Ζούμε ιστορικές στιγμές.  Το δημοψήφισμα της 5η Ιουλίου, το πρώτο δημοψήφισμα, που βιώνουν  σχεδόν δύο γενιές μετά τη μεταπολίτευση, αν και ξένο στην πολιτική παράδοση της χώρας μας, αλλά καθόλου ξένο στις  παραδόσεις άλλων χωρών της Ευρώπης, έρχεται να σηματοδοτήσει σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή, το  «ειδικό βάρος» των Ελλήνων.
Στις 5 Ιούλη αν και τυπικά καλούμαστε να απαντήσουμε θετικά ή αρνητικά πάνω σε ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο υπό μορφή «τελεσιγράφου» μας  έθεσαν οι πιστωτές  μας, ουσιαστικά καλούμαστε να απαντήσουμε θετικά ή αρνητικά στο αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε  όπως πριν, με μνημόνια, με  λιτότητα, με συνεχή επιτήρηση και  με εκβιασμούς ή όχι. Αν δηλαδή η λαϊκή εντολή που δόθηκε πρόσφατα στην παρούσα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με κόκκινη γραμμή τη  λιτότητα και την περαιτέρω φτώχεια και με αίτημα την ελάφρυνση του χρέους και την ανάπτυξη, εξακολουθεί να ισχύει ή ακυρώνεται από τον φόβο και την υποταγή!
Στην πραγματικότητα καλούμαστε να πάρουμε μια καθοριστική απόφαση για την πατρίδα μας, για τη ζωή μας, για το μέλλον των παιδιών μας. Σε μια ελληνική κοινωνία γονατισμένη μετά από 5 συνεχή χρόνια ύφεσης και κοινωνικής κατάρρευσης, που της επέβαλαν οι προηγούμενες μνημονικές κυβερνήσεις  και οι  διεθνείς πιστωτές της χώρας, έρχονται πλέον αυτοί οι ίδιοι οι πιστωτές να της επιβάλλουν με μορφή εκβιαστικού τελεσιγράφου μία νέα ασφυκτική συμφωνία,  η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το θέμα του χρέους και της ανάπτυξης, αλλά αντιθέτως επιτείνει την ύφεση, επιβαρύνει  υπέρμετρα τους φτωχότερους και τους αδύναμους, φορολογεί εξοντωτικά τη μεσαία τάξη, περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες (άρα μισθούς και συντάξεις) και οξύνει  την ανασφάλεια, καθώς  τα «λουκέτα» που θα δημιουργήσει, θα αυξήσουν την ανεργία και την απόγνωση. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλεται,  εκτός του ότι προσβάλλει τον ελληνικό λαό και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, προσβάλλει και αυτή την ίδια τη Δημοκρατία, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Προσβάλει τις αρχές της  ισότιμης και δημοκρατικής συνύπαρξης των ευρωπαϊκών λαών , της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού, της κοινωνικής  συνοχής και της εθνικής αξιοπρέπειας, πάνω στις οποίες βασίστηκε η ιδέα της ενωμένης ευρώπης κι αποτελούν τις προϋποθεσεις  για να ζήσουν αρμονικά και ειρηνικά οι λαοί της.
Σ΄αυτό το τελεσίγραφο λοιπόν, ο ελληνικός λαός πρέπει να πει ένα ηχηρό «ΟΧΙ».  Κι αυτό το «ΟΧΙ» θα  σημάνει ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, όπου ο λαός της μπορεί μόνος του  να αποφασίζει για το μέλλον του. Μπορεί να αμφισβητεί τις πολιτικές λιτότητας και να  επιλέγει διαφορετικούς δρόμους. Με αυτό το  «Όχι» ο ελληνικός λαός θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, θα αυξήσει τη διαπραγματευτική της  ικανότητα και θα  δώσει ελπίδα και σε όλους τους άλλους λαούς, ανοίγοντας  νέους δρόμους, κόντρα στις εμμονικές  και αυταρχικές πολιτικές Μέρκελ, Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντράγκι κλπ.
Η κήρυξη δημοψηφίσματος, που είχε σαν συνέπεια την «κήρυξη πολέμου εναντίον μας», από τους λεγόμενους «θεσμούς», πρέπει να θωρακίσει το πείσμα μας, την περήφανη στάση μας και την πίστη στο δίκιο μας! Ρίχνουν στη μάχη τα βαριά όπλα. Χρηματοπιστωτική ασφυξία, αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, τρομοκρατία των τραπεζών και των συστημικών  ΜΜΕ.  Γιούνκερ, Σουλτς και Μέρκελ ενορχηστρώνουν την καμπάνια του «ΝΑΙ» σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Σ΄αυτό το χορό, δυστυχώς, μπαίνει και το ΚΚΕ, την απαράδεκτη στάση του οποίου θα κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος . Στην καμπάνια του «ΝΑΙ» μετέχουν οι δυνάμεις του πλούτου,  τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας, οι δυνάμεις της διαπλοκής και τα χρεοκοπημένα κανάλια της διαστρέβλωσης. Όλοι όμως καταλαβαίνουν πια ότι αυτός ο «πόλεμος» είναι ξεκάθαρος και απολύτως ταξικός .  Από τη μια πλευρά όλοι αυτοί κι από την άλλη η κοινωνία που στενάζει, οι χιλιάδες άνεργοι, οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι άνθρωποι του μόχθου, οι νέοι. Ε λοιπόν, ή αυτοί ή εμείς! Τα ψέματα τελείωσαν.
Αυτή τη δύσκολη για τον τόπο μας στιγμή,  καλώ τους συμπολίτες μου, τους κατοίκους της Άρτας- μιάς από τις πιο φτωχές γωνιές της Ευρώπης-  να ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής. Σπάζοντας τον φόβο, με αυτοπεποίθηση και περηφάνεια, να στείλουν ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στους εκβιαστές   ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ. Και μαζί με το «ΟΧΙ» αυτό, όλοι  μαζί με στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.  Ο ελληνικός λαός  που πολέμισε φασισμό, ναζισμό και δικτατορίες και υμνήθηκε για τη γενναιότητά του, καλείται για μια ακόμα φορά να δείξει το ανάστημά του.
Τις επόμενες μέρες όλοι και όλες μαζί, ενωμένοι, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα δίνουμε τη μάχη του «ΟΧΙ», στέκοντας ο ένας δίπλα στον άλλο και όλοι μαζί δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη. Δίνουμε αυτή τη μάχη έχοντας στο νου μας τους ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους, είδαν τα μαγαζιά τους να κλείνουν, τα παιδιά τους να μεταναστεύουν, το γείτονα να αυτοκτονεί. Θα ακούσουμε πολλά, ψέματα και λάσπη. Είναι ένδειξη του  πανικού τους, καθώς  κι αυτοί ρισκάρουν πολλά. Οι  διεθνείς χρηματαγορές, οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια, τους ταράζουν συθέμελα. Όταν οι λαοί ξεσηκώνονται, ο ύπνος τους λιγοστεύει!
Κόντρα στο φόβο και τη μιζέρια, με περηφάνεια  και αισιοδοξία,  ψηφίζουμε ΟΧΙ. Για τη Δημοκρατία, για την αξιοπρέπεια, για τη ζωή μας!
Λίτσα Κιτσαντά
(επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ)
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)