● Πανελλαδικές εξετάσεις. Εξακόσιοι είκοσι (πέρυσι ο αριθμός ους ήταν 612) είναι οι μαθητές του νομού Πρέβεζας που θα εξεταστούν στα οχτώ εξεταστικά κέντρα για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, που θα γίνουν στις 18 Μαΐου. Οι 476 μαθητές είναι από τα Γενικά Λύκεια και οι 144 από τα Επαγγελματικά. Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στα εξεταστικά κέντρα, τα οποία θα λειτουργήσουν στο 1ο Λύκειο Πρέβεζας, όπου θα εξεταστούν 120 μαθητές, στο 2ο Λύκειο Πρέβεζας όπου θα εξεταστούν 123 μαθητές, στο Λύκειο Φιλιππιάδας με αριθμό εξεταζόμενων μαθητών 99, στο Λύκειο Θεσπρωτικού όπου θα εξεταστούν 28 μαθητές, στο Λύκειο Λούρου όπου θα εξεταστούν 45 μαθητές, στο Λύκειο Καναλακίου, όπου θα εξεταστούν 34 μαθητές και στο Λύκειο Πάργας όπου θα εξεταστούν 27 μαθητές. Οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων θα εξεταστούν στο κτίριο όπου γίνονται μαθήματα του επαγγελματικού λυκείου Πρέβεζας. Στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι ρυθμοί ελέγχων είναι εντατικοί με στόχο να διεξαχθούν οι εξετάσεις χωρίς προβλήματα. Ήδη γίνονται οι δοκιμαστικές εκπομπές χωρίς προβλήματα και στόχος των συμμετασχόντων επιτηρητών είναι να το κύρος και το αδιάβλητο των εξετάσεων, αλλά και το κλίμα που θα επικρατήσει σ’ αυτές, να είναι ήρεμο για τους μαθητές. Εκτιμάται ότι θα είναι σημειωθεί  άνοδος στις βάσεις κυρίως στα κεντρικά πανεπιστήμια και σε σχολές όπως είναι η ιατρική, τα τμήματα των μηχανικών και η νομική, ενώ ο συναγωνισμός των διαγωνιζομένων θα είναι εντονότερος λόγω των περιορισμένων μεταγραφών που πρόκειται να γίνουν την επόμενη σχολική χρονιά.

● Πρώτη περιφέρεια στην Ευρώπη σε ανεργία των νέων είναι η Ήπειρος με ποσοστό 69,8% και συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της κομισιόν στις μία από της λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ελλάδα και με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Στην Ελλάδα –σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- βρίσκονται και οι 7 περιφέρειες με τη μεγαλύτερη μακροχρόνια ανεργία ενώ τέσσερις περιφέρειες μεταξύ των δέκα σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση, στους νέους κάτω των 24 ετών βρίσκονται επίσης στη χώρα μας. Η μακροχρόνια ανεργία βρίσκεται στις προτεραιότητες της κομισιόν, τουλάχιστον στα λόγια, αφού εκτιμάται από επιστήμονες ότι τα άτομα που βρίσκονται στην ανεργία περισσότερο από 12 μήνες δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να βρουν δουλειά και κινδυνεύουν να εισέλθουν στον κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας. Η κρίση που ενέσκηψε στην Ευρώπη και η αναποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ενδέχεται να δημιουργήσει μια γενιά εργαζομένων που δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στην εργασία.

● Εκατοντάδες πολίτες σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, συμμετείχαν στη μεγαλύτερη ίσως -και γρήγορα αναπτυσσόμενη- εθελοντική καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα, στο ”Let’s do it”. Μέλη οργανώσεων και συλλόγων, μαθητές και φοιτητές, ακόμη και αλλοδαποί, με εντυπωσιακή τη συμμετοχή κυρίως των μικρών παιδιών, έστειλαν το μήνυμα του σεβασμού στο αστικό και φυσικό περιβάλλον. Από το πρωί κατά ομάδες οι πολίτες με τα απαραίτητα σύνεργα, όπως σακούλες και εργαλεία, καθάρισαν πάρκα, δρόμους, γειτονιές σε πόλεις και χωριά. Μαζί με τους εθελοντές συμμετείχαν και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης ,διαμηνύοντας πως μπορεί να προστατευτεί το περιβάλλον και ο κάθε τόπος να είναι καθαρός, όταν υπάρχει συνεργασία των Δήμων με τους πολίτες. Στην Πρέβεζα στην εν λόγω εθελοντική καμπάνια συμμετείχαν πάνω από 30 φορείς του δήμου Πρέβεζας και οι πολίτες που συμμετείχαν «καθάρισαν» διάφορα μέρη αναβαθμίζοντάς τα, όπως είναι τα πάρκα, οι παραλίες, τα δάση, οι γειτονιές τους. Να σημειωθεί ότι οι άλλοι δήμοι του νομού δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή στην εθελοντική καμπάνια και φυσικά δεν συμμετείχαν σ’ αυτήν.

Παρατείνεται η προθεσμία για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ύστερα από την απαίτηση πολλών επενδυτών και την αξιολόγηση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης πολλών επιχειρήσεων, εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών,  Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού απόφαση για την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων του Προγράμματος: «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών».

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές της Πρέβεζας, μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και στην Υπεύθυνη Κα Σέβη Κονταξή, στο χώρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας και στο τηλέφωνο 2682029414.

● Πετυχημένη η εκδήλωση της ΠΣΕ για την ”Προσχολική αγωγή και τη δημόσια υγεία για το παιδί”. Εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας την Κυριακή 26 Απριλίου στο Πνευματικό κέντρο Ηπειρωτών με θέμα την προσχολική αγωγή και τη δημόσια υγεία για το παιδί». ●

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Δόση, ενώ εκ μέρους της ΟΓΕ την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος Μαιρήνη Σταφανίδη.

Μετά τους χαιρετισμούς, το λόγο έλαβαν οι ομιλητές-εισηγητές, με πρώτο τον παιδίατρο και επίλεκτο στέλεχος της ηπειρωτικής αποδημίας, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ,  Τάσο Χατζή, που ανέπτυξε το θέμα ”Παιδί και υγεία”. Η εκπαιδευτικός και μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ Πόπη Ξεκαλάκη, που ακολούθησε, ανέπτυξε το θέμα ”Προσχολική αγωγή, δικαίωμα κάθε παιδιού” και στη συνέχεια, η Δώρα Βασιλοπούλου, φυσικός-ερευνήτρια και μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, ανέπτυξε το θέμα ”Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ευθύνη και υποχρέωση κοινωνική και όχι υπόθεση οικογενειακή”.

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε πλούσιος εποικοδομητικός διάλογος, συζήτηση και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους, που κράτησαν έντονο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι  με ηπειρώτικο κέρασμα και με εδέσματα που προσέφεραν οι γυναίκες μέλη της Επιτροπής Γυναικών της ΠΣΕ.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΠΣΕ, εκτός των προαναφερόμενων, παρέστησαν. οι αντιπρόεδροι Σωτήρης Κολιούσης και Κώστας Κωνής, ο έφορος δημοσίων σχέσων Κώστας Ζηκόπουλος, ο αναπληρωτής ταμίας Χριστόφορος Τζαρτζούλης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Ζαχαρίας Καψάλης, Σταματία Δάλλα, Βίκυ Αράπη-Καραγιάννη, Νίκος Ζέκης και Χριστόφος Ευθυμίου. Ακόμη παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών γιατρός Αντώνης Κοντός και ο πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου Δημήτρης Σούκης.

● Καθαρά τα νερά από τις Πηγές Αγίου Γεωργίου. Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο αντιδήμαρχος δήμου Ζηρού Αχιλλέας Ρίζος, αφού με όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό την περασμένη Παρασκευή οι πολίτες των δήμων που υδρεύονται από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου, μπορούν άφοβα να πίνουν νερό από τις πηγές, αφού «τείνει να εξαλειφθεί η θολότητα του νερού των πηγών Αγίου Γεωργίου» και γίνονται καθημερινοί έλεγχοι για την ποιότητα του νερού, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, στο οποίο αναφέρεται ακόμα ότι «οι μέχρι σήμερα αναλύσεις αποδεικνύουν την καταλληλότητα της ποιότητας του νερού», ενώ στη σύσκεψη «αποφασίσθηκε, εάν συνεχισθεί το φαινόμενο, το ΙΓΜΕ να προχωρήσει σε εμπεριστατωμένη υδρολογική μελέτη προκειμένου να διαπιστωθούν επακριβώς τα αίτια». (το σχετικό ρεπορτάζ της Ντόρας Βλάρα κατέγραψε η «Φωνή» στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής).

● ΕΠΙΣΤΟΛΗ. «Από καρδιάς αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους: Τζένη Τσώλη, Δημήτρη Τζανανακόπουλο, τα τρία παιδιά από τη Θεσσαλονίκη. Ήρθαν στο σπίτι μου στη χωριό τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Αναπλήρωσαν το κενό μου. Τίμησαν δεόντως το φρικασέ μου, ένοιωσα πως είχα κοντά μου τα παιδιά μου. Χάρκα πάρα πολύ για τον Δημ. Τζανακόπουλο και τα’ άλλα παιδιά της Θεσσαλονίκης, κατευχαριστημένα από το Πάσχα στη Φιλιππιάδα. Η μαγειρίτσα το βράδυ μετά την Ανάσταση του κ. Βασίλη Τσώλη που έφτασε σε κατάσταση «σκασμού». Το κοκορέτσι του και το αρνί σούβλας, ανήμερα μαζί με το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον του Βασίλη της Ιλιάνας και των παιδιών τους θα τους μείνουν αξέχαστα, μου είπαν.

Παιδιά και του χρόνου, σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά, να είστε καλά. Πόπη Κατσιανά-Πεταλά».

● Παρεμβάσεις για τον Αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων δρομολογεί η Περιφέρεια Στις άμεσες προτεραιότητές της θέτει η Περιφέρεια Ηπείρου τη βελτίωση της οδικής σύνδεσης και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου Γιτάνων Φιλιατών, εν όψει των εργασιών που πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο υλοποίησης του καινοτόμου πιλοτικού προγράμματος “Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου”.

Για την προώθηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Πιτούλη, του Δημάρχου Φιλιατών κ. Σπύρου Παππά, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Άλκη Λάμπρου, του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Ιωάννη Χουλιαρά, της Αρχαιολόγου κ. Γεωργίας Πλιάκου και του Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Παύλου Αλεξίου.  Ακολούθησε επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο και αυτοψία στα σημεία που απαιτούνται παρεμβάσεις για τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου πρόσβασης, του καθαρισμού της περιοχής και της προστασίας του από πλημμυρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)