Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Διεγράφη το χρέος 272 «οφειλετών» βεβαιωτικούς καταλόγους που είχαν προσκομίσει αποδείξεις εξόφλησης για λογαριασμούς νερού…

 Το θέμα των «ανεξόφλητων» λογαριασμών του νερού έχει ταλανίσει εδώ και αρκετό καιρό τους δημότες. Όλοι, λοιπόν περίμεναν την απόφαση που θα πάρει η νέα δημοτική αρχή για την πορεία αυτών των χρεών, που ουσιαστικά δεν υφίσταντο.

Έτσι λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, τέθηκε προς συζήτηση το θέμα για τη διαγραφή των χρεών αυτών. Ο κ. Αχιλλέας Ρίζος, υπεύθυνος οικονομικών του δήμου, έκανε μία λεπτομερή αναφορά για την πορεία της… ιστορίας αυτής μέχρι σήμερα, αλλά και στα «μέτρα» που θα λάβουν από εδώ και μπρος για να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες «μαύρες τρύπες» στην διαχείριση χρημάτων του δήμου.

Με λίγα λόγια λοιπόν και με βάση την εισήγηση που διάβασε ο κ. Ρίζος, η υπόθεση ξεκίνησε αρχές Μαρτίου του 2014, όταν αρκετοί δημότες διαμαρτυρήθηκαν ότι τους ζητήθηκαν οφειλές, για τέλη ύδρευσης τις οποίες είχαν αποδεδειγμένα εξοφλήσει.

Ο εισπράκτορας του δήμου λάμβανε χρήματα και έθετε σφραγίδα και υπογραφή στο ειδοποιητήριο, χωρίς να εκδίδει διπλότυπο και στη συνέχεια να ενημερώνει την ταμειακή υπηρεσία. Ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου υπέβαλε υπηρεσιακή αναφορά, στην οποία εξέθεσε το αδικαιολόγητο της είσπραξης χωρίς παραστατικά. Ζητούσε επίσης την γνωστοποίηση του θέματος με σκοπό την προσκόμιση από τους δημότες αποδεικτικών για την καταβολή των οφειλών.

Ο εισπράκτορας επεβλήθη σε αναστολή των καθηκόντων του και στη συνέχεια σε αργία. Όλο αυτό το διάστημα η Ε.Δ.Ε. ήταν σε εξέλιξη και μέσω του πορίσματος προέκυψε πως ο υπάλληλος υπέπεσε στο παράπτωμα της ατελούς εκπλήρωσης των υπηρεσιακών του καθηκόντων και απόκτηση οικονομικού οφέλους.

Τώρα σχετικά με το ποσό που με αποδεικτικά στοιχεία (αποδείξεις- ειδοποιητήρια) καταχράστηκε ο υπάλληλος ανέρχεται στις 60.644 ευρώ. Το ποσό αυτό ο πρώην δήμαρχος κ. Γιολδάσης μέσω απόφασης, το καταλόγισε στον υπάλληλο του δήμου και προβλέπεται πως θα κατασχεθεί από περιουσιακά του στοιχεία, βάση νόμου.

Εκτός από τις αιτήσεις όμως που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, υπάρχουν και επιπλέον αιτήσεις,  με αποτέλεσμα το ποσό να φτάνει στις 76.907 ευρώ.

Φυσικά πολλοί δημότες έκαναν αίτηση για διαγραφή χωρίς όμως να έχουν κάποιο στοιχείο για την εξόφλησή του λογαριασμού. Το ποσό που συγκεντρώνεται από τις αιτήσεις αυτές, φτάνει τις 180.414 ευρώ.

Η απόφαση λοιπόν ήταν πως οι οφειλές των δημοτών που αποδεδειγμένα έχουν εξοφληθεί θα διαγραφούν από τους καταλόγους. Γι’  αυτούς που δεν έχουν απόδειξη πληρωμής, είτε γιατί την έχασαν, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, στάλθηκε ερώτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας για το πώς θα κινηθεί ο δήμος, όμως δεν έχουν λάβει ακόμη κάποια απάντηση. Ακόμα ο κ. Ρίζος τόνισε πως η διαγραφή των χρεών, μάλλον προσκρούει στη νομιμότητα, αφού απαγορεύεται κάτι τέτοιο με βάση αυτά που ισχύουν για τους Καλλικρατικούς δήμους, ενώ ο νομικός σύμβουλος του δήμου τόνισε πως υπάρχει ακροβασία του δήμου με τη νομιμότητα, η οποία πηγάζει από τις δεσμεύσεις των Καλλικρατικών δήμων.

Ο δήμαρχος μετά την εισήγηση του κ. Ρίζου πήρε το λόγο λέγοντας πως η υπόθεση αυτή ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τους δημότες. «Ο δήμος πρέπει να βγει αλώβητος, να είναι ξεκάθαρος απέναντί τους και να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των δημοτών του», τόνισε.

Έκανε γνωστή επίσης τη δυσκολία που υπάρχει στο να διαγραφούν οφειλές, που δεν μπορούν να αποδειχθούν με κάποιο τρόπο ότι έχουν εξοφληθεί. «Δυστυχώς ο δήμος δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια χωρίς αποδεικτικά στοιχεία». Η μόνη λύση λοιπόν είναι να υπάρξει κάποια κατεύθυνση από την απάντηση της Αποκ. Διοίκησης, πράγμα το οποίο μοιάζει ακατόρθωτο.

«Θα είναι αρκετοί αυτοί που θα αδικηθούν και αυτό είναι μία θλιβερή διαπίστωση. Οφείλουμε μία μεγάλη συγγνώμη σαν δήμος.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Καλαντζής.

Από την αντιπολίτευση ο κ. Γιολδάσης είπε επίσης πως οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι γνωστές και τον βρήκαν σύμφωνο οι κινήσεις του δήμου.

Ο κ. Γείτονας τόνισε την κατάσταση που έχουν περιέλθει αρκετοί δημότες και που θα κληθούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά. «Δεν λύνεται το πρόβλημα με μία συγγνώμη», ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την τοποθέτησή του.

Η διαγραφή των οφειλών ψηφίστηκε ομόφωνα και μένει να δούμε την εξέλιξη των αιτήσεων όσων δεν έχουν αποδείξεις. Όπως επίσης και αν νομιμοποιείται ο δήμος να διαγράψει χρέη, έστω και αν έχουν αποδεδειγμένα εξοφληθεί, όταν αυτά δεν προέρχονται από παρατυπίες του δήμου, ή αν θα πρέπει να καταλογιστούν στον υπεύθυνο υπάλληλο, από τον οποίον οι θιγόμενοι θα πρέπει να τα διαεκδικήσουν.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα…

Η νέα δημοτική αρχή προκειμένου να αποτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα προέβη στις εξής ενέργειες (αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες όπως τις εξέθεσε στην εισήγησή του ο Αχιλλέας Ρίζος):

*Έλεγχος, τροποποίηση και βελτίωση του λογισμικού, σε ότι αφορά την σύνταξη για την έκδοση των λογαριασμών ύδρευσης με αναγραφή του υπόλοιπου χρεωστικού.

*Τοποθέτηση νέου υπαλλήλου στα καθήκοντα του ταμία προβλέποντας και αντικατάσταση σε περίπτωση απουσίας του.

*Εγκατάσταση προϊστάμενου οικονομικών υπηρεσιών στο ίδιο γραφείο με τον ταμία.

*Έλεγχος για τις καρτέλες ύδρευσης προκειμένου κάθε καρτέλα να απευθύνεται σε έναν καταναλωτή περιέχοντας τα πραγματικά στοιχεία (Α.Φ.Μ. κλπ).  

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)