Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

«Κοίτα το λογότυπό μας. Βλέπεις αυτό το ύψιλον που μοιάζει με ημικύκλιο στο κέντρο; Επί χρόνια με απασχολούσε και εντέλει κατέληξε να συμβολίζει αυτό που μας απέμεινε να κάνουμε εδώ, δηλαδή να το κλείσουμε.

Τότε το ημικύκλιο της οθόνης έκλεισε και έγινε ένας τέλειος κύκλος.

-Βλέπεις, τη ρώτησε. Ο κύκλος είναι το ισχυρότερο σχήμα στο σύμπαν. Τίποτα δεν τον νικάει, τίποτα δεν είναι καλύτερό του, τίποτα δεν είναι τελειότερο. Κι αυτό ακριβώς θέλουμε να είμαστε: τέλειοι. Κάθε πληροφορία λοιπόν που μας διαφεύγει, καθετί που δεν μας είναι προσβάσιμο μας εμποδίζει να τελειοποιηθούμε. Κατάλαβες;»

Ο Κύκλος είναι η ισχυρότερη διαδικτυακή εταιρεία παγκοσμίως, μια πύλη πληροφοριών με ένα δισεκατομμύριο χρήστες, που ελέγχει το 90% της αγοράς των browsers. Χρησιμοποιεί πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσει έναν ασφαλέστερο και λογικότερο κόσμο. Επιβλητικά γραφεία, συναρπαστική εργασιακή ατμόσφαιρα, η πρόκληση της ενοποίησης κάθε διαδικτυακής δράσης (ι-μέιλ, τραπεζικές συναλλαγές, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.) σε ένα παγκόσμιο σύστημα, από το οποίο ουδείς δύναται να ξεφύγει, γοητεύουν τη νεαρή ηρωίδα, την Μέι Χόλαντ η οποία αφοσιώνεται ψυχή και σώματι στην εταιρεία.

Στην αρχή όλα φαντάζουν ευοίωνα και ιδανικά για την ιδεαλίστρια Μέι Χόλαντ. Η Μέι παρασύρεται από τη ζωντάνια και το δημιουργικό κλίμα που επικρατεί εκεί, διασκεδάζει με τα πάρτι, τις συναυλίες και τα αθλητικά δρώμενα, χαζεύει ακόμη και τα ενυδρεία με τα σπάνια πλάσματα που κοσμούν τους χώρους εργασίας.

Με πρόσχημα τη «διαφάνεια» η εταιρεία, επιτηρεί τους πάντες, ακόμη και τους εκλεγμένους πολιτικούς. Κι αν εισάγει μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες, αυτές δεν είναι πάντα προοδευτικές.

Τώρα κινδυνεύουν να έρθουν όλοι αντιμέτωποι με άλλη μια πολύ αχόρταγη, πιο πολύ σατανική αυτοκρατορία του Κακού. Θα δημιουργηθεί το πρώτο τυραννικό μονοπώλιο στον κόσμο.

Το όραμα του Κύκλου, μολονότι υπόσχεται ότι θα πολλαπλασιάσει την ανθρώπινη ευτυχία, είναι ένας αποτρόπαιος εφιάλτης, ένας Μεγάλος Αδελφός.

Η Μέι Χόλαντ ακολουθεί τον αντίθετο δρόμο από ταυτόν του Έντουαρντ Σνόουντεν. Στην αρχή προασπίζεται την ιδιωτική της ζωή, και μάλιστα καλλιεργεί μυστική ερωτική σχέση. Σταδιακά όμως εκμαυλίζεται από την ιδέα του να «να τα βλέπουμε όλα, να τα ξέρουμε όλα», και φθάνει στην κορυφή με το σύνθημα «Τα μυστικά είναι ψέματα».

Η Μέι Χόλαντ όταν συναντιέται με ένα παράξενο συνάδελφό της τότε….

Ένα ζοφερό μυθιστόρημα αγωνίας, μια εφιαλτική ουτοπία, ένα οργουελικό μυθιστόρημα, που μιλώντας για τη βίαιη κατάλυση της ιδιωτικότητας και τα προβλήματα δημοκρατία που εγείρει η ολοένα αυξανόμενη κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών στην καθημερινότητα του πολίτη, εκσυγχρονίζει τον Όργουελ και τον επαναφέρει στο παρόν με εξαιρετική δραστηριότητα.

Ο συγγραφέας Ντέιβ Έγκερς αποδομεί εδώ την παντοδύναμη αμερικανική ψηφιακή βιομηχανία (Google, Apple, Facebook, Twitter), που όσο πολλαπλασιάζει τα τεχνολογικά επιτεύγματά της τόσο πιο ανησυχητικά διαχειρίζεται την εξουσία της.

«Ο Κύκλος» είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, ένα πολιτικό μυθιστόρημα, ένα μεταμοντέρνο μυθιστόρημα, ένα καθηλωτικό έργο, ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα αγωνίας, τρομακτικά αληθοφανές, για την αυξανόμενη κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών πληροφορικής στην ιδιωτική ζωή των πολιτών, για την απώλεια της ιδιωτικότητας, τον κατακερματισμό του εαυτού και στην αλλοίωση της δημοκρατίας.

Ένα «1984» για τη γενιά του διαδικτύου.

Ο Ντέιβ Έγκερς μεγάλωσε στα προάστια του Σικάγο και αποφοίτησε από University of Illinois at Urbana-Champaign.Είναι ιδρυτής του ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου McSweeney’ s στο Σαν Φρανσίσκο, που εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό McSweeney’ s Quartely Concern, το μηνιαίο περιοδικό The Believer καθώς και βιβλία, μεταξύ των οποίων και τη σειρά Voice of Witness, που εκδίδεται για μη-κερδοσκοπικούς σκοπούς και αξιοποιεί την προφορική ιστορία για να ρίξει φως στην κρίση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Έργα του έχουν προταθεί για το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ, το Βραβείο Πούλιτζερ και το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών. Έχει βραβευτεί στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Άλλα έργα του είναι «Τότε που σκοτείνιασε ο ουρανός», «Τα αγρίμια» κ.α.

Το βιβλίο «Ο Κύκλος» μεταφράστηκε σε 22 γλώσσες.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)