● Δηλώσεις Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα Τον προβληματισμό του για τα ζητήματα που θα προκύψουν στην υλοποίηση των έργων και των δράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των ταμειακών διαθέσιμων εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ και στη συζήτηση που έγινε με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα και ειδική αναφορά έκανε και στα έργα του ΕΣΠΑ: Ο κ. Καχριμάνης είπε ότι ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΕΝ.ΠΕ αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και δεύτερον, να διευκρινιστεί αν η ισχύς της απόφασης είναι για ένα δίμηνο.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Περιφερειάρχης, τάχθηκε κατά του συμβολικού κλεισίματος των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Τέλος, χαρακτήρισε πολύ ειλικρινή τον Αν. Υπουργό: «Μας έδωσε την εντύπωση ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη,  για αυτό ελήφθη αυτή η απόφαση και ότι είναι εξαιρετικά επείγον αυτά τα χρήματα να υπάρχουν στα ταμεία του κράτους μέχρι το τέλος Απριλίου».

● Για την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου σχετικά με τα διαθέσιμα των ΟΤΑ, η επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε τα εξής:

«Αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση δίνει μάχη για να πετύχει μια έντιμη συμφωνία με τους δανειστές.  Μια μάχη δύσκολη και επίπονη καθώς οι δανειστές χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να δημιουργήσουν κλίμα ασφυξίας στην ελληνική οικονομία.

Μπροστά σε αυτήν την «πιστωτική πολιορκία» και για να μη διαταραχθεί στο ελάχιστο η ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου, η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της νομοθετικής ρύθμισης και την μετακίνηση, από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδας, των διαθεσίμων των οργανισμών και φορέων, που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επί της ουσίας, δίνει στην κυβέρνηση, αν χρειαστεί, τη δυνατότητα να κάνει έναν προσωρινό χειρισμό, μία εσωτερική ανακύκλωση της υφιστάμενης ρευστότητας, μεταξύ των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή, δεν αποτελεί πρωτοτυπία, αλλά είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ολλανδία και Αγγλία) και του κόσμου.

Θα περίμενε κανείς,  οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες να αντιληφθούν τον αγώνα που δίνεται, για να σταθεί η χώρα με αξιοπρέπεια και να στηρίξουν με όποιο μέσο μπορούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

Αντιθέτως, παρατηρείται το φαινόμενο να αντιδρούν εκείνοι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που επί πέντε χρόνια υπέμεναν σχεδόν αμίλητοι την οικονομική αφαίμαξη των ΟΤΑ, με μείωση κατά 60% των πόρων  και την κατάργηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ ως συνειδητή μνημονιακή επιλογή και όχι ως προσωρινή ανάγκη.

Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα κινδυνολογίας για τα οικονομικά των ΟΤΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι:

  • Η τοποθέτηση των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ έναντι των εμπορικών τραπεζών είναι ασφαλέστερη, αλλά και αποδοτικότερη σε ορισμένες περιπτώσεις. (οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κερδίζουν επιτόκιο 2,5%, όταν οι εμπορικές τράπεζες τους παρέχουν επιτόκιο 1% περίπου). Για το λόγο αυτό, πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες το έχουν ήδη πράξει οικειοθελώς και ανεξάρτητα από την ΠΝΠ.
  • Τα ποσά που βρίσκονται κατατεθειμένα στην ΤτΕ είναι οποτεδήποτε διαθέσιμα στους αντίστοιχους φορείς.
  • Το Δημόσιο θα δανειστεί μόνο για 15 μέρες και μόνο τα ποσά που ούτως ή άλλως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα χρησιμοποιούσαν μέσα στο 15νθήμερο αυτό.
  • Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία κάποιος Δήμος ή κάποια Περιφέρεια υποστεί εξ αυτού του χειρισμού ζημία, προβλέπεται ρητά ότι έχει δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Όσοι σήμερα διαρρηγνύουν υποκριτικά τα ιμάτιά τους, απλά φανερώνουν την αδυναμία τους να αντιληφθούν την ώρα της εθνικής ευθύνης και να δράσουν ανάλογα.

Είναι φανερό ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων.

Ας τους κρίνουν οι πολίτες».

● Έργα για τη συντήρηση οδικού δικτύου από την Περιφέρεια. Αποφάσεις που αφορούν έργα συντήρησης του οδικού δικτύου, τον πολιτισμό και τις αγροτικές υποδομές έλαβε  η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, που συνεδρίασε χθες Πέμπτη 23 Απριλίου, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Οι αποφάσεις αφορούν δημοπρατήσεις, αλλά και κατακύρωση αποτελεσμάτων διαγωνισμών.

Αναλυτικά:

Δημοπρατήθηκαν τα εξής έργα:

-Αποκατάσταση τμήματος Ε.Ο.18  από διασταύρωση Αρχαίας Νικόπολης της Ε.Ο.21 μέχρι τη διασταύρωση Μονολιθίου της Ε.Ο Χ12 (Ε-55)» (Π.Ε.  Πρέβεζας) προϋπολογισμού € 70.000,00 με ΦΠΑ.

-Συντήρηση δρόμου Δημαριό – Λαπέικα Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού € 30.000

-Επισκευή αναχώματος Βώβου ποταμού στην περιοχή Συκιών Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού € 30.000 

-Συντήρηση πεδινού επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού € 20.000

-Αποκατάσταση βλαβών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Γραικοχώρι-Βασιλικό, προϋπολογισμού € 276.000. 

-Αποκατάσταση – καθαρισμός διατομών τάφρων πεδιάδας Άρτας, προϋπολογισμού € 100.000.

-Καθαρισμός αποστραγγιστικών τάφρων στην περιοχή Φαναρίου Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού € 55.000.

Αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι των παρακάτω έργων:

-Αποκατάσταση 9ης επαρχιακής οδού από διακλάδωση προς Θεριακήσι μέχρι Δερβίζιανα Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού € 82.000. Ανάδοχος “Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.”.

-Αποκατάσταση φθορών προσαγωγού διώρυγας δρόμων και επιφανειακή πύκνωση δικτύου στον κάμπο της Κόνιτσας προϋπολογισμού € 45.000,00. Ανάδοχος Ντάφλης Ι. Γεώργιος.

-Αποκατάσταση οδού Κρυονέρι – Ναζαίοι Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 200.000 € με ΦΠΑ. Ανάδοχος Δημήτριος Φούκας.

-Συντήρηση δρόμου Σκοτωμένο – Μηλιά – Καταρράκτης Άρτας, προϋπολογισμού 40.000 €. Ανάδοχος “Εργοτεχνική ΕΚΤΕ Βασίλειος Θωμάς & ΣΙΑ Ο.Ε.”

-Συντήρηση στραγγιστικού δικτύου πεδιάδας Άρτας, προϋπολογισμού 50.000 € . Ανάδοχος: Ευάγγελος Χουλιάρας ΕΔΕ.

● Συντήρηση τοιχογραφιών στην Ιερά Μονή Γηρομερίου Θεσπρωτίας. Ένα σημαντικό έργο που αφορά τον πολιτισμό και ειδικότερα τη συντήρηση και ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της Ηπείρου, αναμένεται να αρχίσει πολύ σύντομα. Πρόκειται για την συντήρηση των τοιχογραφιών της ιστορικής Ιεράς μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Γηρομερίου. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό του διαγωνισμού και ανέδειξε ανάδοχο την κ. Ευτυχία Παπαδοπούλου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε   115.852,85 € πλέον Φ.Π.Α. και χρηματοδοτείται μέσω του έργου «ICE- I.C.E. Innovation, culture and Creativity for a new economy – Περιφέρεια Ηπείρου», στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία “Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013″

● Καταπολέμηση κωνωποειδών στην Π.Ε. Άρτας και Πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Π.Ε. Πρέβεζας. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό του διαγωνισμού για την καταπολέμηση των κωνωποειδών στην Π.Ε. Άρτας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 24.300 ευρώ και ανάδοχος αναδείχτηκε η “Απολυμαντική Ηπείρου”.

● Εγκρίθηκαν πιστώσεις και η διενέργεια δύο διαγωνισμών για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Π.Ε. Πρέβεζας. Συγκεκριμένα για το έργο παγιδοθεσίας εγκρίθηκε χρηματικό ποσό 18.722,80 ευρώ και για τον από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων ποσό 97.354,02 ευρώ

Σύμφωνη γνώμη Περιφερειάρχη για τον εξοπλισμό

του νέου ΤΕΠ Γ.Ν. Φιλιατών

● Εξοπλίζεται το Γ.Ν. Φιλιατών. Την υπό προϋποθέσεις, σύμφωνη γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου “Προμήθεια ξενοδοχειακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού – Έπιπλα” της πράξης “Δημιουργία νέου ΤΕΠ Γ.Ν. Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα” διατυπώνει με έγγραφό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 69.987,99 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Υπογράφηκε το Συμβολαιογραφικό Προσύμφωνο για την παραχώρηση του στρατοπέδου του Αγ. Ανδρέα Πρέβεζας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

Υπογράφηκε την Δευτέρα 20 Απριλίου το Συμβολαιογραφικό “Προσύμφωνο Σύστασης Επιφανείας” για την μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης του Στρατοπέδου Δούκα (Κάστρο Αγίου Ανδρέα) στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου και τον Υποστράτηγο κ. Γιώργο Σταθιά, εκπρόσωπο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος επισκέφτηκε την Πρέβεζα για το σκοπό αυτό. Πλέον, το στρατόπεδο παραδίδεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα για την αξιοποίηση των χώρων του.

           Στο χώρο του Στρατοπέδου θα στεγαστούν οι Διοικητικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, με όφελος για τον προϋπολογισμό της, πολιτιστικοί φορείς, μουσεία, δράσεις πολιτισμού, αθλητικές δραστηριότητες και γενικά το στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα θα μετατραπεί από χώρο εγκατάλειψης, που είναι σήμερα, σε κέντρο διοικητικής λειτουργίας και διευκόλυνσης των πολιτών, πυρήνα πολιτισμού και αναβάθμισης του επιπέδου ζωής στην Πρέβεζα.

          Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου οράματος για την περιοχή μας, που μέχρι τώρα φάνταζε αδύνατο. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που επισημοποιείται με τη μορφή συμβολαιογραφικής πράξης η παραχώρηση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στους πολίτες, του στρατοπέδου του Αγίου Ανδρέα. Πρόκειται για ένα αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας. Το παλέψαμε συστηματικά και παρά τα προβλήματα και την γραφειοκρατία, το καταφέραμε. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια, με τις αναπλάσεις και τα έργα που θα γίνουν στο χώρο, το στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα θα μεταμορφωθεί σε ένα από τα ομορφότερα και πιο ζωντανά σημεία της πόλης.

          Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλαν  στην επιτυχία  του εγχειρήματος, και ιδιαίτερα τον Υποστράτηγο κ. Γιώργο Σταθιά και τους συνεργάτες του, τον Περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη, τον πρώην βουλευτή κ. Δ. Τσουμάνη, τη συμβολαιογράφο κα Αγλαΐα Τριάντη και τους συνεργάτες μου».

          Ο Υποστράτηγος κ. Γιώργος Σταθιάς δήλωσε σχετικά: «Η πράξη παραχώρησης σηματοδοτεί την στρατηγική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πάνω στην ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης και σχολάζουσας περιουσίας του, επ’ωφελεία τόσο των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων, όσο και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου.

Η εν λόγω συμφωνία με την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας είναι επίσης συμβολική και πρωτοποριακή, διότι αποτελεί πρότυπο αξιοποίησης της ακίνητης-σχολάζουσας περιουσίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές».

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)