● Τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποφάσισε η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Αποφάσεις που αφορούν βελτιώσεις – αποκαταστάσεις ζημιών στο οδικό δίκτυο,  αντιπλημμυρικά έργα,  καθώς και για το πρόγραμμα δακοκτονίας έλαβε, μεταξύ άλλων, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Αναλυτικά η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση των παρακάτω έργων:

-Αποκατάσταση οδού προς Αμάραντο Κόνιτσας, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.

-Αποκατάσταση επ. Οδού προς Κράψη (Π.Ε. Ιωαννίνων), προϋπολογισμού 170.000 ευρώ.

-Αποκατάσταση οχετού επ. Οδού Χρυσοβίτσας- πηγών Αώου (Π.Ε. Ιωαννίνων), προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.

-Συντήρηση πεδινού επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 20.οοο ευρώ. (Επαναδημοπρατείται επειδή ο αρχικός απέβη άγονος).

-Συντήρηση 16ης επ. Οδού Π.Ε. Άρτας: Γωνιά- Ανεμορράχη- Σγάρα- Άγναντα- Κτιστάδες- όρια Νομού, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. (Επαναδημοπρατείται επειδή ο αρχικός απέβη άγονος).

-Συντήρηση ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.

-Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στο δρόμο προς Κρυόβρυση Δήμου Ηγουμενίτσας Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

-Τεχνικά έργα αντιστήριξης εδαφών και διευθέτησης ομβρίων υδάτων στην οδό Άνω Ράχης- Δεσποτικών Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 25.500 ευρώ.

Για αντιπλημμυρικά έργα η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση:

-Αποκατάσταση συρματοκιβωτίων Κομποτέικου ποταμού (Π.Ε. Άρτας) προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.

-Βελτίωση τεχνικών έργων πεδιάδος Άρτας για την αντιμετώπιση πλημμυρών, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ.

-Καθαρισμός αποστραγγιστικών τάφρων στην περιοχή Φαναρίου Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 55.000 ευρώ. (Επαναδημοπρατείται επειδή ο αρχικός απέβη άγονος).

Επίσης η οικονομική επιτροπή ανέδειξε ανάδοχο (ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.) για το έργο Καθαρισμού του ποταμού Λούρου- Αποκατάσταση αντιπλημμυρικών αναχωμάτων στην περιοχή Βούλιστα – Παναγιά- Κερασώνα, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους των έργων:

-Αποκατάσταση τμήματος Ε.Ο.18 από διασταύρωση Αρχαίας Νικόπολης της Ε.Ο.21 μέχρι τη διασταύρωση Μονολιθίου, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Ανάδοχος η Ο.Ε. Αφοί Λαϊνά.

(Σ. «Φ». Υπάρχει και το έργο Αποκατάσταση ζημιών οδού Κρυοπηγής, στο οποίο ανάδοχος είναι ο Κων. Κώστας, και στο οποίο όμως παραλείπεται το ποσό πιθανότατα λόγω λάθους του υπολογιστή).

Εγκρίθηκαν διαγωνισμοί των δράσεων καταπολέμησης του δάκου και συγκεκριμένα:

-Καταπολέμηση δάκου της ελιάς, στην Π.Ε. Θεσπρωτία, με παγιδοθεσία, προϋπολογισμού 16.601,5 ευρώ.

-Καταπολέμηση δάκου ελιάς με από αέρος ψεκασμό, προϋπολογισμού 97.354,02 ευρώ.

Τέλος η οικονομική επιτροπή ανέδειξε ανάδοχο (Νάκος Κων. & ΣΙΑ Ο.Ε.) για το έργο Ύδρευσης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων λεκανοπεδίου Κόνιτσας, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.

● Δημιουργείται δίκτυο φορητών απινιδωτών με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και τη συνδρομή επιχειρήσεων και φορέων Θετικά ανταποκρίνονται φορείς και επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο η Περιφέρεια Ηπείρου για την προσφορά φορητών απινιδιτών προκειμένου να τοποθετηθούν σε μαζικούς χώρους συνάθροισης, εργασίας και άθλησης, για την αντιμετώπιση αιφνιδίων καρδιακών επεισοδίων.

Χθες Πέμπτη έγινε η τοποθέτηση απινιδωτή, προσφορά της εταιρείας ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για τυχόν περιστατικά εντός του κτιρίου, αλλά και για άλλα που μπορούν να συμβούν στον εξωτερικό -πολυσύχναστο -χώρο του. Η ίδια εταιρεία έχει προσφέρει και δεύτερη συσκευή, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί απινιδωτές  στο Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων (προσφορά του Ροταριανού Ομίλου Ιωαννίνων) και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου (προσφορά των επιχειρηματιών Αφών Ντόβα). Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα  πρόκειται να γίνει παραλαβή απινιδωτών  που προσφέρουν η τεχνική εταιρία “ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ” (με προορισμό αθλητικές εγκαταστάσεις), ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων (για το Δικαστικό Μέγαρο), η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, ενώ αναμένονται θετικές απαντήσεις και από άλλες επιχειρήσεις.

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα αναλάβει το κόστος συντήρησης των συσκευών καθώς και την εκπαίδευση εργαζομένων στη χρήση τους. Μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης τοποθέτησης απινιδιτών στην Π.Ε. Ιωαννίνων, η πρωτοβουλία θα επεκταθεί και στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία “πολύ χρήσιμη”, ενώ για την πρωτοβουλία της περιφέρειας μίλησαν ακόμα η εκπρόσωπος της εταιρείας Ελένη Παπαδοπούλου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης κ. Οδυσσέας Πότσης και ο χειρουργός – εντατικολόγος κ. Θανάσης Κιτσάκος.

● Σύσκεψη για τη χάραξη εθνικού στρατηγικού

σχεδιασμού για τον τουρισμό. Την υπόσχεση να επισκεφθεί την Ήπειρο τον προσεχή Οκτώβριο έδωσε η Αν. Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και στον υπεύθυνο Αντιπεριφερειάρχη για την Τουριστική Ανάπτυξη κ. Στράτο Ιωάννου, στη  σύσκεψη  που έγινε στην Αθήνα με τους Περιφερειάρχες της χώρας με αντικείμενο τη χάραξη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό.

Ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκαν στη σημαντική δουλειά που γίνεται στην Ήπειρο στον τομέα του τουρισμού, έχοντας βασικούς στόχους την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη διασύνδεση του θερινού με τον ορεινό τουρισμό και της στήριξης- προώθηση; των τοπικών προϊόντων, κάνοντας ειδική αναφορά στο καινοτόμο έργο «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», Η Αν. Υπουργός, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία Υπουργείου-Περιφέρειας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για τις στοχεύσεις και τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου.

Στη συνάντηση με τους περιφερειάρχες η αν. υπουργός παρουσίασε το έργο «εθνική στρατηγική για τον τουρσιμό», το οποίο αποτελείται από τους άξονες «πενταετές σχέδιο δράσης» και «Ελλάδα-εικόνα και ταυτότητα». Ως στόχους βάζει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων, τη βελτίωση των υποδομών που συνδέονται με τον τουρισμό, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως είναι ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός, ο ιαματικός και ο υπαίθριος τουρισμός, καθώς και οι κρουαζιέρες οι οποίες υπάγονται σ’ αυτόν.

Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ τονίστηκε η ανάγκη στόχευσης σε πέντε προτεραιότητες: την αναβάθμιση και υψηλή ποιότητα, τις υποδομές, υπηρεσίες και προϊόντα, τις Συντονισμένες δράσεις προώθησης τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.

Η Υπουργός ενημέρωσε πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει μία περιοδεία στις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να καταγραφούν οι προτάσεις για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής, τον σχεδιασμό του νέο ΕΣΠΑ, οι ανάγκες και τα προβλήματα της κάθε περιοχής. Στόχος είναι μέχρι το Νοέμβριο να έχει καταρτιστεί το εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Τέλος η αν. υπουργός ενημέρωσε τους περιφερειάρχες για τις δυνατότητες προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσα από τη βιομηχανία του κινηματογράφου και την προβολή ντοκιμαντέρ, ώστε αυτό να προωθηθεί σε νέες αγορές ό[ως είναι η Ρωσία, οι Αραβικές χώρες, η Κίνα, η Κορέα κ.α.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)