνε» ο αντιδήμαρχος Ζηρού και αντιπρόεδρος Συνδέσμου ‘Ύδρευσης κ. Αχιλλέας Ρίζος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ρίζος τόνισε την αναγκαιότητα, φεύγοντας από αυτή τη σύσκεψη να υπάρξουν κάποια συμπεράσματα και να αποφασιστούν οι κινήσεις που θα γίνουν στην πορεία. Ακόμη έθεσε ως στόχο τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι φορείς, να προστατευτεί η πηγή του Αγίου Γεωργίου με όποιον τρόπο υποδείξουν οι ειδικοί.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Προστασίας Πηγής και Περιβάλλοντος κ. Χρήστος Ρίζος μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν στη θέση όπου βρίσκεται η πηγή και μάλιστα αναφέρθηκε σε αδιαφορία των φορέων. Επίσης έκανε σαφές πως η λύση είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα ο οποίος θα ασχολείται με τα θέματα που προκύπτουν, βρίσκοντάς τους όλους θετικούς ως προς αυτή την πρόταση.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Αυδίκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Πρέβεζας- Φιλιππιάδας, ο οποίος έδειξε πλήρη συναίσθηση της ανησυχίας των κατοίκων και των γενικότερων προβλημάτων που υπάρχουν. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά πως ο σύνδεσμος είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση για την επίλυση τους, όμως θέλησε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στη συγκεκριμένη σύσκεψη στο θέμα της θολότητας του νερού και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να απαλειφθεί το φαινόμενο.

Ο κ. Βαγγέλης Νικολάου, προϊστάμενος του ΙΓΜΕ Πρέβεζας με τη σειρά του μίλησε για την ευθύνη που έχουν όλοι οι φορείς να δίνουν καθαρό νερό στους πολίτες και ως προς αυτό καθησύχασε τους παρευρισκομένους και μέσω αυτών τους πολίτες, καθώς οι μελέτες δεν δείχνουν κάτι επιλήψιμο ως προς την ποιότητα του νε ρού.  Ενδεχομένως, σύμφωνα με τις εικασίες στη σύσκεψη, να πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που θα εξαλειφθεί. Η μείωση του φαινομένου περίπου στο 30% είναι ένα ενθαρρυντικό γεγονός, καθώς δείχνει πως σιγά-σιγά υποχωρεί.

Παρά το γεγονός της μείωσης όμως οι αρμόδιοι θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες κάνοντας μελέτες και ελέγχους για να βρουν την πηγή προέλευσης της θολότητας. Στις επόμενες ημέρες θα γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη από την οποία θα υπάρξει ενδεχομένως κάποιο πόρισμα που θα δείχνει με ακρίβεια τον λόγο που το νερό δεν έχει την ανάλογη διαύγεια.

Στη σύσκεψη το παρόν έδωσε και ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Νίκος Γιαννούλης, ο οποίος τελεί χρέη προέδρου του συνδέσμου ύδρευσης Άρτας, η οποία ως γνωστόν υδρεύεται από τις πηγές Αγίου Γεωργίου. Από την πλευρά και των δύο θέσεων, συμφώνησε με τον κ. Νικολάου για την ποιότητα του νερού λέγοντας χαρακτηριστικά «να μην τρομάζουμε τον κόσμο! Το νερό ποιοτικά δεν έχει κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.». Ο δήμος Νικολάου Σκουφά έχει πάρει δείγμα του νερού και μάλιστα χαρακτήρισε χρέος των δήμων να προχωρούν σε ελέγχους ανά μικρά χρονικά διαστήματα. Ακόμη ευχαρίστησε το χωριό Άγιο Γεώργιο για τη συνεργασία της παροχής νερού, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποια δυσλειτουργία.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που «έριξε» στο τραπέζι ο κ. Γιαννούλης ήταν και η κατάσταση που επικρατεί στα δίκτυα ύδρευσης λόγω της παλαιότητάς τους. Βέβαια αυτό είναι ένα θέμα γνωστό και αποτελεί και ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα όλων των δήμων.

Επίσης μίλησε για την επιθυμία συμβολής του αν αυτή του ζητηθεί, μιάς και δεν του επιτρέπεται κάποιου είδους παρέμβαση. Κι εκεί ήρθε στο προσκήνιο ξανά ο Ενιαίος φορέας που τελικά φαίνεται να είναι μονόδρομος.

Η σύσκεψη σαφώς λειτούργησε περισσότερο ως διερευνητική και όχι ως λύση του προβλήματος. Στη συνέχεια θα υπάρξει ενημέρωση για τις κινήσεις των υπευθύνων και τα πορίσματα που θα έχουν στα χέρια τους. Αυτό που μένει, σύμφωνά πάντα με τα λεγόμενά τους, είναι πως οι δημότες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την ποιότητα λόγω της θολότητας που έχει δημιουργηθεί.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
Δεν υπάρχει ανησυχία..., 1.0 out of 5 based on 1 rating