Επιμέλεια:Ντόρα Βλάρα

Σημαντικός πόλος τουριστικής έλξης για το καλοκαίρι ακόμα και χωρίς «γαλάζια σημαία»


Η Ήπειρος φημίζεται για πολλά… Για τη ζεστή φιλοξενία, για τα νόστιμα τοπικά εδέσματα και βέβαια για τη φυσική, πλούσια ομορφιά της. Λίμνες, βουνά, ποτάμια και φυσικά τις πανέμορφες παραλίες της. Ακριβώς για αυτές τις, απείρου κάλους, παραλίες θα μιλήσουμε. Το καλοκαίρι έφτασε και σιγά-σιγά όλοι θα τις επισκεφθούμε για να χαρούμε τη δροσιά της θάλασσας.
Και όχι μόνο εμείς που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα γαλανά και καθαρά νερά, αλλά και άνθρωποι από άλλες περιοχές που επιλέγουν την Ήπειρο ως καλοκαιρινό προορισμό διακοπών, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, για να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά και την ομορφιά που απλόχερα έχει χαρίσει η φύση στην περιοχή μας.

Φέτος, μπορεί να μην διακρίθηκαν οι παραλίες μας, στον διεθνή διαγωνισμό “Γαλάζια Σημαία”, όμως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως διαθέτουμε από τις πιο καθαρές και ασφαλείς παραλίες της Ελλάδας. Και αυτό δεν το δείχνει καμία σημαία, αλλά ο ίδιος ο κόσμος, όλων των ηλικιών, από οικογένειες με μικρά παιδιά μέχρι έφηβοι και ηλικιωμένοι, που τις επιλέγουν και καλύπτουν κάθε εκατοστό της αμμουδιάς σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού! Σίγουρα, οι διακρίσεις βοηθούν στην μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου που δεν γνωρίζει την περιοχή!

Θα πρέπει η Περιφέρεια να προσπαθήσει περισσότερο για την καλή κατάσταση των παραλιών, για την καθαριότητα και την μεγαλύτερη ασφάλεια με ναυαγοσώστες σε κάθε σημείο που χρειάζεται. Παραμέλησε φαίνεται το θέμα αυτό, ειδικά μία τέτοια εποχή που ο τουρισμός έχει μειωθεί αισθητά και χρειαζόμασταν τη διαφήμιση. Ευτυχώς από μόνη της η φύση κάνει ακόμη καλή δουλειά. Ας ελπίσουμε μελλοντικά να δώσει ένα χεράκι βοηθείας και η Περιφέρεια.

Οι παραλίες μας αποτελούν, χωρίς αμφιβολία, έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης και είναι κρίμα να μην υπάρχει η ανάλογη σημασία από τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την μεγαλύτερη φροντίδα για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη.

Ποιες είναι όμως οι πιο γνωστές και εντυπωσιακές παραλίες της Ηπείρου; Αυτό θα δούμε παρακάτω, ξεκινώντας από το Μονολίθι. Μία από τις πιο αγαπημένες αμμουδιές, κυρίως των νέων. Πέρυσι είχε πάρει, μάλιστα, και γαλάζια σημαία, για την καθαρότητα των νερών καθώς και την ασφάλεια. Το Μονολίθι είναι η μεγαλύτερη παραλία αμμουδιάς στην Πρέβεζα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα. Το όνομα Μονολίθι, δηλαδή μόνος λίθος, λέγεται πως προήλθε από μία σειρά παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή, οι οποίοι προεξείχαν από την επιφάνεια της θάλασσας. Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν το βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι στο επίπεδο των νερών. Η παραλία ξεκινά από το δάσος του Μονολιθίου και επεκτείνεται μέχρι το Κανάλι. Το δάσος αυτό βρίσκεται ανάμεσα από την Εθνική Οδό Πρέβεζας και την παραλία. Καθαρά νερά αλλά σχετικά βαθειά γι’ αυτό και δεν την προτιμούν ιδιαίτερα οικογένειες. Μάλιστα παραλιακά έχουν στηθεί διάφορα συγκροτήματα, με ξαπλώστρες και δροσιστικά αφεψήματα που επιλέγουν νεότερες ηλικίες συνδυάζοντας το μπάνιο τους με τον καφέ τους. Αν κάποιος δεν θέλει να ξοδέψει καθόλου χρήματα, μπορεί λίγα μέτρα πιο μακριά να στήσει την ομπρέλα του στο ελεύθερο κομμάτι της παραλίας.

Επόμενη παραλία στο χάρτη των Ηπειρωτών και όχι μόνο είναι η Καστροσυκιά, Βόρεια του Μονολιθίου. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουμε επισκεφθεί την παραλία, ειδικά όταν ήμασταν παιδιά, αμέτρητες φορές. Από τις παλαιότερες τουριστικές περιοχές της περιοχής ανέκαθεν, ήταν γεμάτοι από τουρίστες. Στα αριστερά της παραλίας υπάρχει ο οικισμός και προς τα δεξιά απλώνεται η απέραντη αμμουδιά. Η Καστροσυκιά είναι μία παραλία που μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα. Ρηχά νερά στην αρχή της παραλίας, τα οποία βαθαίνουν όσο ανεβαίνεις προς το Μονολίθι. Οικογενειακή επί το πλείστον, καθώς τα ρηχά νερά και η απουσία κυμάτων κάνουν τους γονείς να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Αναπτυγμένη τουριστικά με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις εστίασης. Ακόμη είναι η παραλία που επισκέπτονται τα λεωφορεία από όλες τις πόλεις, όπως για παράδειγμα από τη Φιλιππιάδα, την Άρτα ακόμη και από τα Γιάννενα.

Προχωρώντας προς την Πάργα, κρυμμένη μέσα σε βουνά θα ανακαλύψετε το Αλωνάκι. Μία παραλία σε ένα μικρό κλειστό κόλπο, που έγινε περισσότερο γνωστή τα τελευταία χρόνια. Γαλανά νερά περιτριγυρισμένη από ένα καταπράσινο τοπίο. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Βαλανιδορράχη και αρκετά κοντά από την πόλη της Πάργας, σχετικά δύσκολο να την εντοπίσετε αλλά αξίζει τον κόπο … άλλωστε ρωτώντας πας στην πόλη! Δεν είναι οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες, βέβαια τα βράχια βοηθούν στο να υπάρχουν «κομμάτια» με σκιά, μικρή σε έκταση αλλά πάντα γεμάτη από κόσμο. Χαρακτηριστικό της ο μεγάλος επιβλητικός βράχος λίγα μέτρα μακριά από την ακτή. Πολλοί λουόμενοι κολυμπούν μέχρι αυτό το σημείο. Ρηχά σχετικά νερά, χωρίς άμμο αλλά με μικρά βότσαλα.

Και βέβαια δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη Μέγα Άμμο, κοντά στα Σύβοτα. Κρύα νερά μεν, μαγευτική παραλία δε! Από τις μεγαλύτερες παραλίες κοντά στα Σύβοτα. Οργανωμένη με τα Σύβοτα στα δύο βήματα για φαγητό και ξεκούραση.

Άλλη μία παραλία δίπλα από τα Σύβοτα είναι και η Μπέλα Βράκα. Η συγκεκριμένη παραλία ενώνει τα Σύβοτα με ένα από τα τρία νησιά της περιοχής. Συνδέονται με μία λεπτή λωρίδα αμμουδιάς και χαρίζουν στο μάτι του επισκέπτη μία απίστευτη εικόνα. Δύο τρόποι υπάρχουν για να φτάσει κάποιος επισκέπτης. Είτε με καραβάκι ή φουσκωτό είτε με τα πόδια από το κέντρο (μέχρι ένα σημείο φτάνει και αυτοκίνητο). Περιορισμένο χώρος για τοποθέτηση ομπρέλας κλ.π. Τα νερά κρύα όπως και στις περισσότερες παραλίες της Θεσπρωτίας αλλά με ένα μαγευτικό καταγάλανο χρώμα. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Οι παραλίες που αναφέραμε ήταν ένα πολύ μικρό δείγμα. Δεν θα έφτανε ολόκληρο η εφημερίδα για να απαριθμήσουμε όλες τις υπέροχες παραλίες της Ηπείρου. Σίγουρα είναι πολλές και αυτές που ούτε εμείς έχουμε ανακαλύψει. Με σημαίες ή χωρίς και φέτος η παραλίες θα είναι γεμάτες γιατί η ομορφιά τους ξεπερνά κάθε διαγωνισμό.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Εντυπωσιακές οι παραλίες της Ηπείρου..., 5.0 out of 5 based on 1 rating