Η εμποροπανήγυρη της Φιλιππιάδας, θα έχει τελειώσει όταν θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές. Αφήνει όμως αναπάντητα ερωτήματα, όπως εκφράστηκαν στη στήλη από εμπόρους της Φιλιππιάδας με καίριο το ερώτημα τι ακριβώς αφήνει στον εμπορικό κόσμος της Φιλιππιάδας το εν λόγω πανηγύρι, τόσο στην περιοχή που γίνεται, όσο και με τον τρόπο με τον οποίον γίνεται.

Δεν θα επιδιώξουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα των εμπόρων –αυτών που απόμειναν δηλαδή- αλλά θα με τη σειρά μας θα θέσουμε ερωτήματα στα οποία οι αρμόδιοι, οφείλουν να δώσουν απαντήσεις.

Θα αρχίσουμε με την εμπορική κίνηση που το πανηγύρι υποτίθεται ότι δυναμώνει στη Φιλιππιάδα. Έχει γίνει σαφές ότι την αυξανόμενη εμπορική κίνηση δεν την καρπώνεται ο εμπορικός κόσμος της Φιλιππιάδας. Κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι πλανόδιοι έμποροι, οι οποίοι δεν αφήνουν δεκάρα τσακιστή στην τοπική οικονομία, αφού όλες τις εισπράξεις τους τις τοποθετούν στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται μόνιμα. Και σωστά βεβαίως κάνουν.

Και φυσικά είναι και ο τόπος που γένεται το πανηγύρι, που δεν ευνοεί καθόλου τον εμπορικό κόσμο της Φιλιππιάδας. Γι’ αυτό, πιστεύουμε, και η νυν δημοτική αρχή, είχε αναγγείλει τη διενέργεια του πανηγυριού σε άλλον χώρο, πιό κατάλληλον από αυτόν που διεξάγεται σήμερα.

Αλλά και ο τρόπος που γίνεται, δεν είναι ο ενδεδειγμένος, ούτε για τα συμφέροντα του δήμου, ούτε για τα συμφέροντα των πανηγυριωτών. Γιατί ο δήμος εισπράττει το ποσοστό που έχει συμφωνηθεί να εισπράξει (350 ευρώ την παράγκα για τη φετινή εμποροπανήγυρη). Ξέρει όμως πόσα πληρώνει ο παραγκιώτης στον ενοικιαστή του πανηγυριού; Και γιατί ο δήμος δεν ακολουθεί την παλιά και δοκιμασμένη μέθοδο, με βάση την οποία έβγαινε σε δημοπρασία η κατασκευή των παραγκών και από εκεί και πέρα την όλη διεκπεραίωση και οργάνωση του πανηγυριού την είχε ο δήμος;

Το πανηγύρι έχει ένα …καλό. Δίνει στο δήμο τη δυνατότητα τα βάλει στο ταμείο του μερικά χρήματα. Πότε με τον έναν ενοικιαστή, πότε με τον άλλον, αναλόγως ποιος είναι στο πηδάλιο του δήμου. Και αφού δεν έχει κανένα ιδιαίτερο συμφέρον για την τοπική οικονομία η διενέργεια του πανηγυριού, στην τοποθεσία που γίνεται, γιατί ο δήμος δεν ψάχνει εναλλακτικές λύσεις; Μία για παράδειγμα είναι η μόνιμη εγκατάσταση του πανηγυριού, υπό τύπον εκθέσεως. Ο άλλος είναι η ενοικίαση κάποιου χώρου, εντός της Φιλιππιάδας (υπάρχουν τέτοιοι χώροι και ας τους βρει η δημοτική αρχή), όπου και η τοπική οικονομία θα ενισχυθεί και το πανηγύρι θα αποκτήσει «χρώμα». Και η Τρίτη φυσικά είναι η διεξαγωγή του πανηγυριού στον χώρο του πρώην στρατοπέδου. Χώρος ο οποίος μπορεί να ενοικιαστεί από τον στρατό, μέχρι να αποδειχθεί δε ποιόν ανήκει.

Η κοινή γνώμη πάντως προκρίνει τη δεύτερη λύση. Η οποία θα δώσει λίγη ζωή στα εναπομείναντα καταστήματα της Φιλιππιάδας.

Και κάτι ακόμα της τελευταίας στιγμής. Από πλευράς δήμου εργάστηκαν σε διάφορες δουλειές για το στήσιμο και τη διεκπεραίωση του πανηγυριού, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μέσω του προγράμματος τετράωρης εργασίας. Οι οποίοι βεβαίως δεν προσλήφθηκαν για να εργαστούν στην εμποροπανήγυρη. Τέλος πάντων, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Εκείνο για το οποίο ελέχθη στη στήλη και όχι μόνο από ενδιαφερόμενους, είναι ότι θα μπορούσε ο δήμος να απασχολήσει άνεργους στις εργασίες που απαιτήθηκαν για την εμποροπανήγυρη, με το σκεπτικό ότι θα ήταν μιάς πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρουν και αυτοί πέντε δεκάρες να ταΐσουν την οικογένειά τους.

Το γράφουμε αυτό, επειδή κάτι τέτοιο δεν έγινε και επειδή δεν θα απαιτούνταν και μεγάλα ποσά για την απασχόληση δύο-τριών ανέργων, οι οποίοι κατά το παρελθόν μάλιστα έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στον δήμο.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)