Στη θέση Τζαλαλί στην Βούλιστα και στα Πέντε Πηγάδια, τιμήθηκαν αντίστοιχα το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς πατριώτες, 70 χρόνια μετά τη θυσία τους. Στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν από τη μανία των ναζιστικών στρατευμάτων, αποδόθηκαν τιμές από τις πολιτικές αρχές του δήμου Ζηρού και της περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και από τις στρατιωτικές αρχές του νομού, ενώ στα μνημεία που έχουν στηθεί στους τόπους της θυσίας εψάλλησαν επιμνημόσυνες δεήσεις.

Το Σάββατο το απόγευμα στη θέση «Τζαλαλί» της Βούλιστας έγινε η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση τιμής για τους εκετελεσθέντες του χωριού, όπου παρουσία των αρχών εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια.

Την Κυριακή το πρωί, στη θέση Πέντε Πηγάδια της κοινότητας Κλεισούρας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσθέντες πατριώτες του χωριού Κλεισούρα, αλλά και των άλλων χωριών που βρέθηκαν εκεί. Εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια, ενώ από τον ιερέα της Κλεισούρας έγινε προσκλητήριο των ονομάτων των εκτελεσθέντων. Η φοιτήτρια του τμήματος μηχανικών πληροφορικής του ΤΕΙ Άρτας, ήταν μίλησε για το ιστορικό της εκτέλεσης των πατριωτών.

Και στις δυό εκδηλώσεις μίλησε ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής και τόνισε πως όσα χρόνια κι αν περάσουν οι μνήμες από τη ναζιστική λαίλαπα θα είναι πάντα ζωντανές και οι πληγές ανοιχτές και πρόσθεσε πως οι ιστορικές στιγμές σαν τη σημερινή είναι ιδιαίτερα ξεχωριστές και πρέπει να μας εμπνέουν με τις ίδιες αξίες και ιδανικά.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο αντιδήμαρχος Δήμου Ζηρού Βασίλειος Παπαβασιλείου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλειος Ζάβαλης και Απόστολος Γιολδάσης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Γούσης, οι πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων Ανωγείου Δημήτριος Δήμος, Παναγιάς Βασίλειος Λαϊνάς, Κλεισούρας Κωνσταντίνος Τόλης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και κομμάτων, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και αρκετός κόσμος, ενώ παρών στην εκδήλωση στα Πέντε Πηγάδια ήταν και ο μοναδικός επιζών Χρήστος Αναγνώστου.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)