Του Κώστα Βαξεβάνη

Από τις 25 Ιανουαρίου που ανέλαβε πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας απολογείται στο Σύνταγμα της χώρας και όχι στο καταστατικό του κόμματος. Καμιά κομματική διαδικασία, καμιά κομματική πρόβλεψη, κανένας μεγαλεπίβολος κομματικός στόχος δεν μπορεί να αντικαθιστά τις Συνταγματικές αναγκαιότητες. Από αυτή την άποψη και μόνο, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να οδηγήσει τώρα τη χώρα σε εκλογές. Δεν έχει τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για να κυβερνήσει, αφού ένα τμήμα τους αρνείται να συναινέσει στις κυβερνητικές αποφάσεις ενώ αποτελεί αντιπολίτευση μέσα στην κυβέρνηση. Το πράγμα γίνεται πιο σοβαρό αν λάβει κάποιος υπόψην, πως η διακυβέρνηση της χώρας σύμφωνα με όσα λέει η ίδια η εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν συμβαδίζει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Τι πιο απλό και Δημοκρατικό απ’ το να πάμε για εκλογές με όλα τα θέματα στο τραπέζι;

 

Η απόφαση για εκλογές δεν είναι πολιτικός τακτικισμός αλλά ουσιαστική ανάγκη. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και αυτοί που θα την κυβερνήσουν να κριθούν. Κανένα εσωκομματικό προαπαιτούμενο δεν μπορεί να υπάρχει προκειμένου να πάμε σε εκλογές, είτε αυτό λέγεται συνέδριο είτε προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικών διαδικασιών. Η διαφορετικότητα και οι διαφωνίες είναι καλές για να συνθέτουν το πάνελ της ρομαντικής εσωκομματικής δημοκρατίας, αλλά είναι επικίνδυνα όταν γίνονται όπλα στα χαρακώματα της διακυβέρνησης.

 

Η Αριστερή Πλατφόρμα και όσοι διαφωνούν με τον Τσίπρα, είναι αυτοί που πρέπει να επιδιώκουν τις εκλογές. Εκεί μπορούν να μετρήσουν τη δύναμη των απόψεών τους και όχι μέσα στην ομιχλώδη προστατευμένη φαντασίωση που τους θέλει να κυβερνούν με θορυβώδη φρασεολογία αλλά χωρίς το κόστος της διακυβέρνησης αφού τα δάχτυλα δείχνουν κάποιον άλλο να φταίει. Δεν είναι μομφή προς την Πλατφόρμα αλλά ανάγκη να ξεκαθαρίσει με τίμιο και ηθικό τρόπο το κάθε κομμάτι της πολιτικής και της ευθύνης που απορρέει.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)