Φτιάχνετε ξανά το γεφύρι της Πλάκας. Την άμεση εκκίνηση των εργασιών αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, αποφάσισαν και προγραμμάτισαν σήμερα οι εμπλεκόμενοι φορείς, σε κοινή σύσκεψή τους στο υπουργείο Πολιτισμού. Ως στόχος τέθηκε, οι εργασίες αναστήλωσης να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2016, με φορέα υλοποίησης του έργου την περιφέρεια Ηπείρου. Για τον σκοπό αυτό συστήνεται επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών, καθώς και μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την υποδοχή δωρεών και χορηγιών – αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. «Οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία, ενώ δωρητές, όπως η οικογένεια Λούλη, έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να προβούν σε δωρεές ώστε να προχωρήσει η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού. Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε τη σύμπνοια όλων των εμπλεκομένων φορέων» δήλωσε ο αν. υπουργός Πολιτισμού μετά το πέρας της σύσκεψης. Για το σκοπό αυτό «συνάπτεται προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΕΜΠ και του δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Ο πρύτανης του ΕΜΠ ενημέρωσε τον υπουργό για την παρουσίαση μελετών από καθηγητές και φοιτητές του ΕΜΠ για το γεφύρι της Πλάκας, η οποία θα λάβει χώρα στην Αθήνα τις πρώτες μέρες του Ιουλίου». Στη σύσκεψη συμμετείχε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, ο δήμαρχος βορείων Τζουμέρκων Ιωάννης Σεντελές, ο αντιδήμαρχος βορείων Τζουμέρκων Δημήτρης Τσιλογιάννης, η κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής σχολής ΕΜΠ Ελένη Μαΐστρου, ο καθηγητής Μεταλλευτικής του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, η προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπ. Πολιτισμού Ευγενία Γατοπούλου και η διευθύντρια Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, Αμαλία Ανδρουλιδάκη.

● Λαγοί απελευθερώθηκαν από τον κυνηγετικό σύλλογος Πρέβεζας στις περιοχές των κοινοτήτων Καμαρίνας, Εκκλησιών και Λούρου, για εμπλουτισμό του βιότοπου που υπάρχει στις περιοχές αυτές. Η απελευθέρωση των λαγών έγινε με όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις που προβλέπονται από την τεχνική έκθεση και τα έξοδα επωμίστηκε ο κυνηγετικός σύλλογος Πρέβεζας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κυνηγετικού συλλόγου Παύλο Βάσιο, ο σύλλογος έχει φροντίσει για τις εργασίες και τα έξοδα που απαιτούνται για το εκτροφείο λαγών στην Κρυοπηγή.

● Προσλήψεις από τον δήμο Πρέβεζας. Για την καθαριότητα και για χρονική διάρκεια δύο μηνών, ο δήμος Πρέβεζας πρόκειται να προχωρήσει στην πρόσληψη 25 ατόμων ηλικίας 18 έως 65 ετών και μεταξύ των προσόντων που θα πρέπει να έχουν τα άτομα αυτά, θα πρέπει να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που να τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσεως που επιλέγουν. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις στο δήμο Πρέβεζας και στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου, μέχρι την 1η Ιουλίου.

● Μερικές ενστάσεις δικαιώθηκαν για την επετηρίδα των νέων αγροτών, μερικές όχι. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να σταλούν οι αποφάσεις έγκρισης στους περίπου 300 εν δυνάμει δικαιούχους από όλες τις Περιφέρειες που «περάσανε» οι ενστάσεις τους, για το μέτρο των Νέων Αγροτών του 2014, μετά και τη δημοσίευση των ονομάτων τους, σύμφωνα με πληροφορίες από τις διαχειριστικές αρχές του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Τα ονόματα των δικαιούχων που εμφανίζονται στη λίστα θα πρέπει πλέον περιμένουν πρόσκληση από τις εκάστοτε Αποκεντρωμένες Διευθύνσεις, ώστε να προσέρθουν στα γραφείου τους και να παραλάβουν την αποδοχή της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης. Μετά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες θα ακολουθήσει η πρώτη δόση του πριμ (70% του συνολικού ποσού) που δεν αναμένεται πριν τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Για την περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας δικαιώθηκε μία ένσταση, ενώ απορρίφθηκαν άλλες δύο.

Πήραν τα πτυχία τους οι πλοίαρχοι που της σχολής ΑΕΝ Ηπείρου. Την Τετάρτη το πρωί οι 37 απόφοιτοι της ακαδημίας Εμπορικού ναυτικού Ηπείρου, πήραν τα πτυχία τους στην ειδική τελετή που έγινε στο πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας και στην οποία έδωσαν το παρών συγγενείς και φίλοι των νέων αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού, καθώς επίσης και σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό της ακαδημίας. Ευχήθηκαν στους νέους αξιωματικούς να έχουν ήρεμες θάλασσες, ο διοικητής της Α.Ε.Ν. Κων/νος Λαμπρόπουλος, ο διευθυντής της ακαδημίας Απόστολος Μεσσήνης και ο πρόεδρος της ένωσης πλοιάρχων εμπορικού ναυτικού Γιώργος Βλάχος. Εκ μέρους του συλλόγου σπουδαστών μίλησε ο πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε τη διοίκηση, το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και τους γονείς των σπουδαστών για τη στήριξη που πρόσφεραν απλόχερα στους σπουδαστές. Παρόντες στην τελετή ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο της Πρέβεζας Τάκης Παππάς.

● Προσλήψεις για τον ψεκασμό των ελαιών. Η περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας πρόκειται να προβεί στην πρόσληψη οχτώ ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (μέχρι 60 ημερομίσθια) στις ελαιοκομικές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας για την κάλυψη παροδικών αναγκών του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για την ειδικότητα του παγιδοθέτη. 

Στην ημερίδα για τον Αμβρακικό Κόλπο Συζητήθηκαν οι επιπτώσεις από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα αστικά απόβλητα είναι οι βασικές αιτίες για τη μόλυνση του Αμβρακικού Κόλπου, καθώς όλα αυτά καταλήγουν στον Κόλπο μέσα από τους ποταμούς που τον τροφοδοτούν. Η επισήμανση αυτή έγινε από τους ομιλητές, οι οποίοι πήραν μέρος στην ημερίδα που διοργανώθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στη Θεοφάνειο αίθουσα στην Πρέβεζα, από το περιφερειακό τμήμα Ηπείρου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (Κέρκυρας και Λευκάδας).

Ομιλητές ήταν ο Δημήτριος Σκούρας καθηγητής του τμήματος επιστημών και κοσμήτορας της σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πέτρος Καραγεώργος Δρ. χημικός μηχανικός από το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, καθηγητής του Τμήματος Χημείας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Γιάννης Σαΐνης, βιολόγος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι ομιλητές διέγνωσαν ότι κύρια αιτία της συνεχιζόμενης μόλυνσης του Αμβρακικού είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες γίνονται κατά μήκος των ποταμών που τροφοδοτούν τον Αμβρακικό, καθώς και τα αστικά απόβλητα, ενώ από τον καθηγητή Τριαντάφυλλο Αλμπάνη επισημάνθηκε και το γεγονός της χρησιμοποίησης από τους καλλιεργητές μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων στο Λούρο μετά τη Γέφυρα Καλογήρου, αλλά και στον ποταμό Καλαμά και στη λίμνη των Ιωαννίνων Παμβώτιδα.

● 220 μαθητές για τις 11 ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ιωαννίνων. Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώθηκε ότι κατά το σχολικό έτος 2015-2016 θα εισαχθούν στις (51) Επαγγελματικές Σχολές  Μαθητείας του ΟΑΕΔ 6.180 μαθητές και μαθήτριες, προκειμένου να εκπαιδευτούν σε 30 ειδικότητες, με ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Η επιλογή των μαθητών γίνεται με το βαθμό Τίτλου Σπουδών και με κοινωνικά κριτήρια.

Στην ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Ιωαννίνων θα εισαχθούν 220 μαθητές και μαθήτριες στις εξής (11) ειδικότητες:

1. Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής

2. Αισθητικής Τέχνης

3. Εγκαταστατών Ψυκτικών & Κλιματιστικών Έργων

4. Κομμωτικής Τέχνης

5. Τεχνιτών Αμαξωμάτων

6. Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών

7. Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου

8. Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων

9. Τεχνιτών Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου

10. Τεχνίτες Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών

11. Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων

Εισάγονται (20) μαθητές -τριες σε κάθε ειδικότητα.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2651040858.

(Σημ. «Φ»: Την ανακοίνωση υπογράφει ο διευθυντής της σχολής Γιώργος Ζάψας).

Εκλογές στον οργάνωση μελών Ζηρού. Εκλογές έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην οργάνωση μελών δήμου Ζηρού για την εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής, για την οποία εξελέγησαν τα εξής 9 μέλη: Ηλίας Κακοσίμος 28 ψήφοι, Παναγιώτης Ξέρας 24, Νίκος Καρατζένης 23, Κώστας Καμπουράκης 20, Γιώργος Μπεζεβέγκης 15, Βασίλης Παπαδήμας, 14, Νάελ Χαττάρι 14, Νίκος Γιώγιας 13, Θρασύβουλος Τσώλης 11.

 

● Βουλευτές και άλλοι παράγοντες της Ηπείρου δήλωσαν ότι θα συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για τη διεκδίκηση του τίτλου «ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΠΕΙΡΟΣ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021». Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το κλίμα στην ηπειρωτική συνάντηση που οργάνωσαν την Τρίτη το απόγευμα στα «Εκπαιδευτήρια Γείτονα» ο πρόεδρος των εκπαιδευτηρίων Λευτέρης Γείτονας, ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης και ο συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης. Ηπειρώτες από το χώρο της πολιτικής, των τεχνών και του πνεύματος, της κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής της πρωτεύουσας, έδωσαν το παρών και στις τοποθετήσεις τους δήλωσαν όλοι αποφασισμένοι να συμβάλλουν στο μέτρο που τους αναλογεί στην διεκδίκηση της πόλης των Ιωαννίνων να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Την ανταπόκριση των παραγόντων της Ηπείρου, εκτίμησε ως συγκινητική και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε πως «η Ήπειρος ενωμένη δίνει ένα έναν κοινό αγώνα, γι’ αυτό και μεγαλώνει η αισιοδοξία ότι θα βγούμε στο τέλος κερδισμένοι». Η πολιτική εκπροσώπηση ήταν υπερκομματική. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν ο Ηπειρώτης αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Γιάννης Μπαλάφας και οι βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Μπάρκας, Γιάννης Στέφος και Γιώργος Στύλιος και ο πρώην υπουργός πολιτισμού και σημερινός βουλευτής Κώστας Τασούλας (οι άλλοι Ηπειρώτες βουλευτές που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν λόγω υποχρεώσεων, έστειλαν επιστολές στήριξης της κοινής προσπάθειας). Παρόντες επίσης στη συνάντηση ήταν ο γλύπτης Κυριάκος Ρόκκος, η πρώην Υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, ο πρόεδρος και αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ο πρώην βουλευτής Αντώνης Φούσας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Στέφανος Φούσας, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης και πολλοί άλλοι απόδημοι Ηπειρώτες. Να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία των Ιωαννίνων συμμετείχε τη Δευτέρα και την Τρίτη στην διημερίδα με θέμα «30 Χρόνια Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης».

Νωρίτερα o δήμαρχος Ιωαννίνων και η αντιπροσωπεία του δήμου, είχε συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος δήλωσε ότι όχι μόνο έχει ταχθεί στο πλευρό των Ιωαννίνων και της Ηπείρου στον αγώνα της διεκδίκησης, αλλά και  θα αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να στηρίξει έμπρακτα τον μεγάλο Ηπειρωτικό στόχο. Συνάντηση επίσης είχε ο Θωμάς Μπάγκας και η αντιπροσωπεία, με τους Ηπειρώτες δημοσιογράφους που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας και η ανταπόκρισή τους ήταν καθολική. Δήλωσαν δε ότι θα συμβάλλουν στην επιτυχία του στόχου.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)