Στο χωριό στην Κλεισούρα, βρέθηκε πλάτανος να έχει την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους (ο άλλος βρέθηκε στη μονή Αβάσσου κοντά στο Άνω Κοτσανόπουλο) και όπως λένε ειδικευμένοι επιστήμονες η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να πλήξει τα πλατάνια της περιοχής, που αποτελούν τα χαρακτηριστικά της δέντρα.

Παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσης δασών Πρέβεζας αλλά και των τοπικών γραφείων (όπως αυτό του δήμου Ζηρού), η ασθένεια φαίνεται α εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και ο έλεγχός της είναι δύσκολος. Σε συνομιλία που είχαμε με αρμόδιο υπάλληλο της δασικής υπηρεσίας, μας είπε ότι ο καταστροφικός μύκητας διαδίδεται μέσω των μηχανημάτων που εργάζονται στους δρόμους και είναι αυτός ο λόγος που αρμοδίως γίνονται παραινέσεις στους εργολάβους και τους χειριστές, να απολυμαίνουν τα μηχανήματα. Από την αρμόδια υπηρεσία πάντως γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι πολίτες ότι ο μύκητας μεταδίδεται στα υγιή πλατάνια με τα μολυσμένα μηχανήματα κοπής και συνιστάται η απολύμανσή τους αμέσως μετά το κόψιμο. Και φυσικά θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως η δασική υπηρεσία σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο άρρωστο δέντρο.

Πονοκέφαλος πάντως είναι και η (φερόμενη ως) ασθένεια των πουρναριών, τα οποία σε πολλά ορεινά σημεία του νομού, έχουν γεμίσει με τις άσπρες βούλες (κάτι σαν φωλιές από πουλιά) στα φύλλα τους. Υπάρχει βεβαίως η διαβεβαίωση ότι τα πουρνάρια δεν κινδυνεύουν, ωστόσο η ανησυχία των κατοίκων των περιοχών αυτών είναι μεγάλη, δεδομένου ότι τα δέντρα αυτά είναι αιωνόβια και συνδέονται με τη φύση –πολλοί είναι εκείνοι που έχουν παλιές αναμνήσεις με τα πουρνάρια του χωριού τους.

Είναι μια περίπτωση την οποία η δασική υπηρεσία θα πρέπει να εξετάσει με το ανάλογο ενδιαφέρον.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)