Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Το βιβλίο αυτό είναι μικρές ιστορίες, κομμάτια από εμπειρίες του συγγραφέα και εμπειρίες των ασθενών του. Υπάρχουν πραγματικές περιπτώσεις που έγιναν είδηση στις εφημερίδες, δημόσιες πληροφορίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, υπάρχουν πληροφορίες προσωπικές που διαποτίζουν τον μικρό αλλά έντονο κόσμο του ιατρείου, υπάρχουν σημεία περισσότερο ρεαλιστικά και άλλα περισσότερο φανταστικά, υπάρχουν διφορούμενες έννοιες, υπάρχουν καταστάσεις καθημερινές και κομμάτια από όνειρα και φαντασιώσεις (και εφιάλτες) ενός ψυχοθεραπευτή, που μπερδεύονται στην απερίγραπτη διυποκειμενική εμπειρία του να ακούει και να αφηγείται. Υπάρχει, επίσης, περιθώριο κι ελευθερία για τον αναγνώστη που ενδιαφέρεται να φτιάξει «τη δική του νέα ιστορία» γύρω από την αφήγηση των ιστοριών, που κι αυτή με τη σειρά της… κλ.π.

Αν και θα µπορούσε να φανεί χρήσιµο σε ψυχοθεραπευτές και επίδοξους ψυχοθεραπευτές, αυτό εδώ δεν είναι ένα βιβλίο για ειδικούς. Η φιλοδοξία του συγγραφέα ήταν να συνδυάσει— όπως ο Γιάλοµ που θαυµάζει— τα δύο πράγµατα µε τα οποία ασχολείται όλη του τη ζωή: την ψυχοθεραπεία και το γράψιµο. Ελπίζει και εύχεται, ακόµη και οι αναγνώστες που δεν έχουν καµία σχέση µε τα επαγγέλµατα Ψ (ψυχοθεραπευτής, ψυχολόγος, ψυχίατρος), να µπορέσουν ν’ απολαύσουν αυτές τις διηγήσεις µε τον έντονο και γόνιµο τρόπο των παιδιών που περιµένουν από τους γονείς τους να τους πουν ένα παραµύθι, για να διαποτιστούν από λέξεις και εικόνες που θα τα βοηθήσουν να εµπλουτίσουν την πραγµατικότητά τους. Μακάρι να γίνει έτσι.

 

Ο Ρονάλντο Μαρτινιά γεννήθηκε το 1941 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Εκπαιδευτικός και ψυχοθεραπευτής, ειδικεύτηκε στην «Αφηγηματική Θεραπεία» την οποία αξιοποιεί στη συγγραφή των βιβλίων του.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)