Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Επίσκεψη στο Μοναστήρι της Αγίας Φανερωμένης στο χωριό Άνω Κεράσωβο 

Στο χωριό Άνω Κεράσωβο εδώ και πολλά χρόνια στέκει μία μικρή εκκλησία, η Αγία Φανερωμένη και δίπλα της μία πανέμορφη Μονή. Όταν ο χώρος ανακαινίστηκε, με πρωτοβουλία διάφορων φορέων μεταξύ άλλων του κ. Γιώργου Ζάψα, όταν τελούσε χρέη Νομαρχιακού συμβούλου, είχε αποτελέσει μεγάλο γεγονός για τον τόπο και ιδιαίτερη χαρά στους κατοίκους. 

Φυσικά η περιγραφή που μπορούμε να μεταφέρουμε με λόγια δεν φτάνει… Οι φωτογραφίες βέβαια είναι ένα πιο ενδεικτικό κομμάτι της ομορφιάς και της επιβλητικότητας του χώρου. 

Εκτός από το τοπίο και τη θέα που συναντά κανείς ανεβαίνοντας στο Άνω Κεράσωβο, εξίσου μαγευτικό είναι και το σημείο που έχει χτιστεί η Μονή. Την αγκαλιάζει το πράσινο της φύσης και τη στολίζουν πολύχρωμα λουλούδια. 

Και τα κτίρια όμως τόσο της εκκλησίας όσο και της Μονής είναι εξαιρετικά καλαίσθητα χωρίς να χάνεται βέβαια με την ανακαίνισή τους το στίγμα της εποχής που χτίστηκαν.

Εδώ και λίγους μήνες λοιπόν στη Μονή αυτή εγκαταστάθηκαν δύο δόκιμες μοναχές οι οποίες έδωσαν ζωή στο χώρο με την παραμονή τους. Γεγονός πρωτόγνωρο για την περιοχή αφού ποτέ άλλοτε δεν είχε χρησιμοποιηθεί για το σκοπό που ανακαινίστηκε, δηλαδή να φιλοξενήσει ανθρώπους που θέλουν να αφιερωθούν στο Θεό, παρόλο που πολλάκις είχε εκφραστεί η επιθυμία να μην αφεθεί στην τύχη του.

 

Ένας από τους αρμόδιους για να μας δώσει κάποια επιπλέον στοιχεία για την ιστορία της Ιεράς Μονής αλλά και την διαδικασία ανακαίνισης είναι ο κ .Γιώργος Ζάψας, ο οποίος συνετέλεσε ως τέως Νομαρχιακός Σύμβουλος του Νομού Πρέβεζας (Νομάρχης Βασίλης Ιωάννου) στην έργο  ανακαίνιση της Μονής της Αγίας Φανερωμένης. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας είπε τα εξής:

Η αναστήλωση της Ιερής Μονής Φανερωμένης Κερασώνα είναι έργο της Ιερής Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, στην οποία και ανήκει. Η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης συντάχθηκε το 1995 από το Αρχιτεκτονικό γραφείο των Σταύρου Μαμαλούκου & Αναστασίας Καμπόλη- Μαμαλούκου.

Την πρωτοβουλία είχε ο Πρωτοπρεσβύτερος Φώτιος Μπάρκας, εφημέριος της Ενορίας Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου Κερασώνα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Κερασώνα, δάσκαλος Κων/νος Γ. Ευαγγέλου. Η μελέτη κόστισε 1 εκ. 600 χιλ. Δρχ (1.600.000). Ακολούθησε μια περίοδος αναζήτησης χρηματοδότησης του έργου, μέχρι το 2002. Το έτος 2000, τη σκυτάλη πήρε ο τότε πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κερασώνα, του Δήμου Φιλιππιάδος, Κων/νος Σπ. Σιντόρης και αξιοποιώντας τους φορείς που μπορούσαν να επηρεάσουν την κατασκευή του έργου της αναστήλωσης της ΙΜΦ συνέβαλε στο να υπάρξουν οι πρώτες αποφάσεις της Ιερής Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, επί Μητροπολίτου του Μακαριστού Μελέτιου Καλαμαρά και Πρωτοσύγκελου πατέρα Θεοδοσίου και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πρεβέζης. Ελήφθησαν δυο αποφάσεις στο ΝΣ, μια επί νομάρχη Δημ. Τσουμάνη και μια επί νομαρχίας Βασίλη Ιωάννου. Την προσπάθεια ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα συνέδραμε πολιτικά και ο τότε Δήμαρχος Φιλιππιάδος Ιατρός Μιχαήλ Κατραχούρας. Από τεχνοκρατική άποψη η παρουσία του συντοπίτη μηχανικού Γεωργίου Ζ. Ζυγούρη, από το Βαθύ Γοργομύλου, στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ήταν καταλυτική στο να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πολιτισμού και να υπογραφεί η σχετική απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου το 2006. Η απόφαση ένταξης αναθεωρήθηκε τρεις φορές για να καταλήξουμε στη χρηματοδότηση του έργου της αναστήλωσης με 420.000 χιλ. Ευρώ και στην δημοπράτησή του από την Ιερή Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Το έργο παραδόθηκε σε χρήση το 2010 από τον ανάδοχο εργολάβο μηχανικό Βασίλειο Γκαρτζώνη, από τη Φιλιππιάδα.

Έκτοτε η Ι. Μητρόπολη αναζήτησε τρόπους να δώσει ζωή στο μοναστήρι και το 2014 ο νέος Μητροπολίτης Σεβασμιότατος Χρυσόστομος καταφέρνει να φέρει στο μοναστήρι δυο μοναχές και θα ακολουθήσουν περισσότερες. Είναι πράγματι μια επιτυχία που έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία κι όχι μόνο.

Ιστορικά η μονή ιδρύθηκε το 1739, σύμφωνα με χρονολογία χαραγμένη σε πλάκα στην κεντρική είσοδο των Κελλιών. Σε δοκίμιο του 1884 ο λόγιος Μητροπολίτης Άρτης Σεραφείμ, αναφερόμενος στο κοινωνικό έργο της ΙΜ Φανερωμένης Κερασώνα, γράφει πως ο Ηγούμενος της μονής φρόντιζε για την αμοιβή των δασκάλων της εποχής, από τη Φιλιππιάδα μέχρι τον “Καραβασαρά”, σημερινό Γοργόμυλο. Άλλα στοιχεία για τη μονή υπάρχουν στην εξαιρετική βιβλιοθήκη της ΙΜ Προφήτη Ηλιού στη Πρέβεζα.

 

Ήρθαμε επίσης σε επαφή με τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο, ο οποίος δέχτηκε με μεγάλη χαρά να μας βοηθήσει στο ρεπορτάζ καλύπτοντας κάποια ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του Μοναστηριού στο Άνω Κεράσωβο.

 *Πως κρίνετε τη λειτουργία του Μοναστηριού στο Άνω Κεράσωβο;

Στην Μητρόπολη μας υπάρχουν Ιερές Μονές με μακραίωνη ιστορία. Στις Μονές αυτές είχαμε αφιερώσει το Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως 2014.

Οι παλαιές αυτές Μονές πέρασαν κατά το παρελθόν περιόδους ακμής αλλά και περιόδους που αποδιοργανώθηκαν λόγω των πολέμων που έπληξαν την Πατρίδα μας. Έτσι εγκαταλείφθηκαν και ερημώθηκαν. Η δράση όμως και η ακτινοβολία τους άφησε έντονα τα σημάδια στο ιστορικό γίγνεσθαι της περιοχής και πάντα υπήρχε ο πόθος και η επιθυμία των χριστιανών κάποτε να αναβιώσουν.

Αυτήν την ανάγκη έρχεται να καλύψει και η επαναλειτουργία της ιστορικής Ιεράς Μονής Φανερωμένης Κερασώνος της οποίας η λειτουργία ανάγεται από το 1709. Στη Μονή επί Τουρκοκρατίας λειτούργησε Κρυφό Σχολειό και μέχρι το 1910 πλήρωνε όλους τους δασκάλους της περιοχής, επιχορηγούσε το σχολείο του Κερασώβου με 700 γρόσια το χρόνο και έδινε Χριστούγεννα και Πάσχα ενίσχυση σε φτωχές οικογένειες.

*Ήταν δική σας πρωτοβουλία η εγκατάσταση μοναχών στο συγκεκριμένο Μοναστήρι; Ποιες ήταν οι ενέργειές σας;

Οι παλαιές Ιερές Μονές χωρίς μοναχούς ή μοναχές νομικά χαρακτηρίζονται ως «διαλελυμένες». Για την επανασύσταση τους απαιτείται ειδική διαδικασία μέσω της Ιεράς Συνόδου με τελικό σκοπό την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε για την Ιερά Μονή Φανερωμένης Κερασώνος. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αποκτήσει νομική υπόσταση.

*Πιστεύετε πως μετά την ανακαίνιση ο χώρος είναι κατάλληλος για την εγκατάσταση μεγαλύτερου αριθμού  μοναχών;

Οι υπάρχουσες ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις είναι μικρές. Ο χώρος προς το παρόν δεν προσφέρεται για εγκατάσταση μεγάλου αριθμού μοναχών. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο ο χώρος. Όταν υπάρξουν πρόσωπα με επιθυμία αφιέρωσης στο Θεό, θα βρεθεί και ο χώρος.

*Θα γίνονται εκδηλώσεις στο συγκεκριμένο χώρο μιας και το τελευταίο διάστημα απέκτησε «ζωή»;

Όταν μιλάμε για εκδηλώσεις στο χώρο των Ιερών Μονών οπωσδήποτε μιλάμε για τελετές θρησκευτικού περιεχομένου. Για εκδηλώσεις λατρείας και προσευχής. Ιδιαίτερο εορταστικό χαρακτήρα προσλαμβάνει η ημέρα που εορτάζει η Ιερά Μονή. Μέσα στην παράδοση μας η ημέρα της εορτής συνδυάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο εορτασμού. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνονται μέσα στο πνεύμα και στα όρια που επιτρέπει ο χώρος της Ιεράς Μονής που θεωρείται ιερός.

Στην Ιερά Μονή Φανερωμένης γίνεται την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος μεγάλη θρησκευτική εορτή και πανήγυρις με προσέλευση μεγάλου αριθμού πιστών από την ευρύτερη περιοχή. Η διοργάνωση της πανηγύρεως αυτής καθίσταται εφικτή με την συμμετοχή και την βοήθεια των κατοίκων του χωριού. Επιθυμία μας είναι η πανήγυρις αυτή να διατηρηθεί και να συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης πολλών πιστών.

Να σημειώσουμε πως στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Κερασώνος Φιλιππιάδας τελείται κάθε Σάββατο από 7-9 π.μ. Θεία Λειτουργία. Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ 6942242009

 Ένα σχόλιο ζητήσαμε και από τον πρόεδρο Κοινότητας Κερασώνα κ. Ευθύμιο Σιντόρη, ο οποίος είπες τα εξής:

«Είναι πολύ θετικό βήμα μετά την ανακαίνισή του μοναστηριού να κατοικηθεί και να λειτουργήσει. Όλοι οι κάτοικοι του Κερασώβου είναι χαρούμενοι με το γεγονός καθώς αποκτά ζωή το άνω Κεράσωβο. Θα έρχονται επισκέπτες για να δουν την ομορφιά της Αγίας Φανερωμένης, της Μονής και του τόπου μας.

Ήδη έχουμε επισκέπτες αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού μας αλλά και των γύρω χωριών επισκέπτονται την εκκλησία. Είναι πολύ ωραίος ο χώρος μέσα στη φύση και το πράσινο.»

 Και από κατοίκους όμως, που επισκέφθηκαν την Μονή, ακούσαμε τα καλύτερα σχόλια. Την ακρίβεια των σχολίων αυτών την επιβεβαιώσαμε και ιδίοις όμμασι. Επισκεφθήκαμε την εκκλησία της Αγίας Φανερωμένης και τη Μονή, όμως δυστυχώς δεν γνωρίζαμε πως κάθε Τρίτη η Μονή παραμένει κλειστή. Έτσι δεν μπορέσαμε να συναντήσουμε τις μοναχές που μεγάλη χαρά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, μας κάλεσαν να επισκεφθούμε ξανά το μοναστήρι και την εκκλησία.  

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 3.0/5 (3 votes cast)
Ξέχειλη η ομορφιά στη Μονή Άνω Κεράσωβου…, 3.0 out of 5 based on 3 ratings