Το καλοκαίρι ήδη έφτασε και αν ακόμα δεν ανέβηκε το θερμόμετρο, είναι σίγουρο ότι αυτό θα γίνει τις προσεχείς μέρες, καθώς αναμένεται φέτος να είναι το πιο θερμό καλοκαίρι, θερμότερο ακόμα και του περσινού. Οι συνέπειες της υψηλής θερμοκρασίας είναι να πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια τα οποία «ευθύνονται» για ον καταρροϊκό πυρετό.

Πέρυσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων, χάθηκε το 20% του ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό, πράγμα σημαντικό για την ύπαρξη της κτηνοτροφίας, ενώ είναι προς διερεύνηση η ποιότητα του γάλακτος. Όσο για την ποσότητά του, ήταν μειωμένη κατά την γαλακτοκομική περίοδο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα οικονομικά των κτηνοτρόφων να είναι στο κόκκινο.

Μία από τις αιτίες –οι κτηνοτρόφοι τη θεωρούν ως κύρια- είναι ο καταρροϊκός πυρετός, ο οποίος ενέσκηψε και προσέβαλε τα κοπάδια την περσινή περίοδο. Και φυσικά οι κτηνοτρόφοι έπεσαν θύματα των επιτήδειων, οι οποίοι τους πλάσαραν ως αντίδοτο κάτι γιατροσόφια, τα οποία μπορεί να ήταν από απλό νερό βαμμένο μαύρο, μέχρι …μύρο θαυματουργό με τις ευλογίες της …Παναγίας (συνέβησαν και τέτοια απίθανα γεγονότα).

Μάλλον πρέπει να είναι καθήκον της πολιτείας να προστατέψει τους κτηνοτρόφους τόσο από τους τσαρλατάνους, όσο και από τον ίδιον τον καταρροϊκό πυρετό, εισάγοντας επαρκές φάρμακο για την αντιμετώπιση της ασθένειας και την προστασία από εξάπλωσή της. Οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν άλλη δοκιμασία. Και δεν είναι λύση να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο, ενδεχομένως επειδή αυτό θέλουν μερικοί.

Μπορεί η κυβέρνηση να προστατέψει την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους. Άλλωστε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ενήμερος για τα προβλήματά τους.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)