Από επιχειρηματικές δραστηριότητες και αστικά απόβλητα

Με μελανά σημεία περιέγραψαν το μέλλον του Αμβρακικού κόλπου οι ομιλητές της ημερίδας που διοργανώθηκε στην Πρέβεζα. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη οξυγόνου σε βάθος κάτω από τα 30 μέτρα, με σοβαρές επιπτώσεις στον ιχθυοπληθυσμό, αλλά το γεγονός ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες κατά μήκος κυρίως του ποταμού Λούρου, που επηρεάζει την ανανέωση των υδάτων του, έχουν τη δική τους ευθύνη για τη μόλυνση του Αμβρακικού Κόλπου, ο οποίος αποτελεί πηγή ζωής για χιλιάδες συμπολίτες μας. Ανάμεσα στις δραστηριότητες αυτές συγκαταλέγεται και η αγροτική δραστηριότητα, με τους ομιλητές να επισημαίνουν ότι οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν ακόμα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα, επειδή θεωρούν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνουν την παραγωγή τους. Ενώ τα ερωτήματα που έθεσε ένας εκ των ομιλητών, αφορούσαν τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Αναρωτήθηκε αν οι βιολογικοί καθαρισμοί που έχουν εγκαταστήσει οι ιδιοκτήτες των μονάδων λειτουργούν και αν ελέγχεται -και από ποιους- η λειτουργία τους.

Να συμφωνήσουμε πάντως με την άποψη του δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαΐλη, ότι ο Αμβρακικός Κόλπος πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πολιτείας, ενώ οι πολίτες έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν το οικοσύστημα από ρυπογόνες ενέργειες που υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Θα πρέπει ενδεχομένως να είναι μεγάλες οι συνέπειες που θα έχει εκείνος ο οποίος ρυπαίνει τον Αμβρακικό Κόλπο, εν γνώσει του ότι με την ενέργειά του αυτή καταστρέφει το υδάτινο περιβάλλον και τη ζωή εκατοντάδων συμπολιτών οι οποίοι ζουν από αυτόν.

Όσον αφορά τις μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, αυτές μάλλον έγιναν γιατί κάποιοι πίεζαν προς την κατεύθυνση αυτή, είτε γιατί ήθελαν να αποδείξουν ότι κάτι κάνουν για τη σωτηρία του Κόλπου, είτε για άλλους πιο ειδικούς λόγους. Αφού δεν υπάρχει ένας φορέας που να έχει στην κατοχή του όλες αυτές τις μελέτες, είναι δώρο άδωρο να υπάρχουν. Ας αναρωτηθούν οι κατά καιρούς υπεύθυνοι, τι έγιναν αυτές οι μελέτες και πού βρίσκονται σήμερα.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)