Σίγουρα όταν διεκδικείς για το κοινό συμφέρον και ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα είναι καλό. Σίγουρα όλοι οι αγρότες πρέπει να είναι ενωμένοι  και να διεκδικούν αυτό που τους ανήκει. Πάμε όμως να δούμε τι γίνεται με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και γιατί σε κάποιες περιοχές  οι αγρότες δεν ασχολούνται καθόλου. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να διαδραματίζονται τουλάχιστον στον συνδικαλιστικό τομέα διάφορα παλαβά που δεν μπορώ να μην τα σχολιάσω. Η ΠΑΣΕΓΕΣ μέσα σε μία μέρα  από ενωσίτες συνεταιριστές δημιούργησαν πανελλήνιο συνδικαλιστικό φορέα.

Η Farmers Union ως νέο πανελλήνιο και συνδικαλιστικό  συντονιστικό όργανο δημιουργήθηκε έχοντας πολλούς χορηγούς και εκπτωτικά κουπόνια στα μέλη της. Αυτό δεν το λέω γιατί θέλω να τις στοχοποιήσω συγκεκριμένα αλλά είναι αυτές που παίζουν στα social media περισσότερο Υπάρχουν επίσης και άλλες παλιές και καινούργιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που ο στόχος τους είναι κοινός χωρίς να εξαιρούμε και την ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και την Farmers Union. Πρόσφατα επίσης δημιουργήθηκαν και αγροτικά κόμματα. Ποιος είναι ο στόχος λοιπόν του αγροτοσυνδικαλισμού;;;

Από τα καταστατικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχω διαβάσει λένε ότι: ο γενικός σκοπός τους είναι η διεκδίκηση, προαγωγή και διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών, επαγγελματικών και των εν γένει συμφερόντων των αγροτών. Προσωπικά πιστεύω ότι ο προσανατολισμός των περισσοτέρων συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν τηρεί τον γενικό σκοπό του καταστατικού της αλλά ρωτώντας και πολλούς από τους συναδέλφους μου αγρότες στην Ελλάδα πιθανότατα να μου απαντήσουν το ίδιο. Αυτοί που δεν τηρούν τον γενικό σκοπό είναι πρώτα είναι τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και κυρίως τα ΔΣ. Θα μου πείτε ότι όλες οι  συνδικαλιστικές οργανώσεις το κάνουν αυτό;; Η απάντηση είναι όχι σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Άλλο σημαντικό στην λειτουργία τους είναι ποίοι επηρεάζουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αυτοί που πιστεύω έκαναν και κάνουν την περισσότερη ζημιά στον τρόπο λειτουργίας τους είναι μια μικρή μερίδα πολιτικών, δημοσιογράφων, bloggers, κοματικοαγροτοσυνδικαλιστών καθώς και τοπικών  παραγόντων  και οι κράχτες που πείθουν εύκολα και αλλάζουν συνειδήσεις. Τώρα να δούμε γιατί μερικοί αγρότες βγαίνουν στους δρόμους άλλοι κάθονται στα καφενεία και άλλοι δεν ασχολούνται καθόλου με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα που έχουν είναι σίγουρα κοινά αλλά υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες ανά περιφέρεια- νομό  και ανά κατηγορία του πρωτογενή τομέα πχ (κτηνοτρόφοι, αγρότες, αλιείς, δασοκόμοι κτλ) Ένα παράδειγμα είναι όταν ο κτηνοτρόφος διεκδικεί να μην φορολογηθεί στις επιδοτήσεις που παίρνει ο αγρότης λέει ότι εμένα δεν με ενδιαφέρει γιατί εγώ έπαθα ζημία στην καλλιέργεια μου στο θερμοκήπιο και δεν παίρνω τίποτα. Το κοινό που έχουν αυτοί οι δύο είναι το φορολογικό αλλά ποτέ στην χώρα μας δεν συνεννοηθήκαμε.

Για να αλλάξει λοιπόν αυτό το κατεστημένο πρέπει οι αγρότες να σκεφθούν ποιο είναι τo προσωπικό και  κοινό τους συμφέρον, να οργανωθούν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκφράζουν ενεργά την άποψη τους ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος τομέα και περιοχής οι οποίες θα τηρούν απόλυτα το καταστατικό τους και όχι το προσωπικό και κοινό  συμφέρων κάποιων μπαταχτσήδων. Επίσης τελειώνοντας θα ήθελα να προειδοποιήσω την μικρή μερίδα πολιτικών, δημοσιογράφων, bloggers, κοματικοαγροτοσυνδικαλιστών καθώς και τοπικών  παραγόντων ακόμα  και τους κράχτες που πείθουν εύκολα και αλλάζουν συνειδήσεις ότι: ο σοφός λαός ιδιαίτερα οι άνθρωποι της υπαίθρου και του πρωτογενή τομέα βλέπουν και δεν ξεχνούν εύκολα για ότι γίνεται.

Λεωνίδας Ραβανός

Αγρότης

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)