Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Άρτας, μία ελπίδα αλληλεγγύης και προσφοράς

Σε μια εποχή κρίσης, που ο εθελοντισμός και η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι απαραίτητη το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Άρτας (ΚΙΦ) έρχεται να μας υπενθυμίσει την έννοια της συμπαράστασης και της αφιλοκερδούς βοήθειας στον διπλανό μας.

Καθημερινά στο χώρο που στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο, βρίσκονται εθελοντές και δέχονται κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά αδυνατεί να πληρώσει ή δεν έχει ασφάλεια.

Για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όπως είναι η υγεία, που δυστυχώς στη χώρα μας έφτασε στο έσχατο σημείο τα Κοινωνικά Ιατρεία έχουν μπει στη ζωή μας και αποτελούν σωτηρία για όσους χρειάζονται την βοήθειά του.

Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις και η καχυποψία για τη λειτουργία του είναι πολλές, χωρίς να υπολογίζεται το ποσοστό των ανθρώπων που εξυπηρετούνται από τέτοιου είδους δομές αλληλεγγύης.

Γι’ αυτό το λόγο επισκεφθήκαμε το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Άρτας για να δούμε πως λειτουργεί τελικά, για ποιο λόγο υπάρχουν αμφιβολίες για το έργο που παράγουν και τι απαντούν οι ίδιοι οι εθελοντές για τα σχόλια που ακούνε σε σχέση με το ΚΙΦ.

Θελήσαμε όμως να μάθουμε και πως προέκυψε η δημιουργία του αλλά και τι ακριβώς προσφέρει στους ασθενείς.

Οι εθελοντές είναι αρκετοί, όμως εμείς μπορέσαμε να συναντήσουμε μόνο κάποιους εξ’ αυτών οι οποίοι μόλις τελείωσαν τα περιστατικά που εξυπηρετούσαν κάθισαν και συζητήσαμε για το ΚΙΦ με κάθε λεπτομέρεια.

Οι εθελοντές που συνομιλήσαμε είναι η κ. Μαρία Μπάρκα, η κ. Βέννυ Πολύζου, η κ. Ζωή Μπανιά, η κ. Ερμίνα Ζέρβα, ο κ. Άγγελος Καλαφάτης και ο κ. Αποστόλης Μιλιώνης.

*Πως προέκυψε η λειτουργία του ΚΙΦ 

Το ΚΙΦ λειτουργεί από αρχές Νοεμβρίου και ξεκίνησε από μία ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών της Ριζοσπαστικής δημοτικής αλλαγής της κ. Λίτσας Κιτσαντά. Στις 15 Ιουλίου στείλαμε ανοιχτή πρόσκληση σχεδόν σε όλους τους φορείς, πρώτα προς τους γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και σε απλούς πολίτες. Έγινε μία δεύτερη πρόσκληση τέλη Σεπτέμβρη και αποφασίστηκε να ξεκινήσει η λειτουργία του.

*Ποιες ώρες λειτουργεί και τι υπηρεσίες παρέχει

Λειτουργεί καθημερινά 10-12 το πρωί και Τρίτη/Πέμπτη 7-9 το απόγευμα.  Στο χώρο βρίσκονται πάντα κάποιοι από τους εθελοντές, η γιατρός κ. Πολύζου και κάποιος φαρμακοποιός. Οι γιατροί που βοηθούν στο Κοινωνικό Ιατρείο δεν δέχονται επισκέψεις εδώ αλλά ο καθένας στο Ιατρείο του. Εμείς θα παραπέμψουμε τον ασθενή και θα κλείσουμε ουσιαστικά το ραντεβού του, χωρίς βέβαια κανένα κόστος. Εδώ δηλαδή δεν γίνεται εξέταση, ο ασθενής θα μας πει τα συμπτώματά του για να αξιολογήσουμε και να τον παραπέμψουμε στον ανάλογο γιατρό. Από εκεί και έπειτα θα επιστρέψει με τη συνταγή για να του παράσχουμε τα φάρμακα, επίσης δωρεάν. Υπάρχουν έντεκα ειδικότητες που καλύπτουν το ΚΙΦ και έχουμε επίσης συνεργασία και με το νοσοκομείο της Άρτας, δηλαδή αν κάποιος νοσηλευτεί αλλά δεν έχει χρήματα για να αγοράσει το φάρμακο απευθύνεται σε εμάς.

Να σημειώσουμε βέβαια πως έχουμε και συμβουλευτικό ρόλο σχετικά με προγράμματα που βγαίνουν κατά καιρούς, όπως αυτό που έχει να κάνει με τη δωρεάν σίτιση ή επιδόματα κλπ. Ενημερώνουμε δηλαδή τον κόσμο για οτιδήποτε τον αφορά.

*Ο χώρος που στεγάζεται

Το Κοινωνικό Ιατρείο βρίσκεται στην οδό Νόρμαν & Βας Κωνσταντίνου (στα σκαλιά έναντι της πλατείας Κακαβά). Ο χώρος ανήκει στην Ριζοσπαστική αλλαγή και μας φιλοξενεί. Εμείς το μόνο κόστος που έχουμε είναι τα πάγια έξοδα τα οποία καλύπτουμε με τις μηνιαίες συνδρομές των μελών μας. Έχουμε κάνει αίτηση στο δήμο, αλλά δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το αν υπάρχει χώρος που να μας δοθεί και με δικά μας έξοδα να διαμορφωθεί. Ελπίζουμε να έχουμε μία θετική απάντηση. Επίσης κάναμε έκκληση σε οποιονδήποτε συμπολίτη μας έχει κάποιο χώρο, αλλιώς θα συνεχίσουμε να στεγαζόμαστε εδώ καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε ενοίκιο.

*Πως προμηθεύονται τα φάρμακα

Τα φάρμακα προέρχονται από προσφορές συμπολιτών μας. Μερικές φορές ενδεχομένως να χρειαστεί να αγοράσουμε οι ίδιοι κάποιο φάρμακο. Εκτός αυτού είναι άνθρωποι που αντί για φάρμακα μας δίνουν χρηματικά ποσά για τα οποία με νόμιμη διαδικασία κόβεται απόδειξη και φαίνεται η χρήση τους. Έχουμε επίσης συνεργασία με φαρμακεία της περιοχής που κάνουν δωρεές αλλά και από τα γύρω χωριά. Να αναφέρουμε ενδεικτικά το Βουργαρέλι στο οποίο υπάρχει μία πρωτοβουλία πολιτών που μας έχουν φέρει πολλές φορές φάρμακα αλλά και ο Άγιος Σπυρίδωνας με το Σύλλογο Γυναικών. Επίσης ο Ερυθρός Σταυρός μας δίνει φάρμακα και στέλνει ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Γενικά υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και στήριξη.

*Πόσοι εξυπηρετούνται και ποιες ηλικίες. Υπάρχουν κριτήρια;

Ένας μέσος όρος ασθενών που εξυπηρετούμαι καθημερινά είναι πέντε με έξι περιστατικά. Κάποιες μέρες ξεπερνούν και τα δέκα. Έρχεται όλο το φάσμα ηλικιών κυρίως βέβαια μεγάλες ηλικίες, οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν στην αδυναμία να μπορέσουν να πάρουν φάρμακα, λόγω της κρίσης. Όμως έρχονται και άνθρωποι νεότερης ηλικίας που έχουν χάσει την ασφάλειά τους, είναι άνεργοι κλπ. Επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους και έχασαν την ασφάλεια τους.

Αυτά είναι τα κριτήρια αλλά εμείς δεν είμαστε εφορία να ζητήσουμε εκκαθαριστικό! Για να έρθει κάποιος εδώ λογικά έχει ανάγκη. Μπορεί να υπάρξει κάποια φορά περιστατικό που να μην έχει την ανάγκη μας αλλά είναι καλύτερα να εξυπηρετήσουμε ένα τέτοιο περιστατικό παρά να χάσουμε αυτά που όντως χρειάζονται την προσφορά μας λόγω «αστυνομικής» διάθεσης!

*Εξυπηρετούνται από άλλες περιοχές

Εξυπηρετούμε από τη Φιλιππιάδα και από την Νέα Κερασούντα αρκετά άτομα που επισκέπτονται το Ιατρείο ακόμη και από την Αιτωλοακαρνανία.

*Δυσκολίες ως προς τη λειτουργία

Οι βασικές δυσκολίες είναι στα φάρμακα. Αν για παράδειγμα δεν έχουμε αυτό το φάρμακο που χρειάζεται ο ασθενής. Πολλές φορές βάζουμε και από την τσέπη μας για να τα αγοράσουμε. Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας. Όταν κάποιος είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση τα ζυγίζεις. Είμαστε υπέρ της ανιδιοτελούς προσφοράς.

*Καχυποψία για την προσφορά του ΚΙΦ

Δυστυχώς υπάρχει καχυποψία η απάντησή μας είναι η αλληλεγγύη είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, ύψιστο καθήκον και απαραίτητο να υπάρχει σε περιόδους κρίσης, που έχουν φέρει σε εξαθλίωση το λαό μας και έχει πλήξει ειδικότατα την Υγεία, η οποία θα έπρεπε να είναι αγαθό ελεύθερο για τον καθένα μας.

*Αντιδράσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο και η απάντηση του ΚΙΦ

Οι αντιδράσεις και η επίθεση του Ιατρικού Συλλόγου είναι άδικη και ενδεχόμενα ύποπτη για πολλούς και διάφορους λόγους. Αρχικά δεν έκαναν τον κόπο να έρθουν να ελέγξουν το χώρο και να σκεφτούν για ποιο λόγο υπάρχει αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που έρχεται. Επίσης δεν είδαν τις δυσμενείς επιπτώσεις στο χώρο της υγείας. Είναι ύποπτος ακόμη και ο χρόνος που έγινε η συνέλευση κατά την οποία έλειπαν τα τρία μέλη μας και δεν υπήρχε τρόπος αντίλογου.

Επικαλέστηκαν μη νόμιμη λειτουργία από τη στιγμή που εδώ δεν λειτουργεί ιατρείο και οι γιατροί δέχονται δωρεάν τους ασθενείς. Λένε ότι είμαστε παράνομοι ότι δεν έχουμε νόμιμη άδεια λειτουργίας. Αυτό συμβαίνει γιατί μας βάζουν στην κατηγορία του ιδιωτικού φορέα, σύμφωνα με τον οποίο θα έπρεπε να περάσει η αδειοδότηση μέσω του τοπικού ιατρικού συλλόγου. Εμείς, όμως δεν είμαστε ιδιωτικός φορέας αλλά ένας αφιλοκερδής φορέας, ανήκουμε στους φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης και εκεί υπάρχει κενό νόμου ως προς τη λειτουργία των ΚΙΦ. Μιλάνε για ευθύνες του καθενός γιατρού που συμμετέχει και αυτό είναι το χειρότερο, διότι λένε πως ενδεχόμενα έχουν σχέση εργασίας, ότι είναι υπάλληλοι και πληρώνονται, ή ότι δουλεύουν με «μπλοκάκι» και δεν τους περνάει από το μυαλό ότι είναι εθελοντές. Είναι προσβλητικό προς τους γιατρούς, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή την κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτό που νιώθει ο καθένας και το πώς θέλει να προσφέρει αλλά και σε τι πιστεύει ιδεολογικά δεν μπορεί κανένας να του το καθορίσει πως πρέπει να είναι και με πιο τρόπο θέλει να προσφέρει στον συνάνθρωπο.

Από εκεί και πέρα ο καθένας παλεύει από την πλευρά του. Όλοι μαζί βγάλαμε μία απόφαση, πήγε σε όλες τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, προσυπογράφτηκε σαν διαμαρτυρία, έχουμε δώσει συνεντεύξεις και έχουμε εξηγήσει το πως λειτουργεί και το τι προσφέρει. Μαζέψαμε επίσης υπογραφές από ανθρώπους που εξυπηρετούνται ως ένδειξη συμπαράστασης. Έχουμε πάρει τη νομιμοποίηση από την κοινωνία και τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη.

*Ποια η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ο κ. Πατούλης είπε αρχικά ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία είναι σημαντικά στον καιρό που διανύουμε και πρέπει να ανασκευάσουν τις απόψεις τους οι τοπικοί σύλλογοι. Στη συνέχεια βέβαια άλλαξε τα λεγόμενά λέγοντας πως καλά θα ήταν να υπήρχε νομιμοποίηση αν και ο ίδιος παραδέχτηκε πως όντως υπάρχει κενό νόμου όσον αφορά τη λειτουργία, όταν λειτουργούν σαν δομές, και όχι σαν δημοτικά ιατρεία.

Μακάρι να υπήρχαν δημοτικά ιατρεία, μακάρι να μπορούσε η Υγεία της χώρας να καλύψει τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την κρίση όμως δεν υπάρχει αυτή η επιλογή. δεν Εμείς συνεχίζουμε και λειτουργούμε.

*Συνεργασία με το ΚΙΦ Πρέβεζας

Η Πρέβεζα έχει δικό της φαρμακείο που λειτουργεί πολύ καλά έχουμε επαφές και συνεργασία. Επίσης σε εκδήλωση συμπαράστασης που διοργανώσαμε την προηγούμενη καλέσαμε την παιδοψυχίατρο κ. Μιχελάκου εθελόντρια του ΚΙΦ Πρέβεζας η οποία μίλησε και στήριξε την προσπάθειά μας. Μάλιστα μας έδωσε τη δυνατότητα συνεργασίας πάνω στην ειδικότητά της. Ήρθε πολύς κόσμος που υπερασπίζεται το ΚΙΦ. μάλιστα είπε πως μπορούμε να έχουμε συνεργασία καθώς δεν έχουμε την ειδικότητα.

*Σχόλια του κόσμου

Τα σχόλια του κόσμου είναι πολύ θετικά σχόλια κατά κύριο λόγο είναι και κάποιοι που είναι καχύποπτοι και μας θεωρούν «καλούς Σαμαρείτες» αλλά τα περισσότερα είναι σχόλια επιβράβευσης και αυτό μας δίνει δύναμη και χαρά.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Αντιδράσεις για τη «νομιμότητά» του, 5.0 out of 5 based on 1 rating