Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣΒΛΑΧΟΠΑΝΟΣ

«Θέλουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης Τάκης Καραπάνος

Υπάρχουν μικρές οάσεις εδώ γύρω μας, που ωστόσο είναι εντελώς άγνωστες στους πιο πολλούς από μας. Υπάρχουν καταπληκτικοί χώροι και εγκαταστάσεις για ανάπαυλα, δροσιά, περισυλλογή, ευεξία, ψυχαγωγία και ό,τι πιο απλό και όμορφο δικαιούται να απολαύσει ο καθένας μας, χωρίς ασφαλώς να διανύσει χιλιόμετρα και να υποστεί τη βάσανο των μακρινών ταξιδιών.
Καλεσμένος από τον Χρήστο Καραπάνο, ιδιοκτήτη των Ιαματικών Λουτρών Χανόπουλου Άρτας, είχα τη χαρά να επισκεφτώ, δυστυχώς για πρώτη μου φορά, το γραφικό αυτό χώρο και να γνωρίσω από κοντά τις ευκαιρίες που προσφέρει σε όποιον επιθυμεί να ξεφύγει έστω για λίγες μέρες ή μερικές ώρες από τη ρουτίνα και τη μονοτονία των καθημερινών και των τετριμμένων.
Τα Ιαματικά Λουτρά Χανόπουλου βρίσκονται στη ρίζα του λόφου που φέρει το όνομα Μαραθιάς, μόλις πέντε χιλιόμετρα απ’ τη γέφυρα Άρτας. Ο Χρήστος Καραπάνος δημιούργησε με κόπο και μεράκι ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που, πέραν των 20 λουτήρων που διαθέτει για ένα ζεστό θειούχο μπάνιο ή ένα υδρομασάζ, περιλαμβάνει τον πεντακάθαρο ξενώνα  «Μαραθιάς» με 12 ευρύχωρα σύγχρονα δωμάτια και μια σουίτα με θέα τον πανέμορφο πράσινο κάμπο του Χανόπουλου ή το άρωμα του πλαγιάς του Μαραθιά. Περιλαμβάνει, επίσης, εστιατόριο με παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, καθιστικούς χώρους, πολύ πράσινο και ό,τι κάνει τον άνθρωπο να νιώθει ελεύθερος και υγιής.
Ο Χρήστος Καραπάνος είναι ένας λαϊκός άνθρωπος. Γι’ αυτό και όλο το σύνολο των εγκαταστάσεων, που φέρει την προσωπική του σφραγίδα, το χαρακτηρίζει η λαϊκότητα και η φρεσκάδα, όπως ταιριάζει στην παράδοση του τόπου μας. Τίποτε δεν είναι περιττό, τίποτε φανταχτερό, τίποτε που να προκαλεί ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Όλα είναι φτιαγμένα με μέτρο και αρμονία.
«Αυτό που υπήρξε κριτήριο στη δουλειά μας», αναφέρει, «είναι ο συνδυασμός του απλού με το χρήσιμο. Θέλουμε οι επισκέπτες μας να νιώθουν πως βρίσκονται στο δικό τους χώρο. Όπου με λίγα χρήματα θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν το λουτρό τους και να απολαμβάνουν έναν ήσυχο και γλυκό ύπνο στα μεγάλα δωμάτια του ξενοδοχείου μας. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε εδώ συλλόγους, ομάδες, μικρές συντροφιές, οικογένειες, ακόμη και μοναχικούς περιηγητές, παρέχοντάς τους κάθε διευκόλυνση για να χαρούν πραγματικά τη διαμονή τους».
Η πόλη της Άρτας με τις κλασικές, τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα απ’ τα Λουτρά Χανόπουλου. Έτσι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα μέσα σε λίγο χρόνο να περιπλανηθούν και να γνωρίσουν από κοντά το θρυλικό γεφύρι της Άρτας, το Κάστρο, την Παρηγορήτισσα, την Αγία Θεοδώρα, τον Άγιο Βασίλειο, το μικρό θέατρο της Αμβρακίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Νεκρόπολη, το Μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς, το Ναό του Απόλλωνα, το αρχαίο τείχος και τόσους άλλους ακόμη ιστορικούς χώρους. Αλλά να γνωρίσουν, ταυτόχρονα, και τη σύγχρονη Άρτα.
Με ορμητήριο τον ξενώνα «Μαραθιάς» μπορούν, επίσης, να επιχειρούν μικρές αποδράσεις είτε στο Ιόνιο πέλαγος και τον Αμβρακικό κόλπο, είτε στα ορεινά χωριά της Άρτας και των Ιωαννίνων. Η θάλασσα απέχει μόλις μισή ώρα. Τα γραφικά καταπράσινα χωριά του ορεινού όγκου βρίσκονται σε απόσταση μικρότερης της μιας ώρας. Όμορφοι τόποι όπως οι Μελισσουργοί, τα Άγναντα, ο Καταρράχτης, το Βουργαρέλι, οι Πηγές, τα Θεοδώριανα είναι βέβαιο πως θα προσελκύσουν αμέσως το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Με τις εξορμήσεις τους προς τα βουνά μπορούν να πλουτίσουν τις εμπειρίες τους γνωρίζοντας την Κόκκινη Εκκλησιά, την Παναγία Βλαχέρνα, το Μοναστήρι του Σέλτσου, τον αρχαίο οικισμό Όρραον κλπ.
Και κατηφορίζοντας προς τον κάμπο, έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν το μαρτυρικό Κομμένο και να σταθούν σιωπηλοί για μερικά δευτερόλεπτα μπροστά στο μνημείο των πεσόντων, στις λευκές πλάκες του οποίου είναι γραμμένα τα ονόματα των 317 ανυπεράσπιστων κατοίκων που σφαγιάστηκαν από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943.
«Θέλουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας», δηλώνει με έμφαση ο Χρήστος Καραπάνος. «Ξέρουμε καλά πως οι καιροί μας είναι δύσκολοι, τα οικονομικά των συμπολιτών μας περιορισμένα και τα προβλήματά τους πολλά. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρούμε τις τιμές χαμηλές, χωρίς όμως να χαμηλώνουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Αναφέρω, έτσι για την ιστορία, πως ένα ιαματικό λουτρό κοστίζει μόλις πεντέμισι Ευρώ. Και στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται και η μεταφορά των πελατών μας με δικό μας λεωφορείο από τα χωριά τους προς τα λουτρά και αντιστρόφως».
Οι τοπικές κοινωνίες! Μέσα σ’ αυτά τα τοπία στην ομίχλη, είναι ο καιρός να κατανοήσουν την αξία των μικρών μας πατρίδων και να σταθούν στο πλάι των ανθρώπων εκείνων που δίνουν το πολύτιμο μέταλλο της ψυχής τους για να ’χει ανάσα ο τόπος μας και να κοιτά το μέλλον κατάματα. Κι ο Χρήστος Καραπάνος είναι ένας αισιόδοξος και μαχητικός άνθρωπος, που πιστεύει σ’ αυτό που κάνει και έχει δημιουργήσει μια πραγματική όαση μέσα στην αφόρητη έρημο που μας κυκλώνει και μας μικραίνει.

(Σημ. «Φ». Το κείμενο είναι γραμμένο από τον Δημήτρη Βλαχοπάνο, ο οποίος είναι μεν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας μας, …δεν παύει όμως να είναι από την Άρτα, γι’ αυτό και τα περισσότερα από τα επισκέψιμα τοπία ανήκουν στο νομό Άρτας. Φυσικά τα λουτρά Χανοπούλου, είναι πολύ κοντά και στη Φιλιππιάδα –με την οποία ο ιδιοκτήτης Τάκης Καραπάνος είναι ιδιαίτερα δεμένος- και η επισκεψιμότητά τους εύκολη, αφού απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα. Περιττό είναι να γράψουμε ότι θα πρέπει να στηριχθούν τα λουτρά Χανοπούλου από τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και από τις εν γένει συλλογικότητες, είτε αυτές είναι σύλλογοι, που μπορούν να επισκεφθούν τα λουτρά κάνοντας τη βόλτα τους, είτε είναι σύλλογοι ενηλίκων, τα μέλη των οποίων θα ήθελαν να κάνουν ιαματικά λουτρά».

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Λουτρά Χανόπουλου στη «Μαραθιά», 5.0 out of 5 based on 1 rating