Επίκαιρη ερώτηση  για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Στη σκληρή πραγματικότητα που δημιουργήθηκε στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας λόγω της υποχρηματοδότησης του συστήματος υγείας από την προηγούμενη κυβέρνηση και την υπαγωγή των Κέντρων Υγείας στην 6η ΥΠΕ, αναφέρεται στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του νομού Κώστας Μπάρκας, ο οποίος επισκέφθηκε τα Κέντρα Υγείας του νομού. Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 Θέμα: «Σημαντικά προβλήματα στα Κέντρα Υγείας Νομού Πρέβεζας».

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, η συστηματική υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, η οποία  είχε προωθηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις,  δημιούργησε μια σκληρή πραγματικότητα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Επιπρόσθετα, η διοικητική μεταφορά των τεσσάρων Κέντρων Υγείας του Νομού Πρέβεζας από το Νοσοκομείο Πρέβεζας στην 6η ΥΠΕ, βάσει του Νόμου 4238/2014, επιδείνωσε την ήδη προβληματική κατάστασή τους, καθώς η μετάβαση έγινε χωρίς προγραμματισμό. Τα αποτελέσματα λόγω υποστελέχωσης της 6ης ΥΠΕ είναι:
δυσκολίες στη μισθοδοσία του προσωπικού, στην προμήθεια υλικών και στη συντήρηση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο,  τα Κ.Υ. Φιλιππιάδας, Πάργας και Καναλακίου παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και φυλακτικό προσωπικό, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη στοιχειώδη βασική και ασφαλή λειτουργία τους. Παράλληλα, το πρόβλημα οξύνεται και τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω της περικοπής κατά 33% των δαπανών για την εφημερία βάσει του προϋπολογισμού του 2015.

Η πρόσφατη απόφαση της 6ης ΥΠΕ για εναλλάξ εφημερίες των Κ.Υ. Πάργας και Καναλακίου τον Ιούνιο, προκάλεσε αναστάτωση στη τοπική κοινωνία και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης. Να επισημανθεί, ακόμη, ότι  οι ανάγκες της περιοχής μας για πρόσβαση σε αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα, εντείνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω αύξησης των τουριστών που μας επισκέπτονται.

 

Επειδή  η υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας.

Ερωτάται ο κ.  Υπουργός:

1.  Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να στελεχωθούν τα Κ.Υ. του νομού Πρέβεζας  με το κατάλληλο προσωπικό;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε τα προγράμματα εφημεριών των Κ.Υ. να καλύπτουν όλο το μήνα με το απαραίτητο προσωπικό και σύμφωνα με  τα επιστημονικά-νομικά όρια ασφαλούς εφημέρευσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Μπάρκας Κώστας

 

Επίσκεψη στα Κέντρα Υγείας Φιλιππιάδας και θεσπρωτικού

«Αδιαπραγμάτευτη ανάγκη η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε ο βουλευτής του Νομού Πρέβεζας-ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες (22/5) στα Κέντρα Υγείας του Δήμου Ζηρού, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ζηρού, Νίκο Καλαντζή, τον συντονιστή της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ζηρού, Ηλία Κακοσίμο, και τον διοικητή του Νοσοκομείου Πρέβεζας, Νίκο Γεωργάκο.

Σκοπός της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε ήταν να ενημερωθεί ο βουλευτής από τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού, Κατερίνα Κωστούλα και Παύλο Νάστα, αντίστοιχα, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας έκαναν αναλυτική αναφορά σε όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ειδικότερα στις δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στη δημόσια υγεία τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, τόνισαν την ανάγκη να στηριχθούν οι πρωτοβάθμιες δομές Υγείας, υπογράμμισαν το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με το πλαφόν των τακτικών εφημεριών, ζήτησαν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στο Κ.Υ. Φιλιππιάδας και φυλακτικού προσωπικού στο Κ.Υ. Θεσπρωτικού. Επιπρόσθετα, έκαναν αναφορά στα περιορισμένα κονδύλια που υπάρχουν για την προμήθεια αναλώσιμων και φαρμάκων. Τέλος, αναφέρθηκαν στις διοικητικές στρεβλώσεις που προέκυψαν από τη διοικητική υπαγωγή των Κέντρων Υγείας στην 6η Υγειονομική Περιφερειακή Ενότητα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας έδωσε έμφαση στη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πρωτοβάθμιες δομές Υγείας, η οποία οφείλεται στην εφαρμογή μιας ανάλγητης πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες, που μετέτρεψε την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, επισημαίνοντας « η υγειονομική φτώχεια, οι αποκλεισμοί και οι ανισότητες στην υγεία έχουν αναιρέσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα». Ακολούθως, αναγνώρισε τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό για να λειτουργούν εύρυθμα τα Κ.Υ. του δήμου Ζηρού και ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ο Κώστας Μπάρκας επισήμανε «η κυβέρνηση έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής για την ανακούφιση της κοινωνίας που υπέφερε την τελευταία πενταετία. Κατήργησε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, πληρώθηκαν οι εφημερίες στα νοσοκομεία για την περίοδο 2012-14, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει σε εκκρεμότητα, υπογράφει άμεσα ΚΥΑ για να διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στο Ε.Σ.Υ., προγραμματίζει την πρόσληψη 4.500 ατόμων για να καλυφθούν οι ανάγκες των Κ.Υ. και των νοσοκομείων. Μειώνει το χρόνο πρόσληψης των στελεχών της υγείας σε 5 μήνες από 2 χρόνια για τους γιατρούς και σε 20 μέρες από 5 μήνες για τους επικουρικούς. Βάζει σε πιλοτική εφαρμογή το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε Αθήνα και Θεσ/κη». Στη συνέχεια, τόνισε «δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια για να επιλυθούν άμεσα τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν την υγεία. Χρειάζεται υπομονή και σκληρή δουλειά απ’ όλους μας». Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει άμεσα τα ζητήματα που του έθεσαν οι εργαζόμενοι στα Κ.Υ. Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού.

Μετά το τέλος των επισκέψεων, ο Κώστας Μπάρκας δήλωσε « Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη ανάγκη η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα. Μέσω αυτής παρέχουμε δίχτυ ασφαλείας στους φτωχούς, τους ανέργους και όσους έχουν «χτυπηθεί» από τη κρίση. Πιστεύω πως ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας χρειάζεται αναβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα και ενίσχυση της πρόληψης, ώστε να προλάβουμε το κόστος της θεραπείας».

 

Επίσκεψη βουλευτή Κώστα Μπάρκα στα Κέντρα Υγείας Πάργας και Καναλακίου.

Ο βουλευτής στο Νομό Πρέβεζας-ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, συνοδευόμενος από τον συντονιστή της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πάργας, Σπύρο Γεωργίου, πραγματοποίησε τη Τρίτη, 26 του Μάη, επίσκεψη στα Κ.Υ. του Δήμου Πάργας με σκοπό να συζητήσει με τους διευθυντές των υπηρεσιών, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, για τις υγειονομικές υπηρεσίες που παρέχονται.

Οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ. Πάργας τόνισαν την ανάγκη να στηριχθεί η Πρωτοβάθμια Δομή Υγείας, καθώς λόγω της ανοδικής τουριστικής κίνησης που καταγράφεται εν όψει του καλοκαιριού, οι υγειονομικές ανάγκες της περιοχής είναι αυξημένες. Παράλληλα, ζήτησαν ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού για τη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Κ.Υ., επισημαίνοντας την αναγκαιότητα πρόσληψης ιατρικού προσωπικού και οδηγών ασθενοφόρων.

Οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ. Καναλακίου εξέθεσαν τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της διοικητικής υπαγωγής των Κ.Υ. στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Επιπλέον, τόνισαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση του πλαφόν για τις εφημερίες του προσωπικού,  προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα το Κ.Υ. Παράλληλα, επισήμαναν την ανάγκη πρόσληψης φυλακτικού και ιατρικού προσωπικού. Τέλος, διεκδίκησαν κονδύλια για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ακολούθως, ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας δήλωσε «Εμείς δεν έχουμε ΄΄αλλεργία΄΄ στις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις. Είναι θεμιτή κάθε προσπάθεια, που στοχεύει στην αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης». Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το ανθρώπινο δυναμικό των Κ.Υ., υπογραμμίζοντας «τα Κ.Υ. κρατιούνται όρθια, χάρη στη καθημερινή προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι εργάζονται  κάτω από αντίξοες συνθήκες». Στη συνέχεια, αφού περιέγραψε τη σκληρή πραγματικότητα στο χώρο της υγείας που παρέλαβε η κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας, μετά από πέντε χρόνια υπονόμευσης της δημόσιας υγείας, τόνισε «Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε βήμα-βήμα, με σκληρή δουλειά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να ορθοποδήσει». Έπειτα,  ανέλυσε τους άξονες της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Τέλος, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων των Κ.Υ. και δεσμεύτηκε να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια περίθαλψη.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)