● Την άμεση επανεκκίνηση των έργων ΕΣΠΑ στην Ήπειρο

ζητά ο Περιφερειάρχης Την άμεση επανεκκίνηση των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης και τη συζήτησης που είχε την Τετάρτη στο Υπουργείο Οικονομίας με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση.

Ο Περιφερειάρχης έκανε έκκληση σε φορείς υλοποίησης και αναδόχους έργων να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Στη συνάντηση η Περιφέρεια Ηπείρου, έκανε λεπτομερή παρουσίαση των εκκρεμοτήτων του ΕΣΠΑ, αναφέροντας ποιά έργα είναι τελειωμένα, ποιά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τέλους Δεκεμβρίου (και εφόσον υπάρχει χρηματοδότηση) και ποιά δεν μπορούν να μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε και τον κίνδυνο, στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν άμεσα οι  εργασίες, τότε κάποια έργα να μείνουν μετέωρα, καθώς όπως είπε υπάρχει περίπτωση να μη δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ, όπως έχουν ζητήσει οι Περιφερειάρχες, αίτημα το οποίο πρόκειται να θέσει στην Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός.

Τέλος ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Γ.Γ. του ΕΣΠΑ κ. Αλ. Χαρίτση, ο οποίος με τη σειρά του συνεχάρη τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για τον τρόπο παρουσίασης που έκανε και ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για τις παρουσιάσεις άλλων φορέων που θα ακολουθήσουν στο Υπουργείο.

● Και η ΤΕΡΝΑ υπέρ της αναστήλωσης της γέφυρας της Πλάκας. Θετική είναι η ανταπόκριση της κατασκευαστικής εταιρίας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και αποφάσισε να συμβάλει στις προκαταρκτικές εργασίες για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ευχαρίστησε την Εταιρία για τη διάθεση να συνδράμει τις προσπάθειες που αναλαμβάνονται για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου. Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι  αμέσως μετά την υπογραφή του καταστατικού από όλα τα μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας, θα ξεκινήσει επαφές με όλους όσοι είχαν εκφράσει την πρόθεση να συνδράμουν οικονομικά ή και υλικά στις εργασίες.

 

● Δημοπρατήσεις έργων ενέκρινε η οικονομική επτροπή της περιφέρειας Στη συνεδρίασή της την περασμένη Τρίτη, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τη δημοπράτηση των εξής έργων:

-«Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου Περιφέρειας Ηπείρου και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου πεζοδρομίων» προϋπολογισμού  959.511,72 ευρώ 

-«Εγκατάσταση οδοφωτισμού οδού προσέγγισης θεάτρου Δωδώνης», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ

-«Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Γρεβενήτι – Φλαμπουράρι – Ελατοχώρι (αντιστηρίξεις με συρματοκιβώτια κατάντη και ανάντη της επαρχιακής οδού)», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ

-«Αποκατάσταση επαρχιακής οδού και διευθέτηση ποταμού Ζουρίκας (κατασκευή συρματοκιβωτίων κατάντη και ανάντη)», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

-«Κατασκευή σαρζανέτ στην επαρχιακή οδό Ε.Ο. 22 Άγναντα (από διασταύρωση Σγάρας) και στην Ε.Ο. 21 Άγναντα – Καταρράκτης (κόμβος Αγνάντων)», προϋπολογισμού 48.000 ευρώ.

-«Συντηρήσεις – τεχνικά έργα στο Δ.Δ. Μιχαλιτσίου του Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.

Επίσης ενέκρινε τα πρακτικά των παρακάτω διαγωνισμών και την ανάδειξη αναδόχων των έργων:

-«Αποκατάσταση καθιζήσεων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας εντός της Τ.Κ. Παραποτάμου», προϋπολογισμού  50.000 ευρώ (Ανάδοχος: Ντίνας Θωμάς ΕΔΕ)

-«Αποκατάσταση συρματοκιβωτίων Κομποτέικου ποταμού», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (Ανάδοχος: Γεώργιος Μπαλαούρας ΕΔΕ)

Εργασίες υπαίθρου και γραφείου αποκατάστασης βλαβών της Γέφυρας Κοράκου επί του Αχελώου ποταμού στα σύνορα των Νομών Άρτας – Καρδίτσας», προϋπολογισμού δαπάνης 15.000 ευρώ (Ανάδοχος: Γεώργιος Δρόσος)

Συντήρηση ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας”, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ (Ανάδοχος: Σωτήρης Σφήκας ΕΔΕ)

Τέλος, η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τη διάθεση πιστώσεων για την κατασκευή των έργων:

-«Αποκατάσταση 25Α επαρχιακής οδού Π.Ε. Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 24.600 ευρώ

-«Αποκατάσταση γέφυρας στον δρόμο Ανήλιο προς Ανθοχώρι», προϋπολογισμού 24.477 ευρώ

-«Αποκατάσταση οδού προς Ανατολική», προϋπολογισμού 22.000 ευρώ

-«Αποκατάσταση γέφυρας στο Φλαμπουράρι», προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.

 

● Εξοπλίζεται το παλιό δημαρχείο Φιλιππιάδας Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη διατυπώνεται η υπό προϋποθέσεις, σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. επιχειρησιακού προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου “προμήθεια εξοπλισμού για το παλαιό Δημαρχείο Φιλιππιάδας”, προϋπολογισμού 66.893 ευρώ. Το έργο εντάσσεται στην πράξη “αποκατάσταση – επαναχρήση παλαιού δημαρχείου Φιλιππιάδας” με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ζηρού.

 

● Συνάντηση Περιφερειάρχη – Προεδρείου Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Οι αναπτυξιακές προοπτικές  της Ηπείρου, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας κατά το τελευταίο εξάμηνο,  εξετάστηκαν σε συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τον Πρόεδρο κ. Χρυσόστομο Δήμου και άλλα στελέχη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για τα προβλήματα που συσσωρεύονται από την καθυστέρηση υλοποίησης του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και από την ουσιαστική στάση πληρωμών για έργα που υλοποιούν η Περιφέρεια, οι Δήμοι και άλλοι φορείς, τα οποία  επιδρούν ανασταλτικά στην αντιμετώπιση ζητημάτων της καθημερινότητας, καθώς και στην ολοκλήρωση υποδομών που είναι απαραίτητες για την περιοχή.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Π.Σ.Η.Ε., που αποτελούνταν από τον Πρόεδρο Χρυσόστομος Δήμου, τον πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Μενέλαο Τζέλιο, τον υπεύθυνος τύπου του Συμβουλίου και Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Σπύρο Κωσταδήμα και την ειδική γραμματέας Δήμητρα Πέτσα, εξέφρασαν τη θετική τους γνώμη για τους στρατηγικούς στόχους που θέτει η Περιφέρεια Ηπείρου και εξήραν τη στενή συνεργασία που υφίσταται μεταξύ της περιφερειακής αρχής και του απόδημου Ελληνισμού.

Και με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, τον οποίος επισκέφθηκαν οι εκπρόσωποι της Π.Σ.Η.Ε. συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης του τουρισμού και του πολιτισμού, όμως στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε φυσικά η υποψηφιότητα των Ιωαννίνων για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κάτι που το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών ενστερνίζεται και θερμά υποστηρίζει.

Στους εκπροσώπους του παγκοσμίου συμβουλίου Ηπειρωτών εξωτερικού παρουσιάστηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας των Ιωαννίνων και της Ηπείρου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

 

● Στόχος η αφισορύπανση. Την κοινή τους βούληση να αντιμετωπισθεί η αφισορρύπανση και γενικά η ρύπανση στην πόλη των Ιωαννίνων, εξέφρασαν σήμερα Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών και Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Διοικητήριο της Περιφέρειας με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, του Αστυν. Διευθυντή Πέτρου Μοσκοφίδη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δημ. Σιώλου και του  Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κων. Μπαμπασίκα.

Επίσης από τον Περιφερειάρχη ζητήθηκε η συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε να μειωθεί η ρύπανση με απορρίμματα του οδικού δικτύου από διερχόμενους οδηγούς.

 

● Στη Λάϊστα αντιπροσωπεία της «Ήπειρος Ανατροπής». Επίσκεψη στην έδρα του Δήμου Ζαγορίου και συνάντηση με το Δήμαρχο Βασίλειο Σπύρου καθώς και στην τοπική κοινότητα της Λάϊστας, πραγματοποίησε την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015 αντιπροσωπεία της «Ήπειρος Ανατροπής» αποτελούμενη από τον Βασίλη Τσίκαρη, Ηλίας Γκεσούλη, Γιώργο Κρανά και Βασίλη Ντάφη, εκ μέρους της Δημοτικής κίνησης «ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΖΑΓΟΡΙΣΙΩΝ». Η συζήτηση με το Δήμαρχο εστιάστηκε στα χρηματοδοτικά προβλήματα του Δήμου, την κατάσταση του οδικού δικτύου και την αναγκαιότητα ενός νέου σχεδιασμού που να δημιουργεί συνθήκες παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας στην περιοχή, καθώς και την έλλειψη διαχειριστικών μελετών δασικής υλοτομίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα απασχόλησης στο κλάδο των Δασεργατών. Προκύπτει σαφώς η αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός πλαισίου που να απαντά στην έγκαιρη, σταθερή και με μειωμένο κόστος εκπόνηση τέτοιων μελετών προκειμένου να διασφαλιστεί η παραγωγική δραστηριότητα στη περιοχή και η απασχόληση μιας σημαντικής μερίδας των κατοίκων.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)