● Μια ακόμα επιτυχία για το «Ηπειρώτικο πανηγύρι». Είθε κάθε  πανηγύρι που διοργανώνεται αυτή την περίοδο από τους Ηπειρώτικους αποδημικούς Συλλόγους, Ενώσεις και Αδελφότητες, ν’ ανάψει στους Ηπειρώτες μια σπίθα και να φουντώσει τη νοσταλγία, ώστε όλοι να  διατηρούν άρρηκτους δεσμούς με την προγονική γη και τα χωριά τους  στην Ήπειρο της ερήμωσης και της εγκατάλειψης.

Με  επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015 στο ”Πατητήρι”, στην Άνω Γλυφάδα, στους πρόποδες του Υμηττού,  η εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας ”Η Πίνδος”, το Ηπειρώτικο πανηγύρι 2015.

Πλήθος κόσμου, που πρέπει να ξεπέρασε τα 1.000 άτομα, κατέκλυσε τον διαμορφωμένο χώρο, και απόλαυσαν την πανδαισία των χορών του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου, αλλά και διασκέδασαν.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεράσιμος Ζωίδης, με καταγωγή από το Γηρομέρι Θεσπρωτίας καλωσόρισε τον κόσμο, που είχε κατακλύσει ασφυκτικά το χώρο, αναφέρθηκε δε στο νόημα της εκδήλωσης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας για το 2015 και τον σχετικό προγραμματισμό μέχρι τέλους του έτους, ενώ ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του Ηπειρώτικου Πανηγυριού. Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο  Πρόεδρος της  Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  Γιώργος Δόσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης της εκδήλωσης και στην στη συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης. Στο πανηγύρι αυτό συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και πολλούς δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, ο Πρόεδρος της ΠΣΕ  Γιώργος  Δόσης, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής και τα μέλη του Δ.Σ της ΠΣΕ  Ηλέκτρα Κίκη  και Χριστόφορος Ευθυμίου, πρόεδροι ομοσπονδιών, Αδελφοτήτων και Ηπειρωτικών Συλλόγων και εκπρόσωποι πολιτιστικών οργανώσεων, που δραστηροποιούνται στον Δήμο Γλυφάδας.

Στο κέφι συνέβαλλε και το γεγονός ότι ο Σύλλογος είχε φροντίσει για τη λειτουργία κυλικείου με σουβλάκια, αναψυκτικά και ποτά, με κυρίαρχο το Ηπειρωτικό τσίπουρο.

 

● Η ιστορική δράση του Γώγου Μπακόλα. H Αδελφότητα Σκουληκαριτών Άρτας και η Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. διοργανώνουν στη Παλαιά Βουλή (Σταδίου 15) την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, ώρα 19.30′, εκδήλωση – επιστημονική ημερίδα με θέμα: Γώγος Μπακόλας. Η αποκατάσταση ενός ήρωα 193 χρόνια μετά.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διερεύνηση της ιστορικής δράσης του Γώγου Μπακόλα και η μελέτη των πηγών της Ιστορίας (επίσημων εγγράφων, αλληλογραφίας, απομνημονευμάτων, ιστορικών κειμένων, κ.λ.π.), διά των οποίων διακριβώνεται ο ακριβής ρόλος του συγκεκριμένου προσώπου στη μάχη του Πέτα, στις 4 Ιουλίου 1822 και η αμφισβήτηση της βαριάς κατηγορίας ως «Μηδίσαντος» του σπουδαίου Οπλαρχηγού.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν άνθρωποι των γραμμάτων, ιστορικοί, στρατιωτικοί κ.ά. ενώ την επιστημονική επιμέλεια έχει ο Λευτέρης Παπακώστας.

 

● Στο αντάμωμα των Βλάχων παρευρέθη αντιπροσωπεία της Π.Σ.Ε. Αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γιώργο Δόση, τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή και το μέλος του Δ.Σ. Ηλέκτρα Κίκη, με την συμμετοχή των πρώην Προέδρων Γιώργου Οικονόμου και Γιάννη Ζώη, που εκπροσωπούν την ΠΣΕ, στο Δ.Σ. των Ολυμπίων Κληροδοτημάτων, όπου ανήκει το Ζάππειο Μέγαρο, το Σάββατο το απόγευμα 12 Σεπτεμβρίου 2015, παρέστησαν στο 31ο Πανελλήνιο Αντάμωνα των Βλάχων, που διοργανώθηκε στο προαύλιο χώρο του Ζαππείου. Το αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στα 150 χρόνια από το θάνατο του Εθνικού Ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα από το Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)