Ρεπορτάζ : Ρούλα Χρήστου

 

Τ’ είχες Γιάννη μ’ τι είχα πάντα!

Το φέρνουν λάου- λάου. Επίσκεψη του νέου διοικητή στο Κ.Υ Φιλιππιάδας μετά του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας

Το θέμα του Κ.Υ Φιλιππιάδας δεν έκλεισε ποτέ. Το ίδιο το Κ.Υ απειλείται ολοένα και πιο επικίνδυνα να κλείσει. Απλά για να μην μπει με μιας λουκέτο και χρεωθεί σε κάποια διοίκηση εξ ολοκλήρου το κοινωνικό κόστος, οι εκάστοτε διοικήσεις του Νοσοκομείου Πρέβεζας
επιλέγουν τη μέθοδο της σταδιακής απαξίωσης κατά το δόγμα της ήπιας προσαρμογής στη φτώχεια και την ένδεια κοινωνικής μέριμνας.

Με το που ανέλαβε κι ο νέος διοικητής στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, ονόματι Τζίμας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, το ευκολότερο που βρήκε για να καλύψει τα κενά των εφημεριών και να περιορίσει το κόστος λειτουργίας της μονάδας του, ήταν να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο αντί να  ενισχύσει τα δυο σημαντικότερα από πλευράς κίνησης ασθενών Κ.Υ. Της Φιλιππιάδας και της Πάργας! Αφήνοντας ανεπηρέαστα σε σχέση με τα προαναγραφόμενα Κ.Υ, τα Κ.Υ Καναλακίου και Θεσπρωτικού. Ούτε σκέψη για μετακίνηση γιατρών και λοιπού προσωπικού από το ένα Κ.Υ στο άλλο! Ούτε ν’ ακούσει για την επίμονη και ομόθυμη απαίτηση της τοπικής κοινωνίας της Φιλιππιάδας για διοικητική μεταφορά στην Άρτα!

Έτσι ο νέος διοικητής του Νοσοκομείο Πρέβεζας επισκέφθηκε το Κ.Υ Φιλιππιάδας αρχές της εβδομάδας κοινοποιώντας τη σκεπτικό  του για εφημερία του Κ.Υ μέρα παρά μέρα. Την ημέρα που δεν θα εφημερεύει, θα λειτουργεί απλά ως αγροτικό ιατρείο ως το μεσημέρι. Είναι απ’ τις προτάσεις που και η προηγούμενη διοίκηση είχε κάνει αλλά δεν εφάρμοσε τελικά. Ωστόσο η νέα διοίκηση φέρεται πιο αποφασισμένη να το πράξει δεδομένων και των πιο δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Επιπλέον έχει και τη στήριξη των γιατρών του νοσοκομείου Πρέβεζας αφού ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Βαζάκας  συνόδευε τον διοικητή στην επίσκεψή του προφανώς για να ενισχύσει το επίμαχο σκεπτικό του.

Εννοείται πως η σκέψη για εκ περιτροπής εφημερία του Κ.Υ βρήκε σθεναρή αντίδραση από μεριάς εργαζομένων του Κ.Υ και του δήμου, επαναφέροντας μάλιστα στο τραπέζι των συζητήσεων την επιθυμία διοικητικής μεταφοράς του Κ.Υ στο Νοσοκομείο Άρτας. Κάτι που φαίνεται πως εξόργισε τον κ. Τζίμα όταν διατυπώθηκε και γραπτώς από τους εργαζόμενους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Ο κ. Τζίμας σύμφωνα με τα όσα αντέτεινε στους εργαζόμενους δεν θεωρεί «πρόταση» τη διοικητική μεταφορά αλλά «σκέψη» και γι αυτό το λόγο δεν της δίνει τη δέουσα σημασία όμως δεν αφήνει και περιθώρια στελέχωσης του Κ.Υ με ιατρικό προσωπικό έστω από μεταφορά από γειτονικά Κ.Υ ή το Νοσοκομείο.

«Αν ήμαστε στην Άρτα, θα μας έστελνε μια φορά τη βδομάδα έναν μικροβιολόγο ή έναν καρδιολόγο ή κάποιον άλλο γιατρό ώστε να μη δέχεται στα εξωτερικά της ιατρεία τόσο κόσμο από την περιοχή Φιλιππιάδας. Η Πρέβεζα ούτως ή άλλως δεν έχει να αντιμετωπίσει ασθενείς απ’ τη Φιλιππιάδα γι αυτό και δεν νοιάστηκε ποτέ» επέμειναν οι εργαζόμενοι προς τον διοικητή, εξοργίζοντάς τον μάλλον παρά πείθοντάς τον. Τα ίδια επανέλαβε κι ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης τον οποίο επισκέφθηκε ο διοικητής. Μάλιστα ο Δήμαρχος επανέλαβε πως αν η διοίκηση βρει τη νομική φόρμουλα, ο δήμος δέχεται να καλύψει εκείνος τα έξοδα αμοιβής ενός νέου γιατρού για το Κ.Υ προκειμένου να καλύπτει περισσότερες ανάγκες κι όχι να οδηγηθεί στο σταδιακό κλείσιμο.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ του Νοσοκομείου Πρέβεζας δεν συζητήθηκε τελικά το θέμα των Κ.Υ, μα δεν μένει σε κανέναν πια η ψευδαίσθηση πως θα επιχειρήσουν να στελεχώσουν παρά να κλείσουν σταδιακά το Κ.Υ Φιλιππιάδας. Εν μέρει άλλωστε έχουν πετύχει την απαξίωσή του. Μεγάλο μέρος ασφαλισμένων της ευρύτερης περιοχής γνωρίζοντας εκ των προτέρων την έλλειψη γιατρών στο Κ.Υ και την αδυναμία τέλεσης μικροβιολογικών εξετάσεων, στρέφεται απευθείας είτε προς τους ιδιώτες είτε προς το πλησιέστερο νοσοκομείο της Άρτας. Με άνεση λοιπόν η διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας μπορεί πια να επικαλείται τον μειωμένο αριθμό ασθενών στην ημερήσια κίνηση του Κ.Υ παραγνωρίζοντας τους λόγους και ενισχύοντας το σκεπτικό της για πρωινή λειτουργία ή εφημερία κατά το ήμισυ!

 

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)