Νίκη των πολιτών που επέλεξαν την αξιοπρέπειά τους

Παρά τα κλάματα του Μπογδάνου, τις υψηλές αναλύσεις γνωστών δημοσιογράφων, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ντόπιων και ξένων, που προδίκαζαν καταστροφή και τις εννιά πληγές του Φαραώ αν επικρατούσε το ΟΧΙ, παρά τον βομβαρδισμό της τελευταίας εβδομάδας που υπέστησαν οι πολίτες από όλα τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, παρά τις απειλές των ευρωπαίων ηγετών, ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην Ευρώπη και παρά την επιμονή τους να προπαγανδίζουν, ως μη όφειλαν, υπέρ του ΝΑΙ, παρά την υστερία που συνείχε στελέχη της Ν.Δ., του ΠαΣοΚ και των άλλων κομμάτων, υποστηρικτών του ΝΑΙ, παρά την πρόβλεψη του Ποταμιού ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας –με τη δική του συμμετοχή φυσικά- θα έλυνε το πρόβλημα της υπογραφής συμφωνίας με τους δανειστές, παρά τις απειλές που προήλθαν από πολλές πλευρές των υποστηρικτών του ΝΑΙ, ότι είναι απάτριδες αυτοί που θα ψηφίσουν ΟΧΙ, οι Έλληνες ψηφοφόροι αντέδρασαν και φώναξαν ΟΧΙ στην υποτέλεια και φώναξαν ΝΑΙ στην αξιοπρέπεια, ψηφίζοντας στην πλειοψηφία τους ΟΧΙ.

Τι κι αν έδειξαν τις ουρές στις τράπεζες, τι κι αν μίλησαν για κούρεμα των καταθέσεων μέχρι 8.000 ευρώ, τι κι αν είπαν ότι η χώρα μας θα επανέλθει στο δικό της νόμισμα που είναι η δραχμή, τι κι αν μόνο τον Αρμαγεδώνα δεν επικαλέστηκαν για να υποστηρίξουν την άποψή τους, ο κόσμος δεν τους άκουσε και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι αναμενόταν, ψήφισε τελικά η νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους να γίνει σε νέα βάση, στην οποία θα είναι συμμέτοχος ο λαός, μέσω του δημοψηφίσματος.

Το αποτέλεσμα αυτό που προήλθε μέσα από τη σκόνη του επηρεασμού της κοινής γνώμης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο από το γεγονός της καθημερινής προβολής των ανθρώπων που υποστήριζαν τις προτάσεις των δανειστών, αλλά και γιατί λύνει τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με άλλους καλύτερους όρους με τους εταίρους στην ευρωπαϊκή ένωση και οπωσδήποτε να πετύχει την ελάφρυνση του χρέους που έχει αναστείλει κάθε οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, καθιστώντας άνεργους ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες και κάτω από τα όρια της φτώχειας μεγάλο κομμάτι του.

Σ’ αυτό απάντησε ο ψηφοφόρος και στην εθνική αξιοπρέπεια, την οποία δυστυχώς ορισμένοι παρερμήνευσαν, με αποτέλεσμα να συντηρούν την προσήλωση στην ταπεινωτική υποτέλεια, που είναι η βασική αιτία της οικονομικής συντέλειας της χώρας.

Το σοκ της συντριπτικής ήττας και της προφανούς αδυναμίας της συστημικής αντιπολίτευσης να αναθαρρήσει πολιτικά, προκαλεί σοβαρή αμηχανία στους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί πολιτικό σεισμό, αφού ενδυναμώνει την πολιτική αποδοχή της κυβέρνησης και απομονώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνασπίστηκαν με πολλούς κοινωνικούς και μαζικούς φορείς και μέσα ενημέρωσης ερήμην τελικά της κοινωνίας, που φαίνεται να μην τρομοκρατείται από τις κλειστές τράπεζες και την οικονομική ασφυξία.

Εν πάση περιπτώσει και παρά τις αντίθετες φωνές που άρχισαν ήδη να ακούγονται, η κοινωνία είναι ενωμένη μπροστά στην επερχόμενη συμφωνία, την οποία πρόκειται να κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο. Οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σημαντικό μήνυμα προς την ευρώπη. Ότι η δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να πεθάνει στη χώρα που τη γέννησε. Και αν δεχτούμε τις προτροπές της κοινωνίας που χτες το βράδυ αποφάσισε, θα πρέπει όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων που συνασπίστηκαν για την υποστήριξη του ΝΑΙ, να συνασπιστούν γύρω από τον πρωθυπουργό, ώστε να έχει ένα επί πλέον ατού στα χέρια του. Ότι δηλαδή οι Έλληνες είναι ενωμένοι και δεν ακούνε ούτε το Ραχόι, ούτε τη Μέρκελ, ούτε το Σόιμπλερ, ούτε τη Λαγκάρντ.

Γιατί οι πανέλληνες ήδη έχουν ξεχάσει τις διαφορές στο ΟΧΙ και στο ΝΑΙ. Και είναι όλοι υπέρ της εθνικής συσπείρωσης γύρω από τον πρωθυπουργό.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)