● Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας.

Νέα έργα που αφορούν τη συντήρηση θρησκευτικών μνημείων, οδικών υποδομών και αντιπλημμυρική προστασία προωθούνται από την Περιφέρεια, μετά τις σημερινές αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Αναλυτικά κατά κατηγορία:

Συντήρηση- αποκατάσταση οδικών υποδομών

Συνεχίζονται από την Περιφέρεια Ηπείρου οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση ζημιών και τη συντήρηση του οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους για τα έργα:

 

Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση οδικού δικτύου Π.Ε. Άρτας» προϋπολογισμού  90.000 ευρώ. Ανάδοχος: Πορφύρης Κατασκευαστική- Ενεργειακή & ΣΙΑ Ε.Ε.

Συντηρήσεις – Βελτιώσεις οδικών τμημάτων – κατασκευή τεχνικών στην Π.Ε. Πρέβεζας σε περιοχές του πρώην Δήμου Φαναρίου», προϋπολογισμού 77.300 ευρώ. Ανάδοχος: Δημητρίου Σωτήριος

-«Συντήρηση επαρχιακής οδού προς Νεγράδες» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού  40.000 ευρώ. Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.

Ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:

-Εργασίες συντήρησης στην Ε.Ο. Φιλιππιάδας – Πρέβεζας, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ

-Αποκατάσταση οδού Δίστρατο – Βασιλίτσα Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού  80.000 ευρώ

-Αποκατάσταση επαρχιακής Οδού Καστρίτσας – Κατσικάς Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού  30.000 ευρώ

Έργα πολιτιστικής κληρονομιάς

Πέντε έργα που αφορούν συντήρηση- αποκατάσταση θρησκευτικών μνημείων, προωθεί η Περιφέρεια, καθώς η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση τεσσάρων και την πίστωση για το πέμπτο. Συγκεκριμένα, δημοπρατούνται τα έργα:

-Συντήρηση-αποκατάσταση Ιεράς Μονής Φανερωμένης Κερασώνος, προϋπολογισμού 24.000 ευρώ

-Συντήρηση – αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Καστρίτσας Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 43.810 ευρώ

-Συντήρηση – αποκατάσταση Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ελεούσης Άρτας, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ

-Ανακατασκευή στέγης Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ

Τέλος η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε πίστωση ύψους 24.600 ευρώ για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης της στέγης της Ιεράς Μονής Ευαγγελίστριας Πεδινών Ζαγορίου.

Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας

Η Οικονομική Επιτροπή στη συνεδρίασή της έλαβε αποφάσεις για τρία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Συγκεκριμένα, ανέδειξε τους αναδόχους των έργων:

-Αποκατάσταση κοίτης ποταμού Αλιάκμονα και προστασία ιδιοκτησιών στη Μηλιά Μετσόβου  Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 46.000 ευρώ. Ανάδοχος: Αθ. Μηλιώνης.

-Αποκατάσταση στραγγιστικού και οδικού δικτύου ΤΟΕΒ Πόρου, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Ανάδοχος: Κων. Κούγκουλης

 

Επίσης ενέκρινε τη δημοπράτηση έργου Αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες στον ποταμό Καλαμά (Αβαρίτσα)» Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ

● Αναβαθμίζεται ενεργειακά το διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου. Με την ανάδειξη από την Οικονομική Επιτροπή του αναδόχου (Α.Π. ΛΑΜΠΡΗΣ Ο.Ε.), αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του φιλόδοξου περιβαλλοντικού έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου και της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου πεζοδρομίων. Το έργο που είναι ενταγμένο σε διασυνοριακό πρόγραμμα, έχει προϋπολογισμό 959.511,72 ευρώ. Με την αξιοποίηση της γεωθερμίας και τις άλλες παρεμβάσεις που προβλέπονται, θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι ενεργειακές ανάγκες του Διοικητηρίου, που θα επιφέρουν μείωση των λειτουργικών δαπανών της Περιφέρειας-επιτρέποντας τη χρησιμοποίηση της διαφοράς σε άλλες δράσεις επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου- ενώ θετική θα είναι η συμβολή και για το περιβάλλον.

 

● Ενισχύονται φορείς διαχείρησης με οικολογικά αυτοκίνητα Με ένα εννεαθέσιο επιβατικό (ηλεκτρικό) αυτοκίνητο θα ενισχυθεί η λειτουργία, του καθενός, εκ των πέντε Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών της Ηπείρου (Λίμνης Παμβώτιδας, Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων, Αμβρακικού και Καλαμά). Η προμήθεια των αυτοκινήτων χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013 με το ποσό των 190.000 ευρώ. Στη συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με την εταιρία “MERCEDES-BENZ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.” να έχει καταθέσει τη μοναδική προσφορά.

 

● Αναζητούνται χορηγοί για την αναστήλωση της Πλάκας. Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  με αφορμή την έγκριση δαπανών που κάλυψε η Περιφέρεια για τη συνδρομή του βοηθητικού έργου περισυλλογής, αποθήκευσης και φύλαξης τμημάτων της γέφυρας της Πλάκας, ενημέρωσε τα μέλη για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως είπε, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρτικές εργασίες που είχαν προγραμματιστεί για την τρέχουσα περίοδο, με τη συμβολή της κατασκευαστικής εταιρίας ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η οποία διέθεσε μηχανήματα για την αλλαγή του ρου του Αράχθου και εν συνεχεία την πραγματοποίηση των απαραίτητων γεωτρήσεων. “Τα στοιχεία έχουν πλέον διαβιβαστεί από την ΤΕΡΝΑ στο ΕΜΠ για περαιτέρω επεξεργασία για τη συγκρότηση των προδιαγραφών της οριστικής μελέτης. Παράλληλα ετοιμάζεται επιστολή και ξεκινώ και προσωπικές επαφές  με υποψήφιους χορηγούς, ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα που απαιτούνται για το έργο”, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

 

● Ανακοίνωση για το υπό Αναθεώρηση Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Ηπείρου Από την περιφέρεια Ηπείρου, σε ανακοίνωσή της, δίνονται διευκρινήσεις σχετικά με το υπό αναθεώρηση πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αναφέρει ότι η μελέτη δεν εκπονείται από την περιφέρεια, αλλά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αναφέρεται στην ανακοίνωση της περιφέρειας:

«Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της,  έχει θέσει ως στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη των Περιφερειακών Ενοτήτων της, αξιοποιώντας προς τούτο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται στον Στρατηγικό της Σχεδιασμό, αλλά και στις πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί τον διάλογο που αναπτύσσεται στην Άρτα για το υπό αναθεώρηση Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της περιφέρειας Ηπείρου. Εκείνο όμως που δεν πρέπει να συγχέεται είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, είναι ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν εκπονείται, ούτε επιβλέπεται από την αιρετή Περιφέρεια, αλλά από το πρώην Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και νυν Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και τη διαβίβασε προς διαβούλευση στις  30  Ιουνίου 2015 επί υπουργίας των κ.κ. Λαφαζάνη- Τσιρώνη.

Στο στάδιο Β1 της  διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Περιφέρεια Ηπείρου όπως και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, θέτει υπόψη των μελετητών τις δικές της προτεραιότητες, καταθέτει προτάσεις, υποβάλλει ενστάσεις για σημεία στα οποία διαφωνεί με τις κατευθύνσεις του Σχεδιασμού.

Ανάλογες προτάσεις μπορούν και πρέπει να υποβάλλουν όλοι οι φορείς και φυσικά ο Δήμος Αρταίων, του οποίου η Δημοτική Αρχή  μπορεί να καταθέσει τις όποιες απόψεις της στους μελετητές και στο αρμόδιο Υπουργείο.

Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι προτάσεις θα πρέπει να είναι επεξεργασμένες, ιεραρχημένες, ρεαλιστικές ώστε να μπορούν να ενταχθούν στον Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο οποίος δεν πρέπει να μας διαφεύγει, γίνεται στη βάση ενός Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού».

 

 

● Προμήθεια – εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και λαμπτήρων σε σχολεία της Ηπείρου

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη διατυπώνεται η υπό προϋποθέσεις, σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου “Προμήθεια – εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και λαμπτήρων σε σχολεία της Περιφέρειας”. Το έργο, προϋπολογισμού 85.000 ευρώ, εντάσσεται στην πράξη “Μειώνω το ενεργειακό μου αποτύπωμα- Διενέργεια μαθητικού διαγωνισμού με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος  μέσω εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία”. Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.

 

● Αλλαγή ημερομηνίας για τις εξετάσεις απόκτησης άδειας άσκησης του  φαρμακευτικού επαγγέλματος

Σύμφωνα με νέο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, τελευταία προθεσμία για την αποστολή των δικαιολογητικών των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Αριστοτέλους 17) ορίστηκε η Δευτέρα 12-10-2015. Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων ορίστηκε η Δευτέρα 19-10-2015.

 

 

Επιδείξεις για την προώθηση του τουρισμού. Η Περιφέρεια Ηπείρου / Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για προώθηση και προβολή πολιτιστικών διαδρομών, υλοποιεί το Πρόγραμμα «Διασυνοριακές Πολιτιστικές Διαδρομές» που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας.

 

Βασικό ζητούμενο του έργου είναι η ενίσχυση και η προώθηση του τουρισμού και του πολιτισμού των συνεργαζόμενων περιοχών, μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου διαδρομών που διέρχονται από μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και συναντούν στοιχεία της τοπικής παράδοσης προβάλλοντας τοπικά προϊόντα, παραδοσιακούς ξενώνες και εστιατόρια και προσφέροντας ηπειρώτικες γαστρονομικές εμπειρίες για τους τουρίστες της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο μιας μαγειρικών επιδείξεων, η Περιφέρεια Ηπείρου / Π.Ε. Ιωαννίνων για το έργο Cult.Routes θα συμμετάσχει σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος στη διεθνή έκθεση τουρισμού με τίτλο «INCONTRI RIMINI FIERA» που θα υλοποιηθεί στο Ρίμινι της Ιταλίας στο διάστημα 8 – 10 Οκτωβρίου 2015.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, καλεί τοπικούς παραγωγούς να εκδηλώσουν μέχρι την 26η Σεπτεμβρίου 2015 το ενδιαφέρον τους, συμπληρώνοντας  σχετική  αίτηση (χορηγείται από το γραφείο 306 του Διοικητηρίου της Περιφέρειας ή ηλεκτρονικά από τη σελίδα της Περιφέρειας php.gov.gr)) και η  οποία δεσμεύει τους αιτούντες για τη χορήγηση τοπικών προϊόντων παραγωγής τους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή παραδοσιακού Ηπειρώτικου Μενού το οποίο θα παρουσιαστεί στα πλαίσια των μαγειρικών επιδείξεων (cooking show) από της Ομάδα του Chef Τάσου Τόλη, Επίτιμου Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος σε εκπροσώπους Τύπου και Τουριστικούς Πράκτορες.  

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)