● Καλά ε. Στας Ευρώπας ταξίδεψε ο πρώην πρωθυπουργός και στις συναντήσεις του με εκπροσώπους των λαϊκών κομμάτων, τόνισε πως ο ίδιος επιθυμεί τη σωτηρία της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν θα συναινούσε σε έξοδό της από την ευρωπαϊκή ένωση.

- Αυτά μεταδόθηκαν από επίσημες πηγές. Γιατί απ’ ότι είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, από ωτακουστές των συνομιλιών, ο κ. Σαμαράς είπε στους ευρωπαίους φίλους του ότι αδυνατεί να κυβερνήσει μια χώρα η οποία δεν θα έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

- Και οι συνομιλητές του είπαν πως σε μια τέτοια περίπτωση μόνο με τον Ευάγγελο μπορεί να γίνει. Γιατί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Οι άλλοι, άστα να πάνε.

- Είπα Βενιζέλο και σκέφτηκα ότι μάλλον είναι αδύνατο ο Ευάγγελος να εγκαταλείψει την αρχηγία του ΠαΣοΚ, άντε του μεσαίου χώρου.

- Οπότε θα τον βρίσκουμε πάντα μπροστά μας, είτε ως αρχηγό του ΠαΣοΚ είτε ως αρχηγό της Ελιάς ή δεν ξέρω πως αλλιώς πρόκειται να βαφτίσει το εγχείρημά του.

- Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την αρχηγία. Κι αυτό γιατί οι κολλητοί του τού λένε ότι κάνει πολύ καλή αντιπολίτευση. Όπως έπαιζε πολύ καλά το ρόλο του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ως υπουργός των εξωτερικών.

● Μπορεί να ‘ναι το αρχηγιλίκι, μπορεί να ‘ναι κάτι άλλο, δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι ο Ανδρέας ο Λοβέρδος, σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής φωνάζει, ωρύεται, τσακώνεται, σαν να θέλει να φανεί, να δείξει ότι υπάρχει.

- Και συναγωνίζεται, θα ‘λεγε κανείς, τον Άδωνι στις φωνασκίες και τις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

- Αν το κάνει αυτό γιατί θέλει να γίνει αρχηγός στο –εναπομείναν- ΠαΣοΚ, μάλλον δεν κάνει καλά.

- Γιατί η Φώφη θα τον φάει με τη σοβαρότητα που δείχνει ότι την διακατέχει. Αν το κάνει για άλλους λόγους, δεν ξέρω, δεν είναι δική μου υπόθεση.

- Η Φώφη λέει ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί εκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. δεν ξέρω ποιούς απασχολεί, δεν απασχολεί πάντως το ΠαΣοΚ.

- Λέτε να εννοεί τον Λοβέρδο, εκεί που λέει ότι «δεν ξέρω ποιούς απασχολεί»; Για σκεφτείτε το λιγάκι.

● Για την ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης, πασχίζουν όλοι οι δήμαρχοι και οι πλειοψηφίες τους, αν κρίνουμε από τις αποφάσεις που πήραν τα δημοτικά συμβούλια, σχετικά με ταμιακά διαθέσιμα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

- Και οπωσδήποτε το δημοκρατικό τους ένστικτο τους οδηγεί στην απόφαση να πάρει πίσω η κυβέρνηση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία την πλήττει βάναυσα.

- Πολύ καλά κάνουν και επεμβαίνουν οι δήμαρχοι, για την αυτοτέλεια των δήμων τους. Και κάνουν καλά, γιατί απ’ ότι θυμόμαστε, είχαν παρέμβει και όταν οι κυβερνήσεις των μνημονίων, πριν από τρία-τέσσερα χρόνια τους έπαιρνε το 60-70% των διαθεσίμων τους, φυσικά χωρίς να τους ρωτήσει.

- Και το σπουδαιότερο. Δεν τους υποσχέθηκε ότι θα τα επιστρέψει κάποτε. Όπως κάνει η τωρινή κυβέρνηση. Και φυσικά όλοι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι είναι ανεξάρτητοι και ενδιαφέρονται μόνο για τους πολίτες τους.

● Καλά δεν σας λέω να βάλετε και στοίχημα, αλλά προβλέπω ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το ανεξάρτητο κόμμα της ΝουΔου, καθ’ ότι και ο ίδιος ως ανεξάρτητος εξελέγη δήμαρχος Αμαρουσίου.

- Την πρόβλεψή μου στηρίζω στο γεγονός ότι ο κ. δήμαρχος είχε συναντήσεις με ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο και συζήτησε μαζί τους μεταξύ των άλλων και για το «κλίμα των ευρωπαίων αξιωματούχων στο ελληνικό ζήτημα».

- Τώρα, αν οι ευρωβουλευτές κατέληξαν σε συμφωνία με όσα τους είπε ο κ. Πατούλης, δεν μπορώ να ξέρω. Όπως δεν ξέρω αν σε πολλούς απ’ αυτούς μετέφερε το μήνυμα ότι ο Σαμαράς δεν κάνει για αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και για τη θέση αυτή κάνει κάποιος άλλος (ονόματα δε λέμε).

● Το υπουργείο Παιδείας καταργεί, λέει, τη συνέντευξη όσων θέλουν να γίνουν διευθυντές των σχολικών μονάδων και θέτει ως βασικά κριτήρια την επιστημονική τους επάρκεια, καθώς και τη διδακτική και διοικητική εμπειρία τους.

- Πολύ κακώς γίνεται αυτό. Καθ’ ότι η συνέντευξη ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο για την κατάληψη των συγκεκριμένων θέσεων από «δικά μας παιδιά».

- Και δεν καταλαβαίνω γιατί καταργήθηκε η συνέντευξη. Δηλαδή θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση ότι δεν θέλει να αναλάβουν τις θέσεις αυτές δικά της παιδιά; Αμάν πιά.

● Το ‘χουμε ξαναγράψει, το επαναλαμβάνουμε και τώρα. Αυτός ο νόμος περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, έγινε με πρόσχημα την προστασία των πολιτών απέναντι στην ανθρωποφαγία, ουσιαστικά όμως προστατεύει μόνο αυτούς που «τα έχουν».

- Η περίπτωση της λίστας Νικολούδη που περιέχει 85.000 ονόματα πολιτών οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 200.000 ευρώ από το 2010 και μετά, τα λέει όλα.

- Λέει δηλαδή ότι 85.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου και ας μη ξέρει κανένας από πού προέρχονται τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό οι ιδιοκτήτες τους.

- Εκτός από αυτό για σκεφτείτε τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία οι 85.000 κύριοι, (οι οποίοι πάντως μας λένε, κουνώντας μας το δάκτυλο, ότι είναι πολύ κακό πράγμα να μη στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης), να έχουν βγάλει στο εξωτερικό το λιγότερο 200.000 ευρώ ο καθένας.

- Και να μη ξεχάσω να σας πω, ότι οι κύριοι αυτοί είναι πολύ-πολύ εθνικόφρονες. Έτσι;

● Μάθαμε ότι στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο περιφερειακό συμβούλιο για τη χωροθέτηση ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων πάει να πει), ο Γ. Ζάψας ψήφισε «αναγκαστικά» ναι, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι δεν έγινε διαβούλευση για το όλο θέμα.

- Για την απόφασή του αυτή, ο Γιώργος Ζάψας, σίγουρα είχε στο μυαλό του την εποχή που ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού και δημοτικός σύμβουλος.

- Γιατί αν κατείχε αυτή τη θέση και τώρα, σίγουρα θα διαφωνούσε με τη χωροθέτηση ΣΜΑ εγγύς της Φιλιππιάδας και μάλιστα χωρίς διαβούλευση με το δημοτικό συμβούλιο.

● Υπάρχει άλλο σχόλιο για την ύδρευση των χωριών και κυρίως των συνοικισμών, όπου ζουν απομονωμένοι μερικοί –ρομαντικοί- κτηνοτρόφοι.

- Από υπολογισμούς που έκανε …ξεχασμένος κτηνοτρόφος, τώρα με την τεχνολογία είναι πολύ λίγα τα χρήματα που απαιτούνται για την ύδρευση ενός οικισμού.

- Μου έλεγε ότι απαιτείται ένας πλαστικός σωλήνας, ο οποίος κοστίζει πολύ λίγο και μία ή το πολύ δύο αντλίες νερού.

- Μου έλεγε δε ότι δεν χρειάζεται να πάει στα σπίτια το νερό. Εκεί ας το πάει καθένας που το θέλει. Αρκεί το νερό να φτάσει στο κέντρο του οικισμού.

- Μου έλεγε επίσης ότι στους δήμους στοιχίζει περισσότερο να γεμίσουν τις «λούτσες» που ποτίζονται τα ζώα την καλοκαιρινή περίοδο, από του να πάνε το νερό στον οικισμό που το στερείται.

- Αν αληθεύουν αυτοί οι υπολογισμοί, θα πρέπει να δει το θέμα ο κάθε δήμος, σε συνεργασία φυσικά με την περιφέρεια Ηπείρου.

- Γιατί, απ’ ότι λένε και οι γνωρίζοντες, Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Γιάννενα.

● Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ήπειρο τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Η ανεργία είναι σε πρώτη μοίρα, η γη που καλλιεργείται είναι πολύ λίγη.

- Άσε που από επιχειρήσεις, η Ήπειρος γενικά και ο νομός Πρέβεζας ειδικά, πάει από το κακό στο χειρότερο. Να φανταστείτε ότι δεκάδες μαγαζιά έκλεισαν και πάρα πολλά ακόμα ζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

- Καλά, δεν μιλάμε για την ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζηρού. Που οι καταστηματάρχες, όσοι κρατούν τα μαγαζιά τους ανοιχτά τέλος πάντων, περισσότερες φορές βλέπουν την εφορία, παρά τους πελάτες.

- Οι οποίοι, εδώ που τα λέμε, έχουν καταντήσει είδος πολυτελείας.

- Έχουν άδικο μετά οι νέοι που ξεσπιτώνονται και αναζητούν εργασία στην ξενιτειά; Εντάξει, δεν γυρίσαμε στην εποχή του 50-60, αλλά δεν είναι και ρόδινα τα πράγματα.

● Αυξάνονται και πληθύνονται οι λαθρέμποροι καπνού. Αυτοί δηλαδή που εμπορεύονται τον καπνό χωρίς να έχουν πληρώσει φόρο.

- Δεν ξέρω πόσα κερδίζουν οι λαθρέμποροι –αν και φαντάζομαι ότι κερδίζουν πολλά. Ξέρω σίγουρα ότι κερδίζουν οι καπνιστές, που αγοράζουν τα λαθραία τσιγάρα.

- Δεν πιστεύω οι δανειστές μας να μας γυρίσουν στην εποχή που καπνίζαμε φύλλα από ρόκα (έτσι έλεγαν τότε το καλαμπόκι) και όσοι ήταν τυχεροί τα τύλιγαν σε ένα κομμάτι από χαρτί εφημερίδας, που κι αυτή ήταν δυσεύρετη στην εποχή εκείνη.

● Θα μάθατε πιστεύω ότι γίνεται μια προσπάθεια, από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, να συγκροτηθεί οικουμενικό σχήμα, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

- Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο. Μ’ αυτά και μ’ αυτά κρατιέται στην αρχηγία της ΝουΔου ο Σαμαράς.

- Πιστεύει –ή κάνει ότι πιστεύει- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερή παρένθεση στη διακυβέρνηση της χώρας και ότι σύντομα θα κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του από τη θέση του πρωθυπουργού.

- Αυτό τουλάχιστον λέει στους βουλευτές του κόμματός του και τους στενούς του συνεργάτες. Και εκείνοι τον πιστεύουν –ή κάνουν ότι τον πιστεύουν.

Φρίη

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)